Ljetna liga je naša najveća pobjeda

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Tomislav Kabić povlači se s mjesta predsjednika košarkaškog trećeligaša
Autor: 
Vratili smo Ljetnu ligu koja nije naše, ni vlasništvo županijskog saveza već zadarsko i takvo treba i ostati. Ono što smo napravili najprije na Mornarici, a poslije i na Višnjiku, imalo je veliki odjek i izvan lokalne sredine - kaže Kabić
KK DIADORA
Tomislav Kabić na minuti odmora

Danas u 12 sati u press centru ŠC Višnjik održat će se redovna i izborna Skupština Košarkaškog kluba Diadora. Bit će to i oproštaj Tomislava Kabića s dužnosti predsjednika ovog kolektiva osnovanog 26. ožujka 2018. Kabić je tada izabran za prvog čovjeka kluba te je povjereni mu četverogodišnji mandat odradio do kraja. Po drugi neće ići.
- Vrijeme je za nove ljude i nove ideje - kaže Kabić koji na upit tko će ga naslijediti odgovara:
- Imamo svog kandidata, ali na Skupštini se može kandidirati bilo tko od naših članova. Mi smo klub koji djeluje po principu jedan član, jedan glas. Nema povlaštenih. Svi mogu biti predsjednici ili vodonoše.
Pojava Diadore za zadarskoj sportskoj, ali i društvenoj sceni snažno je odjeknula u javnosti.
- Od početka smo govorili da je naš smjer drugačiji od onoga u kojem klub ima jednu ili dvije osobe koje sve odlučuju i koje od tih klubova rade zatvorene sredine gdje nitko ne može reći ništa suprotno od onoga što trener, predsjednik ili netko treći misli. Zacrtali smo nešto što bismo mogli nazvati rotirajućom demokracijom, odnosno da se mijenjamo svake četiri godine kako bi se još više otvorila mogućnost novim ljudima, a to znači i novim idejama. Inače, pitam se koji je smisao održavati skupštine klubova u kojima će se samo klimati glavom i potvrđivati da je sve odlično i da ništa ne treba mijenjati. U takav sustav, bilo u sportu ili bilo kojoj djelatnosti, imam ozbiljnu sumnju.

Početak sa seniorima

Diadora je brzo nakon osnivanja okupila seniore koji se od tada natječu u trećem ligaškom rangu.
- Mnogi su nas pitali zašto nismo krenuli s najmlađima, sa školom košarke i slično. Ja uvijek kažem da smo išli težim putem, počeli smo sa seniorima, pa smo nakon godinu dana okupili juniore, a sada imamo i kadete. Danas je najteže imati seniore i to svi znaju i zato je sve manje klubova koji imaju prvi sastav. Još je žalosnije da ove sezone imamo samo tri juniorske momčadi, Zadar, Puntamiku i nas. A nekada smo imali jaku juniorsku ligu u gradu. Dobro je raditi s djecom, znamo da od toga sve kreće, ali pitam se što kad ta djeca napune 15-16 ili najviše 18 godina. Zašto tada odlaze iz košarke? Mi smo ih kao klub željeli zadržati u ovom sportu.
Dvaput je Diadora bila blizu plasmana u Prvu ligu.
- Nismo uspjeli i u tom dijelu nije ispunjen naš sportski plan koji smo najavili prije četiri godine. Jednom nas je omela korona, pa je sezona poništena dok smo Sukošan i mi dijelili prvo mjesto u Drugoj ligi. Lani smo za pola koša izgubili od Amfore koja je nakon toga otišla u kvalifikacije za Prvu ligu. Sada smo opet prvi u Drugoj ligi i jedini bez poraza. Nadam se da će pokušaj ulaska u Prvu ligu ovaj put biti uspješan.
U klubu su pokrenuli niz projekata od kojih se posebno ističe obnavljanje Ljetne lige.
- Za mene je Ljetna liga najveća pobjeda Diadore. Vratili smo to natjecanje koje nije naše, ni vlasništvo županijskog saveza već zadarsko i takvo treba i ostati. Ono što smo napravili najprije na Mornarici, a poslije i na Višnjiku imalo je veliki odjek i izvan lokalne sredine. Došli smo do toga da smo prošlo ljeto morali organizirati kvalifikacije zbog velikog zanimanja klubova koje je nadmašilo naše mogućnosti. Mogu samo poželjeti da se u tom smislu Ljetna liga razvija i dalje. Organizirali smo tri turnira »tri na tri«, Diadora open, od kojih su dva bila međunarodna. Pokrenuli smo ili poduprli niz društvenih humanitarnih akcija. Davali smo se na sve strane i to, naglašavam, bez ikakve naknade za bilo kojeg našeg člana, sve smo radili volonterski. Tu mislim i na trenere, igrače i sve nas koji smo klupska logistika.

Civilno društvo

Pitanje je koliko je takav sustav održiv.
- Pokazali da jest i nitko me ne može uvjeriti da sve morate platiti. Možda će se u budućnosti pokazati potreba da netko u klubu dobije određeni honorar za nešto, ali to neće narušiti prepoznatljivost našeg imena koje se od početka vezuje uz klub, Entuzijasti. To je bio naš smjer, drugačiji on onoga što je tada, a i danas je obilježje velikog broja klubova.
Kabić je još malo pojasnio taj »drugi smjer«.
- Dali smo veliki doprinos razvoju civilnog društva u smislu angažmana uglavnom mladih ljudi na raznim projektima za koje neće biti plaćeni. Najveća nagrada je u tom slučaju zadovoljstvo koje imate, prijateljstva koja steknete i spoznaja da ste nešto dali zajednici u kojoj živite, a da to nije bila klasična računica između poslodavca i radnika. Takve je akcije uvijek lakše organizirati ako ste vezani uz neki klub, uz neko natjecanje jer sport ima snažnu moć okupljanja ljudi. Nismo od nikoga ništa tražili nego smo nudili projekte koji su onda podržali sponzori, pa lokalna zajednica, a onda i mediji prema kojima smo od početka imali otvoreni pristup.
Ulagalo se i u stručni kadar.
- Svi treneri bilo kojih uzrasta u klubu došli su iz naših redova, a neki su se i školovali preko kluba. Svima njima je rad u Diadori praktički prvi trenerski posao. To je važno naglasiti jer smo u svom programu od početka imali stvaranje vlastitog i mladog stručnog kadra.
Iako neće biti u rukovodećoj strukturi kluba Kabić poručuje:
- Zahvaljujem, svima koji su sa mnom kreirali život kluba, svim kolegicama i kolegama, članovima i prijateljima kluba. Hvala na svakom doprinosu, podršci ali i kritici zbog kojih sam se trudio biti bolji. Ostajem član Diadore, spreman pomoći tamo gdje budem mogao - naglsio je Kabić koji je u klubu bio aktivan i kao igrač, te zaključio:
- Klub je danas čvrsto na nogama i novo vodstvo ima dobre temelje. Osim toga moći će učiti i na našim pogreškama kojih je sigurno bilo. Ali, znate, onu tko radi taj i griješi...
Znamo, znamo. A znaju i naši čitatelji koji će primjeriti pogrešku u naslovu, krivu brojku, nažalost nekada i ime, i slično. Sve to ide u opis posla u kojem i mi možemo reći, oprostite, pogriješili smo...

Stotinjak članova

Diadora je od početka veliki značaj davala društvenim mrežama, a komunikacija s javnosti je bila na razini kakva do tada nije viđena u zadarskom sportu.
- Znamo koliki je značaj društvenih mreža i danas ne možete zamisliti ozbiljan klub koji zanemaruje taj segment. Prvi smo hrvatski košarkaški klub koji je imao svoju internetsku trgovinu u kojoj se mogu kupiti klupski suveniri, uključujući službene dresove. Za prvi rođendan objavili smo knjigu o klubu s najvažnijim događajima u tih prvih 365 dana. Prve godine samo upisali 200-tinjak članova koji su platili članarinu i dobili iskaznice, a time i pravo glasa u vođenju kluba. Sad je ta brojka upola manja, ali je i tih 100-tinjak članova potvrda da smo na dobrom putu. Pitam se koliko klubova u Zadru ima toliko članova, a da to nisu djeca kojima roditelji plaćaju članarine.

Šibenka najveća promidžba

Najveće sportske uspjehe Diadora je ostvarila u Kupu Krešimira Ćosića u kojem je u 2020. godini dvaput igrala u osminu finala, odnosno plasirala se među 16 najboljih kao jedini trećeligaš s tim dosegom. U siječnju je na Bilom brigu izgubila od Šibenke, a u studenome od Vrijednosnica Osijek.
- Šibenku ćemo svi još dugo pamtiti. U dvorani na Bilom brigu smo stavili dodatne tribine i više ni igla nije mogla stati. Atmosfera je bila sjajna, zapravo nezaboravna. Na parketu nismo bili samo simpatičan protivnik i utakmicu smo dugo držali u egalu. Ta utakmica je pomogla da se za Diadoru čuje daleko izvan lokalnih, pa i hrvatskih okvira. Koliko mi je poznato ne postoji sličan primjer da je neki klub za manje od dvije godine od osnutka napravio takav rezultat. S Osijekom se igralo bez publike, ali smo do zadnje četvrtine i u toj utakmici bili jako blizu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno