Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zadranin s njemačkom adresom pokrenuo “crowdfunding” kampanju

22.01.2021. 12:30


Premda Siniša Botić već dugi niz godina živi u Njemačkoj, priključio se akciji prikupljanja sredstava za kupnju linearnog akceleratora, odnosno aparata za zračenje za Opću bolnicu Zadar. Naime, živio je i odrastao u Zadru desetak godina, a razumije se da je humanost i ostvarenje plemenitog cilja glavna motivacija.
Podsjećamo, dugogodišnja težnja svih građana, a posebice onkoloških bolesnika, jest kupnja linearnog akceleratora, odnosno aparata za zračenje. Kada bi Opća bolnica Zadar imala taj aparat, onkološkim bolesnicima uvelike bi se olakšalo budući da trenutačno sanitetskim vozilima putuju u Split na zračenje.


Prikupljeno 1,9 mil. kuna
Liga protiv raka Zadar je prije pet godina prepoznala važnost ovog uređaja koji bi olakšao liječenje onkološkim bolesnicima, kao i njihovim obiteljima. Bio bi koristan ne samo za Zadar, nego i Zadarsku županiju i okolna područja.
Potom je Zadranka Jasmina Vrhovac, koja je i sama onkološki bolesnik, kao i članica Lige protiv raka Zadar, na Facebook stranici "ZaDar za nju – za linearni akcelerator" pokrenula akciju prikupljanja sredstava za kupnju.
Dosad je prikupljeno gotovo 1,9 milijuna kuna.
– Budući da znam koliko ovakve kampanje ujedinjuju ljude te kako zajednički možemo do cilja, odlučio sam se priključiti. Kreirao sam ovu kampanju kako bismo zajedničkim snagama podržali kupovinu novog lineranog akceleratora. Tako bi se znatno olakšalo liječenje onkoloških bolesnika, a posebice skratile muke putovanja na zračenje koje je sada moguće isključivo u Zagrebu i Splitu, objavio je Botić koji radi u sektoru informatičke tehnologije (IT) pa je uvelike upoznat s prednostima digitalnog svijeta.
– Danas najveći broj informacija kola Internetom. Nekad je televizija bila vodeći medij, a danas je to Internet, kao i društvene mreže koje, ako se odgovorno koriste, mogu biti itekako korisne, ističe Botić prednosti suvremenih načina informiranja.


Zajedničkim snagama do cilja
U skladu s tim, pokreće "crowdfunding" kampanju koja se pokazala kao izvrstan način za prikupljanje financijskih sredstava za realiziranje projekta humanitarnog karaktera ili pak neke inovativne ideje.
– Doselio sam se najprije na Vir, potom u Zadar zbog mogućnosti doškolovanja i zaposlenja. Tu mi žive roditelji, a ja redovno dolazim na ljetovanje. Poznajem i volim Zadar, prepričava Botić te napominje kako nije pokretač ove akcije, već je vidjevši vijest u lokalnim novinama odlučio dati svoj doprinos.
Već su skupljali novčana sredstva za pomoć potresom pogođenim područjima i tijekom 15 dana prikupilo se 150.000 eura.
– Ima mnogo ljudi koji su voljni pomoći. Očekujem i sad dobar odaziv, ali ne mogu pretpostaviti koliki će biti konačni iznos, otkriva Botić.
Prikupljeni novac će nakon završetka kampanje biti prebačen s GoGetFundinga na račun Opće bolnice Zadar sa svrhom kupnje linearnog akceleratora. Botić naglašava da pri transakciji nema malverzacija niti posrednika, to je nemoguće s obzirom na značajke sustava.
– Nadam se da zajedničkim snagama možemo ostvariti i ovaj cilj, zaključuje Botić.




Poveznica za kampanju
https://gogetfunding.com/kupovina-linearnog-akceleratora-za-opcu-bolnicu-zadar/?fbclid=IwAR3ziakwVaw_4mg7l7sJ0K8P3V5SvH2HTXjMJPXZX9_RiBN56dScgk-wEAA


Podaci za uplatu
Erste Bank d.d.
Primatelj: Opća bolnica Zadar
IBAN HR8324020061500064152
Model 00
Poziv na broj: 04092018
Opis plaćanja: Uplata za linearni akcelerator za Zadar


Telefonska linija
Liga protiv raka Zadar otvorila je telefonsku liniju u akciji prikupljanja sredstava za kupnju linearnog akceleratora Općoj bolnici Zadar pod nazivom "Zraka za život" putem koje možete donirati 5 kuna (6,25 cijena s PDV-om).
Svi oni koji se žele uključiti u ovu akciju i pripomoći u nabavljanju ovog iznimno značajnog aparata za zračenje, neophodnog u liječenju onkoloških bolesnika, mogu pozivom na broj 060 9001 dati svoj doprinos.