Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Lovci ne daju lovne terene za građevinske zone

21.02.2011. 23:00
Lovci ne daju lovne terene za građevinske zone


Budući da nam se iz dana u dan lovni tereni preoblikuju u građevinske zone, nastavit ćemo i nadalje razgovore s čelnim ljudima Općine Vrsi i zadarske Šumarije da nam se dopusti da u lovištu od Vrsi do Bile grudine, što više nalikuje na prašumu, prionemo čišćenju šume, kazao je Ljubičić


Članovi ninske Lovačke udruge Jarebica na svom su lovnom području organizirali zajedničku hajku. Rano ujutro lovci su se okupili na prozivci na za to dogovorenom zbornom mjestu u blizini Kaljčeve kuće na uzvisini Kosa u blizini Vrsi.
U hajci koja je provedena na području Vrsi – Golubinka – Bila grudina – Poljica – Dumerača sudjelovalo je oko 130 lovaca. Nažalost, unatoč idealnim vremenskim prilikama, ovog puta lovcima nije pošlo za rukom ubiti lisicu ili čaglja.
Iduće nedjelje na ovom istom terenu hajkat će druga polovica lovaca i vjerujemo da će oni imati više sreće.
– Do početka ožujka planiramo provesti još nekoliko sličnih akcija u ostalim našim lovištima. Budući da nam se iz dana u dan lovni tereni preoblikuju u građevinske zone, nastavit ćemo i nadalje razgovore s čelnim ljudima Općine Vrsi i zadarske Šumarije da nam se dopusti da u lovištu od Vrsi do Bile grudine, što više nalikuje na prašumu, prionemo čišćenju šume i da u njemu uvedemo malo više reda, kazao je Neven Ljubičić, predsjednik Jarebice, dodajući da planiraju šumu prorijediti.
Kako bi za koji dan mogli obogatili lovišta s matičnim jatom brojnošću od 800 komada mladih fazana, koji će biti nabavljeni u fazaneriji u Đurđevcu, za što će se iz lovačke blagajne izdvojiti oko 100.000 kuna, lovci su po okončanju hajke prionuli prebrojavanju divljači.
Poput njihovih ninskih kolega istog su dana i lovci ražanačke Lovačke udruge Kobac organizirali treću po redu ovogodišnju hajku. Lovci, njih 75 od 122, koliko ih inače broji udruga rano ujutro okupili su se na zbornom mjestu na lokaciji Vučkovac u blizini Podvršja. Ono što nije uspjelo poći za rukom Ninjanima, uspjelo je Ražančanima. Naime, “skinute” su dvije lisice.
Nakon uspješno odrađenog posla na za to dogovorenom mjestu u neposrednoj blizini protupožarne izvidnice u blizini Jovića za lovce je pripremljena tradicionalna okrjepa.
Iduće nedjelje Kobac planira novu hajku kao i neke nove aktivnosti.
– Ako nas vrijeme posluži idućeg tjedna krenut ćemo u proljetno oranje i zasijavanje hrane za divljač. Planiramo tako uz naš dragovoljni rad zasijati negdje između 600 i 700 kilograma sjemena. U okviru lovno-gospodarske osnove u zajedničkom lovištu očekuje nas lov na veprove, kojih tijekom godine možemo odstrijeliti šest komada. Imamo informaciju da su se u zadnjih nekoliko dana ponovno na našem području pojavili vukovi. Budući da su oni zaštićeni, na njih ne smije pucati, upozorio je lovnik Rudela.