Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Prvi poraz HDZ-a u Starigradu

Autor: Velimir Brkić

21.02.2010. 23:00
Prvi poraz HDZ-a u Starigradu

Foto: Vedran SITNICA



Nedjeljni izborni dan u Općini Starigrad tijekom kojeg su građani birali svoje predstavnike za nova vijeća mjesnih odbora, za naselje Starigrad sedam vijećnika a za Seline i Tribanj po pet vijećnika, protekao je u uz slab odaziv birača, tolerantnoj i demokratskoj atmosferi, poštovanje izbornih pravila i profesionalan rad biračkih odbora te nakon 20 godina prvi poraz HDZ-a, odnosno povijesnoj pobjedi HSS-a.
Hrvatska seljačka stranka predsjednika Jole Petričevića, direktora starigradskog Bluesun hotela Alan, ovog puta pomrsila je račune Hrvatskoj demokratskoj stranci predsjednika Krste Ramića, općinskog načelnika.
U Starigradu je HSS omjerom glasova 119: 113 uz 8 nevažećih listića pobijedio HDZ, dok je Selinama omjer bio 100:83 za HSS. U Tribnju je vlast, moglo bi se reći, rezultatom 51:17 izvojevao HDZ. Od ukupno registriranih 2.009 birača, na birališta je izišlo svega 556 građana, odnosno 27,60 posto, što je ispod svih očekivanja. Za valjanost izbora bio je potreban izlazak tek pet posto ukupnog biračkog tijela s područja pojedinog mjesnog odbora. Na prošlogodišnjim lokalnim izborima izašlo je 1.183 birača, odnosno 59 posto.
– Uzimajući u obzir važnost mjesnih odbora za razvoj pojedinog mjesta odnosno općine i činjenicu da je ovo prva, povijesna pobjeda HSS-a na ovom području, od stranke se očekuje veliki doprinos razvoju Podgorja, s puno zadovoljstva je istaknuo Petričević.
HSS-ova lista u Starigradu predvođena Marinom Marasovićem Reganom osvojila je 51,30 posto glasova i 4 vijećnika a lista HDZ-a predvođena Ivanom Milovcem Ivićem 48,70 posto glasova, odnosno 3 vijećnička mandata. Usprkos tomu što je HSS u Selinama osvojio 45,50 posto, HDZ 37,70 posto, a Nezavisna listi Željka Jurline 16,80 posto (37 glasova) za formiranje mjesnog odbora bit će potrebna koalicija. Naime HSS nositelja liste Ivana Bucića Tićana osvojio je dva vijećnička mandata isto kao i HDZ-ova lista nositelja Šime Bucića. Za obnašanje vlasti u Selinama HSS ili HDZ će morati koalirati sa nezavisnim Željkom Jurlinom ili pak međusobno!?
Sasvim je jasna situacija u Tribnju gdje je HDZ-ova lista nositelja Janka Vukića dobila 53,70 posto i 3 vijećnička mandata a HSS nositeljice Lidije Gazić (17,90 posto) i nezavisni Šime Trošelj (28,40 posto) po jedan vijećnički mandat.
– Najveća pobjeda izbora za vijeća mjesnih odbora je prvenstveno u tomu da su za razliku od prošlogodišnjih izbora u mjesecu svibnju ovaj put protekli onako kako i trebaju biti, u tolerantnoj i nadasve demokratskoj atmosferi, rekao je Krste Ramić.
– Dosad su se vijećnici u vijećima mjesnih odbora izabirali na zborovima građana i ovo je po prvi puta održan ovakav izbor. Očekujem svesrdnu suradnju izabranih vijećnika na dobrobit Starigrada, Selina i Tribnja, odnosno Općine Starigrad, naglasio je Ramić
Inače, u Općinskom vijeću apsolutnu vlast obnaša HDZ, od 13 vijećničkih mandata HDZ ima 7, dok HSS ima dva vijećnika. Nezavisna lista Role Dokoze također ima dva, a po jednog vijećnika DC i Nezavisna lista Tomislava Milovca.