Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Za skrb o 38 korisnika zaposleno šest žena

22.01.2021. 12:49


Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru nakon potpisivanja povijesnog ugovora o dodijeli bespovratnih EU sredstava u iznosu od 13.797.528,38 kuna za projekt »Društveni kutak«, izgradnju moderne zgrade za poludnevni boravak starijih i nemoćnih te osoba s invaliditetom, te svakodnevnog, gotovo 24-satnog rada u organiziranju prikupljanja, sortiranja i distribucije humanitarne pomoći za Banovinu, u Poduzetničkom inkubatoru održalo je početnu konferenciju za još jedan izuzetno važan projekt pod nazivom »Poželi i stiže ti zaželi«.
– Riječ je o projektu u sklopu programa »Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II« za koji nam je odobren iznos od 557.080,00 kuna, a u potpunosti se financira iz Europskog socijalnog fonda, istaknula je Franka Troskot, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Biograd na Moru.


Socijalno uključivanje starijih osoba
– Svrha projekta »Poželi i stiže ti zaželi« je unaprijediti radni potencijal šest teže zapošljivih žena, koje će proći edukaciju i zaposliti se na razdoblje od 12 mjeseci, čime će postati konkurentnije na tržištu rada, naglasila je Troskot.
Također projektom će se doprinijeti socijalnom uključivanju 38 starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju s područja djelovanja GDCK Biograd na Moru, područja bivše Skupštine općine Biograd.
– Kako Općina Sv. Filip i Jakov već provodi projekt »Zaželi«, a kako projekt »Poželi i stiže ti zaželi« zapošljava šest žena gerontodomaćica one će skrbiti o korisnicima na način da će dvije gerontodomaćice djelovati na području Biogradu, dvije na području Pakoštana, a dvije na otoku Pašmanu, odnosno na području Tkona i Pašmana, objašnjava Franka Troskot.
Obvezni partneri HCGD Crvenog križa Biograd na Moru na projektu »Poželi i stiže ti zaželi« su Centar za socijalnu skrb Biograd na Moru i Hrvatski zavod za zapošljavanje- Područni ured Biograd, a tehničku pomoć na pripremi projektnog prijedloga, kao i pomoć u provedbi projekta pruža Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.


Jednostavnije, zdravije i sretnije življenje
– Krajnjim korisnicima (38 osoba koje će imati pomoć u kućanstvu, uključujući i društvene aktivnosti) projekt omogućuje jednostavnije, zdravije i sretnije življenje što ujedno utječe na prevenciju prerane institucionalizacije, istaknula je Ivana Zrilić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Biograd na Moru, te je nastavila kako je vrlo važno da projekt na prvo mjesto stavlja čovjeka, odnosno ljude kojima je pomoć najpotrebnija.
– Naime, u biogradskom Centru to itekako dobro znamo jer isplaćujemo oko 350 doplataka za pomoć i njegu te oko 150 invalidnina, naglasila je Zrilić, koja je pohvalila angažman Crvenog križa i pozdravila provedbu ovog projekta.
Okupljenima se obratila i Marina Dujmović Vuković, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.




Smanjenje siromaštva
– Projekti financirani kroz poziv »Zaželi – program zapošljavanja žena« izravan su primjer prakse kako se bespovratnim sredstvima EU-a može raditi na rješavanju socio-ekonomskih problema pojedinaca, a time i samih lokalnih zajednica jer zapošljavanjem nezaposlenih žena kroz projekt smanjujemo nezaposlenost te ujedno poboljšavamo kvalitetu života i skrbi uključenih starijih i potrebitih osoba. Na ovaj način utječe se na smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti te izravno doprinosi revitalizaciji otočnih mjesta i ruralnih sredina, rekla je Dujmović Vuković.
ZADRA NOVA bila je pomoć i podrška Gradskom društvu Crvenog križa Biograd na Moru u pripremi projekta te će podršku nastaviti pružati i u provedbi projekta.
– Naš angažman na ovom projektu omogućuje projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge pripreme i provedbe ne stvaraju financijski teret za prijavitelja i partnere, zaključila je Marina Dujmović Vuković te je svima uključenima u provedbu projekta zaželjela uspješnu implementaciju projekta i dobro zdravlje.