Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Parkirališni kolaps

Autor: Krešimir Bukvić

21.02.2009. 23:00
Parkirališni kolaps

Foto: Vedran SITNICA



Zahvaljujući neodgovornosti nadležnih, nepronalaženju alternativnog rješenja za parking, što im je u opisu posla, jutros sam imao lakšu prometnu nezgodu. Jedan me vozač udario u zadnji dio automobila, pokušavajući se izvući iz nevolje zvane parkiranje, priča ogorčeni vozač


Zatvaranje parkinga kod dvorane Jazine zbog postavljanja karnevalskog šatora uzrok je “parkirališnog” kolapsa u gradu. Nepregledne kolone automobila doslovno su zakrčile područje Relje čiji vozači bezuspješno pokušavaju naći parkirno mjesto.
– To je sramota, zatvoren je parking bez razmišljanja. Gdje će vozači parkirati svoja vozila? Zahvaljujući neodgovornosti nadležnih, nepronalaženju alternativnog rješenja za parking, što im je u opisu posla, jutros sam imao lakšu prometnu nezgodu. Jedan me vozač udario u zadnji dio automobila, pokušavajući se izvući iz nevolje zvane parkiranje. Prometna je gužva bila tako velika da, iako sam bio i više nego ljut, nisam divljao, shvaćajući da je jadan čovjek u istoj ‘kaši’ kao i većina nas ostalih, da je kružeći dobrih pola sata u potrazi za parkingom jednostavno izgubio koncentraciju. Sva sreća da udarac nije bio jak i da nije bila potrebna policijska intervencija, jer bi vozači koji su se u trenutak našli u koloni iza nas vjerojatno doživjeli živčani slom, ispričao nam je jučer ujutro jedan ogorčeni zadarski vozač.
Vidno uzbuđen, dodao je, da bi odgovorni, kada već dobivaju plaće za svoj posao, iste trebali i zaraditi, ne povlačeći poteze bez razmišljanja o posljedicama.
– Da je ovo prvi put, čovjek bi mogao još i razumjeti, nisu znali, reklo bi se. No, ova se situacija ponavlja već godinama, parking se zatvara, a vozačima se ostavlja da sami nalaze mjesto gdje će parkirati auto. Mjesto koje je zbog sve gušće izgradnje stambenih i poslovnih objekata u gradskom središtu sve teže naći. Pitanje je kada će se netko ‘dosjetiti’ i ova dva zadnja preostala parkinaga, kod dvorane Jazine i na Ravnicama, ‘unovčiti’, prodajući ih nekom ‘podobnom’ privatnom poduzetniku. Gdje će Zadrani onda parkirati svoje automobile, to vjerojatno neće biti nikoga briga, istaknuo je naš sugovornik.
Revoltiran sustavnim zanemarivanjem javnih interesa naspram privatnih naš je sugovornik predložio jedno rješenje ove kaotične prometne situacije.
Predlaže besplatan parking na Poluotoku za vrijeme trajanja karnevala kao i za vrijeme svih onih dana kada je besplatni parking ispred Jazina izvan funkcije.
– Kada su već uzurpirali parking, mogli su donijeti uredbu da se tijekom zatvaranja parkirališta ne naplaćuje parkiranje na Poluotoku. To bi bio potez vlasti koja razmišlja o svojim građanima, zaključio je naš sugovornik.