Omogućite da svaki birač provjeri je li glasovao na izborima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika kresimir.rados
Most Zadarske županije iznosi prijedlog o ostvarivanju biračkih prava
Uvid, kao i elektroničko pretraživanje vlastitih osobnih podataka glede ostvarenog biračkog prava nakon provedbe izbora, treba omogućiti onima koji su pristupili glasovanju, kao i onima koji to nisu, navodi Đani Bunja
Velimir BRKIĆ
Most predlaže da se ovo biračko pravo omogući već nakon provedbe predstojećih lokalnih izbora

U priopćenju za javnost Most Zadarske županije iznosi svoj prijedlog za omogućavanje uvida u status ostvarenog biračkog prava nakon provedbe predstojećih lokalnih izbora, u kojemu, među ostalim, navodi: Sukladno odredbama Zakona registar birača vodi se u obliku jedinstvene elektroničke baze podataka osoba koje imaju biračko pravo, a na prikupljanje, obradu i korištenje podataka iz registra birača primjenjuju se propisi kojima se uređuje zaštita osobnih podataka i informacijska sigurnost (čl. 1.). U članku 24. propisano je da svaki građanin ima pravo pregledati svoj upis u registar birača tijekom cijele godine.
Sukladno odredbama Zakona o lokalnim izborima jamči se sloboda opredjeljenja birača i tajnost njihova glasovanja, određeno je da nitko ne može glasovati u ime druge osobe, a birač je slobodan objaviti svoje glasačko opredjeljenje (čl. 4.). Obveza biračkog odbora prema biračima na biračkom mjestu uređena je osobito člancima 59. i 60., a člankom 62. i njegova obveza po završenom glasovanju.

Druge države imaju predloženu praksu

Prema tome, Most Zadarske županije predlaže da se nakon provedbe predstojećih lokalnih izbora, koji će biti održani u svibnju ove godine, građanima omogući uvid u status njihova ostvarenog biračkog prava. Predlažemo da se to pravo građanima omogući i za sve sljedeće izbore. Riječ je o uobičajenoj praksi u mnogim zemljama, a provodi se i u našem neposrednom susjedstvu. U tu svrhu zatražit ćemo podršku i saborskih zastupnika Mosta.
Iz prethodno citiranih odredbi Zakona o registru birača i Zakona o lokalnim izborima razvidno je da se ostvarivanje predloženog prava za građane može vrlo jednostavno provesti. Naime, registar birača vodi se u formi elektroničke baze podataka, a birački odbori utvrđuju podatke o glasovanju birača. Dakle, nadležni ured za vođenje registra birača nakon zaprimanja evidencije o provedenim izborima za svako pojedino biračko mjesto (tj. izvatka iz popisa birača s naznakom za svakog birača koji je preuzeo glasački listić), u predmetnu elektroničku bazu podataka, prema našem prijedlogu, treba unijeti i podatak o statusu ostvarenog biračkog prava, tj. u registru birača za svakog građanina navesti podatak je li ili nije glasovao temeljem dostavljenog ispunjenog izvadka iz popisa birača. K tome, budući da to nije protivno odredbama predmetnih zakona, treba uvesti praksu da član biračkog odbora treba prilikom predaje glasačkog listića od birača zatražiti da svojim potpisom potvrdi njegovo preuzimanje.

Digitalizacija dostavljenog izvatka

Uvid, kao i elektroničko pretraživanje vlastitih osobnih podataka glede ostvarenog biračkog prava nakon provedbe izbora, treba omogućiti svim građanima, kako onima koji su pristupili glasovanju, tako i onima koji to nisu. Budući da je zakonodovac propisao da svaki građanin ima pravo pregledati svoj upis u registar birača, to je moguće ostvariti temeljem njegova zahtjeva te u tom slučaju nadležni ured, tj. Upravni odjel za povjerene poslove državne uprave Zadarske županije ima obvezu to i omogućiti. Nadalje, onim građanima koji posjeduju elektronički identitet određene sigurnosne razine već sada je omogućeno provjeravanje svojeg upisa u registar birača putem sustava e-građanin, te im se u istom sustavu treba omogućiti i uvid u status ostvarenog biračkog prava. U tehničkom smislu pretraživanje statusa ostvarenog biračkog prava nakon provedbe izbora, moguće je izvesti putem digitalizacije dostavljenog izvatka iz popisa birača od strane biračkog odbora. Radi se o vrlo jednostavnom i jeftinom postupku.
U tom smislu, ovaj prijedlog prevenirao bi izborne prijevare i manipulacije s biračkim popisima i brojanjem glasova, a čega je bilo na svim dosadašnjim izborima, navodi se, među ostalim u priopćenju Mosta za Zadarsku županiju koje potpisuje u ime Mosta za Zadarsku županiju dr.sc. Đani Bunja. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno