Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Kolarić i zadarski vinari

Autor:

21.02.2009. 23:00


Na plešivičkom vinogorju na obroncima Sv. Jane u Hrastju ističe se gospodarstvo Kolarića.
Otac Stjepan i sin Franjo, stupovi obitelji nastavljaju stoljetnu obiteljsku vinogradarsku tradiciju.
Održivo vinogradarenje temeljeno je na dobrom vinogradarskom položaju i prilagođeno vrhunskim kultivarima. Održivom agrotehnikom pomoću stajnjaka i ekološke zaštite s galicom i sumporom jamči se očuvanje plodnosti tla i kakvoća grožđa. Rezidbom se jamči dugovječnost loze i poboljšanje kakvoće grožđa.
Suvremeni podrum Kolarićevih daje oko 100 tisuća boca vina te je i seosko turističko gospodarstvo. Veći dio prodaje ide putem ugostiteljske ponude vlastitog restorana i apartmana, gdje se svakodnevno nudi kušanje cjelokupnog asortimana vinskih proizvoda.
Zeleni silvanac je dragulj, a Chardonnay i Rajnski rizling vrsni su pratitelji u ponudbenoj niski Kolarićevih vina. Kolarići su počeli spremati i prirodni pjenušac.
Kolarići na na svom položaju egzistiraju oduvijek, a trag im je upisan još u 13. stoljeću.
Zapisano je da je predak Kolarićevih, plemenitašu Erdediju spremao vino koje se pilo na Kneževom dvoru.
Moj posjet Kolarićima u Zagrebačkoj županiji dovoljno je poučan i može nadahnuti zadarske vinare.
U zadarskom kraju vinogradsko-vinarska gospodarstva Anića, Kaštelanca, Prtenjače, Bačića, Škaulja i ostalih vinara nadinskog, smilčićkog i paškog vinogorja, čekaju svoju tržišnu potvrdu, ponajprije preko kakvoće svojih vina koja se mogu slagati i popunjavati s ponudom Kolarićevih vina jaskanskog vinogorja.
Takav način nadopunjujuće ponude popunjava asortimane, promiče i jača natjecateljstvo hrvatskih vina.
Vaš Bage