Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Tri volonterske akcije

Autor: Nikola Markulin

21.02.2009. 23:00
Tri volonterske akcije


Za ovaj mjesec osmislili smo i pripremili našu prvu volontersku akciju. Naime, u sklopu projekta dužni smo ih održati tri tijekom godine. Ova naša prva akcija obuhvaća prikupljanje robe, kućanskih potrepština, namještaja i sl. za korisnike Caritasa Zadarske nadbiskupije, kaže Milić


Kukljiška Krijanca, udruga za poboljšanje društvenog života u Kukljici, od prosinca 2008. godine sudionik je projekta “Volonterski centri u zajednicama”. Radi se o projektu Volonterskog centra iz Zagreba koji je dobio sredstva Europske komisije iz fonda PHARE 2006. Europske komisije. Osim udruge Krijance koja je partner, a općina Kukljica suradnik, u ovom projektu sudjeluju udruge iz Donjeg Srba, Lovinca, Slatine i Donjeg Lapca.
Uostalom, glavni je cilj ovog projekta osnovati pet volonterskih centara u spomenutim zajednicama. Ostali ciljevi projekta “Volonterski centri u zajednicama” definirani su na seminaru održanom u Zagrebu od 16. do 18. siječnja ove godine, a to su omogućiti mladima aktivno sudjelovanje u razvoju lokalne zajednice kroz promociju volonterstva i podržavati mlade da aktivno sudjeluju u društvenom i političkom životu lokalne zajednice kroz suradnju različitih sektora (aktivno sudjelovanje je moguće na dvije razine – u procesu odlučivanja i u aktivnostima organiziranim za zajednicu kroz osnivanje neformalnog tijela). Čitav projekt trajat će godinu dana, odnosno od 1. prosinca 2008. do 30. studenoga 2009. godine.
– Za ovaj mjesec osmislili smo i pripremili našu prvu volontersku akciju. Naime, u sklopu projekta dužni smo ih održati tri tijekom godine. Ova naša prva akcija obuhvaća prikupljanje robe, kućanskih potrepština, namještaja i sl. za korisnike Caritasa Zadarske nadbiskupije, koja nam je ujedno i suradnik u akciji. Akcija traje do 21. veljače, a u nju je uključena samo naša udruga i općina Kukljica, jer nije bilo vremena kontaktirati i uključiti druge udruge i organizacije otoka Ugljana. Naravno, dok traje akcija mogu nam se pridružiti svi koji žele pomoći, kaže Ankica Milić, voditeljica Krijance.
Osim uspješnog provođenja triju volonterskih akcija u svojim zajednicama svih je pet volonterskih centara dužno organizirati po jedan volonterski međunarodni kamp, izdati priručnik o osnivanju i radu volonterskih centara, a  Volonterski Centar Zagreb treba organizirati dva treninga. Prvi za uspostavljanje volonterskih centara u zajednici (u međuvremenu je održan), a drugi kao napredni trening o radu volonterskih centara i radu s volonterima. Još je bitno skrenuti pažnju da će se nakon završetka projekta kroz priručnik izrađen na temelju iskustava organizacije u drugim zajednicama moći ponoviti projekt te da je broj ustanova uključenih u “lokalno partnerstvo za volontiranje” neograničen.
– Budući da smo u posljednje vrijeme bili orjentirani na akcije zaštite okoliša, za međunarodni volonterski kamp u našoj organizaciji odlučili smo se za područje kulture ili, preciznije, glazbenu umjetnost. Pred nama je sad potpuno osmišljavanje programa i kontaktiranje s volonterima iz drugih zemalja. Okvirno, mogu reći da ćemo ići za tim da glazbene umjetničke nastupe spojimo ili, možda bolje, uklopimo u našu kulturnu baštinu. Konkretno, u slučaju Kukljice to bi bili stari dvori, stare kuće u kojima bi se kulturne večeri održavale. Kamp će se održati u srpnju, a mi želimo uključiti što više mladih ljudi. Najzad, za sada volonterski centar u Kukljici ima sedam članova, a do kraja godine očekujemo minimalno 15 stalnih volontera, kaže Milić.