Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Naslov koji govori puno i ne govori sve

Autor: Ante Rogić

21.02.2010. 23:00
Naslov koji govori puno i ne govori sve

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U povodu nove predstave HNK Zadar, “Stoše od foše iliti Kate Kapuralica” u režiji Dražena Ferenčine, u Maloj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta Zadar danas je održana konferencija za novinare.
– Jedan naslov koji govori puno i ne govori sve. Nije prvi put da se tekst prilagođava sredini, dosad se izvodio u Hvaru, Splitu i Istri, istaknuo je Renato Švorinić, ravnatelj HNK Zadar dodavši kako se zadarski govor u potrijebljenu predstavi još uvijek govori u nekim sredinama. Švorinić je napomenuo kako u predstavi sudjeluju polaznici dramske škole koju vodi Jasna Ančić, za koje je rečeno kako će se postepeno uključivati u domaće produkcije.
– Radnja je iz Dubrovnika prebačena u Zadar s nekakvim licima koji su obilježili Zadar poslije Drugog svjetskog rata, kazao je ravnatelj Švorinić dodajući kako ni sam ne zna gdje bi žanrovski smjestio komad.
Režiser Dražen Ferenčina također je istaknuo kako nije rijetkost da se ovaj tekst lokalno adaptira.
– Radi se o jednom od najznačajnijih djela hrvatske dramske baštine. Pisan je dokumentaristički, a često se Kate Kapuralica naziva vulgarnom komedijom. Radi se o jednoj siromašnoj obitelji koja ima priliku udati kćer i tako joj osigurati bolji život od njihovoga, kazao je Ferenčina dodajući kako je tekst dramski siromašan, ali zato bogat emocijama.
– Predstava podsjeća na naše svakodnevnu egzistencijalnu borbu. Kroz tu trku zaboravljamo na ljudske vrijednosti, kazao je Ferenčina. Posebno je istaknuo mlade polaznike dramske skupine, kazavši kako se po njegovu sudu bez problema svi mogu baviti profesionalnom glumom.
Jasna Ančić osvrnula se na dramaturgiju istaknuvši posebno siromaštvo.
– Ako se nekome učini da predstava nema dramaturgiju, tako i treba biti. Siromaštvo je bezvremensko, ono je puno ljubavi, kazala je Ančić.
“Stoše od foše iliti Kate Kapuralica” rađena je prema Vlahu Stulliju, a na zadarski ju je adaptirao prof. dr. sc. Živko Nižić. Riječ je o kapitalnom djelu hrvatske dramske baštine napisanom 1800. godine koje je gotovo palo u zaborav, dok 1966. godine nije bilo ponovno otkriveno, kada ga je na scenu postavio legendarni Marko Fotez.
Predstava je 1985. godine premijerno izvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar u režiji Ivice Kunčevića (koprodukcija Narodnog kazališta Zadar i HNK Zagreb) povodom 40. obljetnice djelovanja Narodnog kazališta Zadar i 125. obljetnice Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb, te je ukupno izvedena 13 puta na obje scene.


 O ADAPTACIJI TEKSTA


Prof. dr. sc. Živko Nižić piše kako je Stulli opisao dva dana duborvačke obitelji na rubu egzistencije, njihov brutalni fizički i verbalni odnos, govorom puka, zjeskobnog, gladnog u želji da se izdigne iz vlastite nemoći. Parcijalni “spas” udajom starije kćeri, krajnji je uspjeh životne tjeskobe protagonista kao uzoraka sloja vječite gradske sirotinje. Nije čudno da je takva komedija (pomalo i crna) nadahnula mnoge sredine da je “prepjevaju” na vlastiti dijalekt, govor i da eksponiraju vlastitu sirotinju izvornim psovkama i prostotama. Iako je HNK Zadar već postavio Katu 1985. koristeći originalni govor, ponuđena je ideja o još jednoj postavi na nekakvom zadarskom govoru koji još u odjecima postoji, ali je siguro bio prepoznatljiv i stabilizirao se u godinama nakon II. svjetskog rata. Ta je ideja sugerirala i da se prisjetimo nekih zadarskih lokaliteta i ljudi, zadarske pučke rubne povijesti i da se dovedu na pozornicu i aktualni Zadrani koji i danas uljepšavaju tu sliku uspomena. Stariji će se građani sjetiti da se jedna, možda i više prekrasnih djevojaka koje su bile na usluzi, upravo udajom u inozemstvu, spasila bezperspektivnog života. Taj segment iz Kapuralice, riješiti se djeteta, isti u svim sirotinjskim obiteljima ljudske povijesti aktualana je, a ponegdje i tragičan. Upravo sada kada možete kupiti dijete u Haitiju za 200 dolara, sjetiti se sebe i listati gradski album, čini nam se vrijednim kulturološkim događajem koji nudi HNK Zadar, piše dr. Nižić.