Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Revitalizacija maslinarstva na Olibu

Autor: Dragana Glavočić

21.02.2009. 23:00
Revitalizacija maslinarstva na Olibu

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Nabavljeno je 350 stabala sadnica sorte orkule. Kako su nas stručnjaci savjetovali, najbolje bi bilo zasaditi sortu masline koja je do sad uspijevala na Olibu, kazao je Željko Cotov


Odlukom Poglavarstva Grada Zadra odobrena je financijska potpora Poljoprivrednoj zadruzi Olib u iznosu od 15.000 kuna, a u svrhu revitalizacije maslinarstva na otoku. Isplata sredstava izvršila se iz Proračuna Grada Zadar za 2009. godinu.
Poljoprivredna zadruga Olib u veljači je zatražila jednokratnu potporu za očuvanje i napredak maslinarstva na otoku Olibu. Prema riječima Željka Cotova, upravitelja Poljoprivredne zadruge na Olibu, Zadarska županija je poduprla revitalizaciju maslinarstva s 10.000 kuna.
– Nabavljeno je 350 stabala sadnica sorte orkule. Kako su nas stručnjaci savjetovali, najbolje bi bilo zasaditi sortu masline koja je inače do sad uspijevala na Olibu. Stablo orkule zastupljeno je gotovo 95 posto, a drobnica je prisutna u samo pet posto, kazao je Cotov.
Prijašnjih godina na Olibu je bilo nekoliko tisuća stabala maslina, no do sve lošijeg uroda došlo je zbog porasta starog stanovništva koje je ne može obrađivati masline. Također, na slab urod masline utječe bura i razvoj stabla crnike koje prekriva Olib gotovo 90 posto te guši njen razvoj.
Svi žitelji otoka Oliba mogli su se prijaviti za preuzimanje sadnica maslina. Prema Cotovu mišljenju, potpora za revitalizaciju maslinarstva je vrlo važna za otok, no isto tako još važnije je provesti reviziju gospodarstva koja bi trebala definirati što je poljoprivredno zemljište, a što je naseljeni dio.
– Provođenje revizije gospodarstva potaknulo bi otočane da vode brigu o svom zemljištu te bi na taj način poticaji bili efikasniji, zaključio je Cotov.
Zadruga je osnovana daleke 1904. godine, a od 1963. u svoje poslovanje uvela je preradu maslina koju do danas drži, ali uz velike napore. Trenutačno zadruga broji 92 maslinara. Prošle godine zadruga je uspjela otplatiti kredit dobiven za kupnju nove linije prerade ploda masline. Kroz razdoblje od osam godina uložena sredstva nisu opravdana, jer urodi starih stabala nisu donijeli dovoljno ploda da bi povećali preradu, a time i bolji financijski rezultat poslovanja.
– Današnje prilike na otoku ne daju nam za pravo da možemo samostalno bez ičije pomoći pokušati obnoviti maslinarski fond bez pomoći šire društvene zajednice, jer rezultat poslovanja ove zadruge nije toliko uspješan da bismo sami uspjeli, zaključio je Cotov.