Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Krvoločni psi mogu napasti i mještane

21.02.2011. 23:00
Krvoločni psi mogu napasti i mještane


Ovakvo nešto ne pamte ni najstariji mještani. Po informacijama kojima raspolažemo, krvoločni psi lutalice još se motaju uokolo našeg sela po šumi. Strah nas je da se opet ne pojave i da ne napadnu nas ili naše sumještane, upozorava Dragan Smokrović


Prošlo je desetak dana otkako su nam psi nepoznatih vlasnika zaklali ovce i janjad u staji, ukupno njih 20, kaže Dragan Smokrović iz ninskog prigradskog mjesta Poljica Bri na mjestu događaja još šokiran onim što je vidio i doživio.
Policija, inspekcija…
– U prvom napadu u kojem je sudjelovalo pet pasa lutalica poklano nam je ukupno 18 ovaca i janjadi, dok su u drugom naletu dva dana poslije četiri psa zaklala dvije ovce. Od ukupno 43 glave blaga, sada smo spali na 12 ovaca i 11 janjadi. Strahujemo da ćemo ostati bez još kojeg janjeta. Mučimo se da ih održimo na životu, ali bit će teško. Ovakvo nešto ne pamte ni najstariji mještani. Po informacijama kojima raspolažemo, krvoločni psi lutalice još se motaju uokolo našeg sela po šumi. Strah nas je da se opet ne pojave i da ne napadnu nas ili naše sumještane, upozorava Dragan Smokrović.
Nakon svega Smokrovići su odmah obavijestili policiju čiji su se djelatnici u kratkom roku odazvali. Nakon njih stigli su sanitarni inspektori, veterinari iz zadarske Veterinarske stanice te ninski gradski komunalci. Za sada se Smokrovićima nitko još nije javio s bilo kakvom novom informacijom glede ovog nemilog događaja. Dragan i supruga Jagoda i njihovi sinovi ipak vjeruju da će se naći vlasnici pasa. Naime, Draganu je za drugog napada uz veliki rizik pošlo za rukom uhvatiti jednog psa. Njega su na promatranje u Zadar otpremili veterinari. Stradale ovce i janjad otpremili su na sigurno odlagalište djelatnici specijalizirane tvrtke Agro proteinka sa sjedištem u Biljanima kog Smilčića.
– Vjerujemo da će institucije odraditi svoj posao do kraja. Držimo da bi se nakon ovog događaja u čišćenje šuma trebali aktivno uključiti naši lovci, kako se već sutra ne bi nekom našem susjedu ili sumještaninu dogodio sličan slučaj, kazuju nam rezignirano Smokrovići, dodajući da se svi još pomalo boje da psi lutalice ne napadnu djecu i mještane.
Za stručno mišljenje i komentar priupitali smo predsjednika ninskog Lovačkog društva “Jarebica”, hrvatskog kinologa te uzgajivača i ljubitelja pasa Nevena Ljubičića.
Lovci nemoćni
 – U 10. mjesecu 2004. godine donesen je zakon po kojem svi oštenjeni psi moraju imati ugrađen mikročip koji uglavnom uz izdane potvrde postavljaju veterinari ovlaštenih veterinarskih stanica, u ovom slučaju na zadarskom području. Pomoću toga čipa u svakom se trenutku može identificirati vlasnik odbjeglog ili ostavljenog psa ili mačke. Najvjerojatnije se u ovom slučaju koji se dogodio u Poljicima Brigu radi o psima lutalicama, a ne o čagljevima, vukovima i lisicama. To je, naime, vidljivo iz načina klanja žrtve. Pas uvijek žrtvu kolje ispod vrata i iživljava se nad njome, dok čagalj žrtvi najprije napada vime, a potom i ostale vitalne organe tijela, kaže Ljubičić dodajući da misli da u ovom slučaju nisu napadali zbog gladi i da se radi o čistom nagonu.
– Što se tiče intervencije nas lovaca, u ovom i sličnim slučajevima moram, nažalost, poručiti obitelji Smokrović da su nam ruke vezane. Naime, zakon je propisao da mi ne smijemo poduzimati nikakve radnje u naseljima te 300 metara oko njih. Za lov i zbrinjavanje pasa lutalica i ostale nekontrolirane divljači u tim zonama prvenstveno su nadležne veterinarske službe koje imaju svoje tkz. šintere – lovce koji takvu divljač love specijalnim mrežama te je otpremaju u stacionar. Grad Nin sa zadarskom veterinarskom stanicom ima potpisan takav ugovor, koji se u ovom slučaju mora primjenjivati i u prigradskom mjestu Poljica Brig. Ako se pak psu koji je Dragan Smokrović uspio uloviti utvrdi stvarni vlasnik, što će biti jako teško bez mikročipa, Smokrović će protiv njega morati osobno pokrenuti privatnu tužbu jer to ne ide automatizmom, zaključuje Neven Ljubičić.