Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Veliki tjedan za Albance s Kosova

Autor: Boris Kupčak

21.02.2010. 23:00
Veliki tjedan za Albance s Kosova

Foto: Filip BRALA



Drugu godišnjicu nezavisnosti Kosova sinoć su, s malim zakašnjenjem, obilježili i zadarski Albanci. Udruga Albanaca Zadarske županije organizirala je manifestaciju na kojoj se skupilo 150 članova iz cijele županije, a uz večeru zabavljala ih je i grupa Šota iz Rijeke, koja svira albansku narodnu glazbu. Svoj dolazak je najavio i Agim Čeku, najpoznatiji zadarski Albanac, sudionik Domovinskog rata i političar koji je dao veliki doprinos za nezavisnost Kosova.
Predsjednik udruge Adem Shalas i predstavnik organizacijskog odbora Palok Prekpalaj kazali su nam kako je ovo bio veliki tjedan za sve Albance u Hrvatskoj. Naime, na inauguraciji predsjednika Ive Josipovića bili su albanski i kosovski predsjednik, a u Zagrebu je otvoren i kosovski konzulat.
– Zadarski Albanci su uvijek bili optimisti i sretni smo jer je Kosovo došlo do nezavisnosti i svega što se dogodilo. Uvijek smo spremni za slavlje, a nezavisnost je očekivana stoljećima, kazao je Prekpalaj dodajući kako su uz grupu Šota, koja svira albansku narodnu glazbu, okupljeni mogli čuti i malo povijesnih prilika koje su dovele do toga da Kosovo danas bude samostalna država.
– Zahvaljujemo Hrvatskoj državi i vlastima koji su se dokazali kao naši partneri u borbi za nezavisnost. U zadnje vrijeme se to najbolje moglo vidjeti na predsjedničkoj inauguraciji gdje su bili pozvani predsjednici svih država u regiji, tako da su tu bili i predsjednici Kosova i Albanije, a u petak je otvoreno Veleposlanstvo Republike Kosovo, koja postaje mala, ali moderna država koja prati tokove europskih integracija. Idemo polako u Europu i nadam se kako ćemo brzo tamo i dospjeti te da će se u Bruxellesu među svim onim zastavama vijoriti i ona Kosova, kazao je Prekpalaj.