Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Otvaranjem doma za stare do brze zarade?!

Autor: Dragana Glavočić

21.02.2009. 23:00
Otvaranjem doma za stare do brze zarade?!

Foto: Vedran SITNICA



Mnogi koji se upuste u otvaranje ustanove ovakvog tipa smatraju da je to idealan način da se na brz i lak način obogate te da je u igri velika zarada. Upravo je zarada glavni razlog otvaranja ilegalnih domova za stare. No, nema velike zarade ako u domu nema ispod 100 štićenika i ako cijela obitelj nije uključena u njegov rad, kaže Pletikosa


Briga o starim i nemoćnim članovima obitelji vrlo je zahtjevan i odgovoran posao, stoga ne čudi da djeca često odlučuju svoje stare i nemoćne roditelje smjestiti u jednu od specijaliziranih ustanova koje će se nastaviti skrbiti o njima.
Na području Zadarske županije djeluje nekoliko domova socijalne skrbi, kao što su Dom za starije i nemoćne osobe Zadar za 331 osobu, Dom za psihički bolesne odrasle osobe Sv. Frane sa smještajnim kapacitetom za 64 osobe, Dom za psihički bolesne odrasle osobe Zemunik za 150 osoba, Dom “Lavita” u Crnom s 42 mjesta, Obiteljski dom Kukljica s 20 mjesta te Obiteljski dom Starigrad s 19 mjesta.
Na listi čekanja 408 osoba
No, potražnja za smještajnim kapacitetima je mnogo veća od ponude. Na listama čekanja u svim zadarskim domovima ima 408 osoba. U stacionarnom tretmanu ustanova za stare i nemoćne smješteno je 1,62 posto starije populacije, dok se hrvatski prosjek kreće između 2,5 i 3 posto. U europskim zemljama prosjek je od 3 do 10 posto.
U posljednje vrijeme u stambenim zgradama ili na stupovima javne rasvjete mogu se pronaći oglasi u kojima se nudi stručna skrb o starim i nemoćnim osobama u specijaliziranim ustanovama.
Prema riječima našeg sugovornika, koji je želio ostati anoniman, dugo vremena razmišljao je kamo smjestiti svoju majku.
– Domovi socijalne skrbi u Zadru bili su prepuni, a istovremeno nisam bio u mogućnosti čekati da se otvori mjesto u jednoj od ustanova. Od svojih prijatelja i poznanika doznao sam da u Zadru djeluju domovi za stare i nemoćne u privatnim kućama na Plovaniji, Belafuži, Vruljici, pored Veterinarske ambulante i na izlazu iz grada. Upravo sam ovu posljednju, nazovimo, ustanovu posjetio, malo razgledao sobe i zajedničke prostorije, a cijena mjesečne naknade iznosila je 5.000 kuna. Sve što sam vidio bilo je vrlo prihvatljivo te sam majku tu smjestio. U proteklih sedam mjeseci majka je vrlo zadovoljna, ali i ja, kazao nam je sugrađanin.
Prema onome što je vidio u tzv. domu za stare i nemoćne vrlo je zadovoljan medicinskom skrbi, prehranom, održavanjem prostorija čistim i toplim. U svakoj sobi spavaju do tri štićenika. Odvojene su ženske i muške sobe. Na prizemlju su nepokretni i slabo pokretni, a na katu su pokretni štićenici.
– Vlasnik doma kazao mi je da će početkom 2009. godine srediti potrebnu dokumentaciju i registraciju svoga doma, otkrio je naš sugovornik.
Inspekcija tek nakon prijave
O problemu nedostatka prostora za brigu i skrb o statijim osobama te otvaranju ilegalnih domova za stare i nemoćne na području Zadra razgovarali smo s Marijom Pletikosom, ravnateljicom Doma za odrasle i psihički bolesne osobe iz Zadra.
– Da bi pojedinac otvorio dom u kojem bi se skrbilo o starim i nemoćnima potrebno je, ako ima slobodnih mjesta u mreži ustanova koju je odredilo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske, da ispuni uvjete propisane Pravilnikom o vrsti doma za djecu i doma za odrasle osobe i njihovim zadaćama te uvjetima u pogledu prostora, opreme i potrebnih stručnih i drugih djelatnika doma socijalne skrbi (NN 101/99), kazala je Pletikosa.
Dom koji smješta do 50 korisnika mora imati jednog socijalnog radnika (VŠS/VSS) koji će obavljati poslove stručnog socijalnog rada i radne terapije, četiri medicinske sestre (jedna VŠS, a ostale SSS – općeg usmjerenja), četiri njegovateljice (PKV – osnovna škola i završeno osposobljavanje za njegovateljice). Poslove stručnog socijalnog rada i radne terapije može obavljati ravnatelj doma ako je socijalni radnik (VŠS/VSS).
– Mnogi koji se upuste u otvaranje ustanove ovakvog tipa smatraju da je to idealan način da se na brz i lak način obogate te da je u igri velika zarada. Upravo je zarada glavni razlog otvaranja ilegalnih domova za stare. Ako i jest veliki novac u igri, tada nema velike zarade ako u domu nema ispod 100 štićenika i ako cijela obitelj nije uključena u njegov rad. Skrb o starim osobama je vrlo zahtjevan i odgovoran posao koji traži 24 sata skrbi kako bi osobe starije životne dobi svoje posljednje godine života proživjele dostojanstveno, kazala je Pletikosa, dodavši da je rad ilegalnih domova neosporan, dok nešto “ne pođe po zlu”.
Što se, pak, tiče inspekcija Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, oni obilaze ilegalne ustanove ako je rad takvih ustanova prijavljen.
– Jedan od razloga zašto se mnogi odlučuju članove svoje obitelji smjestiti u ilegalne domove je i u tome što se starije osobe oboljele od Alzheimerove bolesti po zakonu mogu smjestiti u Dom za stare i nemoćne, dok Domovi za psihički bolesne odrasle osobe (Sv. Frane i Zemunik) ne smiju prihvatiti korisnike s navedenom dijagnozom. Obitelji koje imaju takve osobe u svome domu nastoje se snaći kako znaju i umiju, zaključila je Pletikosa.