Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Savjet mladih izabrat će postizborno Gradsko vijeće

Autor: Nives Rogoznica

21.02.2009. 23:00
Savjet mladih izabrat će postizborno Gradsko vijeće

Foto: Filip BRALA



Nakon odluke Gradskog vijeća o osnivanju Savjeta bit će objavljen javni poziv te će udurge mladih imati 15 dana da kandidiraju svoje predstavnike. Ured Grada javno će objaviti koje su kandidature pristigle i novo Gradsko vijeće koje bude oformljeno nakon izbora će, što se nas tiče, već na prvoj sjednici izabrati članove Savjeta mladih, rekao je Mario Pešut.


Gradsko vijeće grada Zadra će na sjednici zakazanoj za sljedeći tjedan glasovati o odluci o osnivanju Savjeta mladih Grada Zadra.
Riječ je o savjetodavnom tijelu Gradskog vijeća čije je formiranje i djelovanje regulirano Zakonom o savjetima mladih donesenim 2007. godine. Poglavarstvo je već ovog tjedna usvojilo odluku i proslijedilo je Vijeću, a iz zadarskog HNS-a stiglo je priopćenje u kojem se navodi da je “donošenje Odluke o osnivanju Savjeta mladih dvije godine nakon zakonske obveze, manipuliranje mladima u predizborne svrhe”.
Kritika mladima
– Zakon o savjetima mladih je donesen 2007. godine s preporukom da se savjeti mladih osnuju u šest mjeseci, ali nije nam rok istekao. Savjet nije organiziran u roku od 6 mjeseci, jer je tu zakazala naša “omladina”. Koordinacija udruga maldih nije provela aktivnosti do kraja, a u toj je koordinaciji bila i mladež HNS-a. Ta se koordinacija u počektu sastajala i organizirala tribine, ali nisu uspjeli donijeti program te su aktivnosti prestale. Kad smo vidjeli da od toga neće biti ništa, donijeli smo program, kazao je pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Mario Pešut u čijoj se nadležnosti našlo osnivanje Savjeta maldih.
– Držim da koordinacija udruga mladih u proteklih nekoliko godina nije bila djelotvorna. Povjerenstvo za izradu Gradskog programa djelovanja za mlade oformljeno tijekom 2007. godine je sačinjavalo trinaest članova, koji nisu uspjeli završiti započeti posao, niti su imali jedinstven i jasan stav o već ponuđenom Programu djelovanja za mlade, koji je predložio Upravni odjel za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Zadra. Od tada su izostale sve suvisle i organizirane aktivnotsi te inicijative od strane mladih i udruga mladih koje bi se sustavno provodile u koordinaciji s odgovarajućim tijelima Grada Zadra, stoji u tekstu prijedloga odluke u potpisu gradonačelnika Živka Kolege.
“Minirala” stranačka mladež
– Donošenje Programa djelovanja za mlade nije bio uvjet za osnivanje Savjeta maldih. Oni su ga mogli osnovati. Mi smo Program donijeli, ali ga nismo predali Gradskoj upravi, jer su ga “minirali” predstavnici stranaka čiji su mladi sudjelovali u koordinaciji. Osnovan je Savjet mladih Zadarske županije i tamo su izabrani predstavnici mladih iz HDZ-a, HSLS-a, i HSP-a, onih stranaka koje su u Županiji na vlasti i mislim da to sve govori, rekao je Davor Fadić iz udruge Zadarska vizija urbane kulture (Z,V.U.K.) koji je i sam bio aktivan po pitanju rada na Programu djelovanja za mlade.
Skupština Zadarske županije je još u srpnju 2007. izabrala članove Savjeta mladih, a od 9 članova svega je dvoje koji nisu bili kandidirani kao predstavnici stranačkih podmladaka. Riječ je predstavnici Učeničkog vijeća Gimnazije Vladimira Nazora i kandidiatu KUD “Branimir” iz Nina.
Od ostalih sedam članova, po troje su članovi podmladaka HDZ-a i HSP-a, a jedan je predstavnik mladih HSLS-a.
Izbori nakon lokalnih
Kao savjetodavno tijelo Gradskog vijeća, Savjet mladih imat će zadatak donijeti do rujna program rada za 2010. godinu. Morat će se sastajati dva puta mjesečno, a od Savjeta se očekuje da sudjeluje u izradi i praćenju provedbe lokalnog programa djelovanja za mlade, izvještava Gradsko vijeće o problemima mladih i predlaže donošenje mjera za poboljšanje položaja mladih, pri čemu bi financijsku konstrukciju predloženih programa trebali usklađivati s Gradskom upravom koja je dužna financirati rad Savjeta.
Kako saznajemo od Marija Pešuta, Savjet mladih neće savjetovati ovo Gradsko vijeće, nego ono koje bude konstituirano nakon svibanjskih izbora.
– Nakon odluke Gradskog vijeća o osnivanju Savjeta u svim lokalnim novinama i elektronskim medijima bit će objavljen javni poziv i udurge mladih imat će 15 dana da kandidiraju svoje predstavnike i dostave kandidature Uredu Grada. Ured Grada će potom javno objaviti koje su kandidature pristigle i novo Gradsko vijeće koje bude oformljeno nakon izbora će, već na prvoj sjednici moći izabrati članove Savjeta mladih, pojasnio je Pešut.
Vijećnici će članove Savjeta birati tajnim glasovanjem. Savjet mladih Grada Zadra imat će 11 članova, a osim udruga maldih svoje kandidate mogu predložiti i udruge koje se bave mladima, odnosno učenička vijeća srednjih škola, Studentski zbor i druge registrirane organizacije koje se bave problematikom mladih. Predloženi kandidati mogu biti u dobi do 15 do 29 godina, a biraju se na mandat od 2 godine. Predsjednika će, između sebe izabrati članovi Savjeta, a zanimljivo je da će izabranom članu mandat prestati, ako prije isteka navrši 30 godina ili ukoliko bude neopravdano izostajao sa sjednica.


