Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Protiv predrasuda s kojima se suočavaju osobe starije životne dobi

22.01.2021. 13:08


Ovih dana umjetnička organizacija ARKTIK – Institut za budućnost, započela je s projektom »Izlazak« koji se bavi predrasudama s kojima se suočavaju osobe starije životne dobi u našem, ali i globalnom društvu. Institut Arktik je osnovan upravo kako bi se kroz umjetnost dalo glas temama, pojedincima i grupama koje se nedovoljno čuje.


Istraživanje o diskriminaciji na temelju dobi
– Na pokretanje ovog projekta potaknula nas je brojnost diskriminacija na temelju dobi, predrasude s kojima se suočavaju starije osobe u našem društvu, način na kojih ih društvo tretira i doživljava. S jedne strane projektom ‘Izlazak’ želimo potaknuti pripadnike starije generacije da izađu iz okvira nametnutih im predrasuda i ograničenja te da napokon ‘prodišu’. S druge pak strane želimo pokazati našem društvu da starije osobe itekako imaju pravo na život u njegovoj punini. Da one nisu samo slovo na papiru i tijelo koje se percipira da ne može (i stoga ne vrijedi) već da su i oni ljudi od krvi i mesa koji imaju poriv za životom, druženjem, kreativnim izražavanjem, romantikom, ljubavi, seksom, rekla nam je Vesna Mačković, pokretačica projekta. Dodala je kako je paradokslano da je Hrvatska pri vrhu zemalja u Europskoj uniji po broju starijih osoba, ali se svejedno ta populacija suočava s diskriminacijom u društvu, ali i unutar obitelji. Dodaje kako se za umirovljenike često misli – i to samo na temelju njihove dobi, ne uzevši u obzir stvarno stanje svake pojedine osobe koje varira i u mlađih i svih ostalih generacija – da su nesposobni, zaboravljivi, da nisu u stanju donositi racionalne odluke i uopće misliti samostalno.
– Pri doživljavanju umirovljenika zaboravlja se na to da godine sa sobom nose iskustvo i vrijednost. Pa pogledajte samo povijest, izume, umjetnička djela i ljude koji stoje iza njih. Uostalom, godine na papiru su jedno, a kako se svaki čovjek odnosi prema svome tijelu, duhu i umu, koliko ulaže u sebe, je nešto sasvim drugo, ističe Mačković.
Pojasnila nam je kako projekt započinje znanstvenim radom za koji su upravo objavili poziv studentima i profesorima sociologije i psihologije. U sklopu tog rada, znanstvenici će napraviti istraživanje nad pripadnicima starije populacije o diskriminaciji na temelju dobi s kojom se susreću. Dodala je kako teme nisu strogo zadane već prepuštene znanstveniku na izbor, interes i kreativnost. Organizatori projekta su nam rekli kako će na temelju tih audio i audiovizualnih snimaka intervjua (gdje ispitanici imaju pravo ostati anonimni) Vesna Mačković napraviti radiofonijski rad koji će moći biti izveden uživo ili kao radijska emisija.


Mogu puno više nego što društvo misli
Potom slijedi poziv na kazališnu radionicu u kojoj besplatno mogu sudjelovati starije osobe i koju će voditi Vesna Mačković i profesionalni koreograf, a rad na radionici rezultirat će suvremenom plesnom predstavom koja će se premijerno izvesti u zagrebačkom KUC-u Travno. Također, cijeli proces će zabilježiti i dokumentarni film kako bi se sačuvala vrijednost i poruka projekta za sve nadolazeće generacije. Na upit ima li već zainteresiranih za sudjelovanje, organizatori su nam rekli kako je
projekt pobudio interes i počele su pristizati prijave.
– Odmah nam je postalo jasno da je to tema koja će potaknuti reakcije i pobuditi emocije, a posebno je sjajno to što će u znanstvenom dijelu projekta sudjelovati i mlade generacije, studenti. Od objave javnog poziva dnevno stižu nove prijave
tako da ih još uvijek ne brojimo. Rezultati poziva odnosno broj odabranih radova i njihove teme bit će objavljeni na našim stranicama nakon što napravimo selekciju, rekli su iz ARKTIK – Instituta za budućnost.
Dodali su kako planiraju u konačnici napraviti i predstavu koja će nastati kao rezultat radionice, a sudjelovanje u predstavi će sudionicima biti honorirano.
– Na ovaj način želimo potaknuti naše starije da izađu iz svoje komfort zone i pokažu svima što i koliko mogu, a zbilja mogu puno više nešto što društvo često misli! Također, na taj način potičemo u njima osjećaj da zbilja doprinose nečemu te se stvara direktna veza između uloženog truda i sudjelovanja u raspodjeli dobara društva. Takva poveznica dat će im osjećaj aktivne uključenosti u funkcioniranje društva koji osobe starije životne dobi rijetko doživljavaju, zaključili su iz ARKTIK-a.