Županija osigurala tri milijuna kuna za Poljoprivredno-edukacijski centar

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika kresimir.rados
STRATEŠKI PROJEKT Čeka se građevinska dozvola za prvu fazu radova u Zemuniku
Županiji je svakako prioritet da za izgradnju i opremanja Centra koristimo EU sredstva odnosno sredstva iz Europskog fonda za oporavak, s obzirom da smo ovaj projekt putem našeg regionalnog koordinatora Zadre Nove prijavili Ministarstvu poljoprivrede, ističe pročelnik Daniel Segarić
KRISTINA ŠTEDUL FABAC/
Na parceli Centra od gotovo tri hektara nalazit će se i više nasada voća, među kojima i oni bresaka

Projekt izgradnje Poljoprivredno-edukacijskog centra kojega je Zadarska županija pokrenula prošle godine već je u fazi izrade glavnog projekta, a uskoro će dobiti i sve potrebne dozvole.
Naime, riječ je o strateškom projektu razvoja poljoprivrede i ruralnih krajeva koji će vlasnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i turističkih apartmana pomoći u što boljem plasmanu njihovih proizvoda i usluga s obzirom da će ekološki proizvedene namirnice privući i veći broj gostiju
Projektom je planirano da se na parceli od gotovo tri hektara podigne nastavni objekt s pokušalištem, a za potrebe nasada na parceli će biti smješteni i plastenici za uzgoj, akumulacija vode za navodnjavanje te demonstracijska polja permakulture i povrća uz nasade maraške, bajama, breskve, masline, trešnje i vinove loze. Centar će se koristiti za stručno usavršavanje i cjeloživotno obrazovanje u području poljoprivrede, menadžmenta i ruralnog poduzetništva, a nositelj aktivnosti Centra je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA.

U tijeku izrada glavnog projekta

S obzirom na značaj ovog centra za ravnokotarske poljoprivrednike, u Županiji nastoje što prije ishoditi potrebnu dokumentaciju, o čemu pročelnik za poljoprivredu, Daniel Segarić, kaže:
- U tijeku je izrada glavnog projekta koji se planira završiti do kraja veljače te bi nakon toga ishodovali građevinsku dozvolu. Sredstva za izgradnju prve faze ovog centra Zadarska županija u iznosu od tri milijuna kuna osigurala je u proračunu za 2021. godinu, međutim nama je svakako prioritet da za izgradnju i opremanja Centra koristimo EU sredstva odnosno sredstva iz Europskog fonda za oporavak, s obzirom da smo ovaj projekt putem našeg regionalnog koordinatora Zadre Nove prijavili Ministarstvu poljoprivrede, ističe pročelnik, napominjući kako je jedan od prioriteta razvojne strategije Zadarske županije i unaprijeđena konkurentnost poljoprivrednog sektora i poboljšana kvaliteta proizvodnje i trženja poljoprivrednih proizvoda.

Nove tehnologije

- Kao jedna od mjera ovoga prioriteta navodi se i Potpora promicanju znanja i inovacija u poljoprivredi gdje se kao jednu od temeljnih aktivnosti ističe projekt Poljoprivredno-edukacijskog centra u Zemuniku Donjem. Opći cilj projekta je doprinijeti smanjenju nezaposlenosti i iseljavanja stanovništva u ruralnom području Zadarske županije kroz jačanje kompetencija poljoprivrednih proizvođača izgradnjom i stavljanjem u punu funkciju Centra. Izgradnja Poljoprivredno-edukacijskog centra Zadarske županije nameće se kao nužnost i potreba kako bi kroz praktični primjer na brz i jednostavan način transferirali znanje i nove tehnologije krajnjim korisnicima, čime bi se postigla povećana konkurentnost poljoprivrednog sektora, pojašnjava Segarić.
Naime, osnovna je ideja projekta na prostoru površine oko 2,7 hektara zemljišta, koji je za potrebe izgradnje centra država darovala Zadarskoj županiji, zasnovati demonstracijski i edukacijski centar s nastavnim objektom veličine 350 metara četvornih te s pokušalištem i plastenicima koji bi se davali u najam, najavljuje pročelnik. Napominje kako je svrha Centra stručno usavršavanje i cjeloživotno obrazovanje u području poljoprivrede, menadžmenta i ruralnog poduzetništva.
- Predviđena područja edukacije su primarna poljoprivredna proizvodnja i organizacija proizvodnje, menadžment i poduzetništvo, poručuje na kraju županijski pročelnik za poljoprivredu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno