Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Mladineo za koordinatora postavio Perovića

Autor: Elza Radulić-Toman

21.02.2009. 23:00
Mladineo za koordinatora postavio Perovića

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Građanima će se na vrijeme kazati kada i na kojim lokacijama će se skupljati i odvoziti ove vrećice. No, zna se da će se vrećice odvoziti samo dva puta mjesečno. Pojedini građani su već sada primijetili da će to biti nedovoljno


Od 1. ožujka će i praktično krenuti pilot-projekt prikupljanja ambalaže od polimernih materijala, koji u Zadarskoj županiji, prvoj u Hrvatskoj, pokreće Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
Direktor toga državnoga fonda Vinko Mladineo ovoga je tjedna imenovao za koordinatora pilot-projekta Dina Perovića, direktora prošle godine osnovane zadarske tvrtke Eko.d.o.o.
Podjela vrećica
Perović će objedinjavati sve subjekte koji će sudjelovati u ovome pilot-projektu koji bi trebao pokazati kako bi se ubuduće u našoj zemlji mogao rješavati problem skupljanja i prerade plastične ambalaže, one koja nije obuhvaćena sustavom povratne naknade. Dakle, ovaj pilot-projekt će se odnositi na prikupljanje od građana, uglavnom od domaćinstava, svih boca jestivih ulja, potom ambalaže deterdženata, šampona, svih boca, bočica i čašica jogurta, lijekova, osim bočica citostatika, te druge slične plastične amabalaže prehrambenih proizvoda koju danas odbacujemo u kućno smeće i za koju u trgovinama ne plaćamo dodatnih 50 lipa, kao što to, primjerice, plaćamo za boce mineralne vode, obične vode, piva ili sličnih drugih napitaka. Od početka ožujka tu polimernu amabalažu odvajat ćemo i stavljati u posebne vrećice, koje će svako domaćinstvo dobiti od Čistoće ili komunalnih službi svojih gradova ili općina.
Prema riječima direktora zadarske Čistoće Tomislava Ćurka, ova je tvrtka već razdijelila više od trećine svih vrećica i do kraja mjeseca će vjerojatno podijeliti sve ili najveći dio. Isto tako i općine, odnosno gradovi u Zadarskoj županiji koji nisu u sustavu Čistoće, ovih su dana dobili vrećice od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i dijele svojim kućanstvima. Samo u gradu Zadru ima oko 15.000 domaćinstava koja smeće odlažu u kontejnere te više od 20.000 koja odlažu u kante. Računa se da će Čistoćini radnici podijeliti u Zadru i u još sedam općina i gradu Ninu, koji pokriva Čistoća prikupljanjem otpada, gotovo 50.000 paketa.
Obveze građana
Naime, jedan paket sadržava 12 vrećica, što bi, kako je zamišljeno, trebalo biti dovoljno domaćinstvima za šest mjeseci!
Fond je istaknuo i obvezu svih građana kako će koristiti navedene vrećice, što u njih trebaju, a što ne smiju odlagati. Na primjer, neće se smjeti odlagati komunalni otpad ni plastičnu ambalažu onečišćenu opasnim tvarima, poput motornih ulja, antifriza, herbicida, pesticida, derivata nafte, kiselina, lužina… Također te posebne vreće se ne smiju odlagati u spremnike za komunalni otpad, kante ili kontejnere.
Do kraja veljače koordinator projekta i direktor Čistoće, kao i sam direktor Fonda za zaštitu okoliša ovaj će projekt kroz medije približiti građanima Zadarske županije. Između ostaloga, idućeg tjedna u Zadru će se održati i konferencija za novinare na tu temu, a vodit će je Vinko Mladineo.
Naime, građanima će se na vrijeme kazati kada i na kojim lokacijama će se skupljati i odvoziti ove vrećice. No, zna se da će se vrećice odvoziti samo dva puta mjesečno. Pojedini građani su već sada primijetili da će to biti nedovoljno, a osobito će rijetko odvoženje toga otpada stvarati problem onima koji imaju manje stanove, kojima ionako manjka životnog prostora. Izgleda ipak da će građani nakon odvajanja takvu ambalažu morati oprati i tek je potom odložiti u vrećicu, kako bi sve to izdržalo 15 dana.
Znade se da će taj polimerni otpad odvoziti u Gračac, gdje će se prerađivati u novootvorenom pogonu Eko Velebit.