SABOLIĆ: PREDIZBORNA MANIPULACIJA MLADIMA




– Mi u HNS-u smatramo da je donošenje Odluke o osnivanju Savjeta mladih na sjednici Poglavarstva Grada Zadra u srijedu 18. veljače 2009., dvije godine nakon zakonske obveze, manipuliranje mladima u predizborne svrhe. Zakon o savjetima mladih donesen je 23.veljače 2007. godine i člankom 22 obvezao je jedinice lokalne samouprave na osnivanje savjeta mladih u roku od 6. mjeseci tj. do 23. kolovoza 2007. godine. Zanemarujući svoju zakonsku obvezu pune dvije godine, Gradska uprava jasno pokazuje svoj negativni stav prema mladima. Ova zakašnjela odluka tempirana je isključivo kako bi se mladima poslužilo u predizborne svrhe, stoji u priopćenju Gradske organizacije HNS-a Zadar kojeg potpisuje predsjednica Vesna Sabolić.
U priopćenju se podsjeća da je “Zakonom predviđenu proceduru moguće provesti tek nakon donošenja odluke Gradskog vijeća, a potom se raspisuje javni poziv u kojem je potrebno ostaviti dovoljno vremena da udruge mladih i udruge koje se bave mladima, odnosno učenička vijeća, studentski zborovi i drugi registrirani oblici organiziranja mladih provedu proceduru i predlože svoje kandidate”.
– Savjet mladih smatramo posebno važnim savjetodavnim tijelom Gradskog vijeća te stoga je nužno osigurati razuman rok uz detaljne naputke o proceduri i ulozi Savjeta. Savjet mladih ne smije biti paralelni oblik za organiziranje “stranačkih podmladaka”. Ujedno, tražimo od Gradske uprave da sukladno odluci građana koju su iskazali referendumom i iz svojih džepova izgradili Omladinski dom, osigura primjeren prostor mladima ili osigura sredstva primjerena tržišnoj cijeni Doma hrvatske mladeži i to sve iz državnog proračuna, a ne ponovo iz proračuna Grada Zadra tj. iz džepova građana Zadra ili u protivnom vrati DHM mladima. Naglašavamo da podržavamo svaki oblik upozoravanja na probleme mladih u Zadru. No, osuđujemo svaki pokušaj manipulacije mladima u predizborne svrhe, zaključuje Sabolić u priopćenju.