Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Nije dovoljna samo zamjena preparata

21.02.2011. 23:00
Nije dovoljna samo zamjena preparata


U sklopu Akcijskog plana za razvoj ekološkepoljoprivrede i proizvodnjehrane u Dalmaciji u organizaciji UNDP projekt COAST,Dalmacija Eko (Udruge ekoloških proizvođača Dalmacije), HPK i PZ Drobnica uPreku je održana radionica”Prednosti ekološkog maslinarstva”. U Pučkom otvorenom učilištu “Dom na žalu”svoja izlaganja održali su Gordana Dragun, dipl. ing. agr.,HPK, Marko Bencarić, dipl.ing. agr., Udruga DalmacijaEko i Josip Ražov, dipl. ing.agr., Sveučilište u Zadru.
O ekološkoj poljoprivredi uRH i Zadarskoj županiji s naglaskom na maslinarstvo predavanje je održala GordanaDragun iz Poljoprivredne savjetodavne službe.
– Ekološka proizvodnja jenaša budućnost, pogotovonaših otoka, koji se vrlo lakomogu preusmjeriti na isključivo ekološku proizvodnju. Zakonsku regulativu imamo, imamo prirodne uvjeteidealne za uzgoj masline kaomediteranske kulture. Imamopogodno i tlo i klimu, rekla jeGordana Dragun te sudionikeupoznala kako je ekološkomaslinovo ulje proizvod dobiven isključivo od ploda masline iz ekološkog uzgoja i zadovoljava sve uvjete koji supropisani zakonskom regulativom koja je donijeta 2001godine. Prvo maslinovo ulje scertifikatom proizvelo se2003. godine, te godine bilo jesamo dvoje ekoloških proizvođača. Tijekom proteklih godina taj broj je rastao da bi2009. prema zadnjoj evidencijizabilježen broj od svega 58proizvođača.
– U Hrvatskoj imamo registrirano 40.000 maslinara,stoga prema navedenim podacima mali je broj maslinarastavio svoju proizvodnju podnadzor ekološke proizvodnje.Za 2010. godinu još nemamotočnih podataka ali polazećiod posljednjih podataka danasimamo ukupno negdje oko1.000 ekoproizvođača, od toga58 maslinara, to je doista jedan mali broj, istakla je Dragun i dodala da Zadarskažupanija ima najveći broj površina pod ekološkom proizvodnjom u odnosu na ostaledalmatinske županije.
O specifičnosti ekološkoguzgoja maslina i proizvodnjeekološkog maslinovog ulja govorio je Marko Bencarić,agronom iz Udruge ekološkihproizvođača Dalmacije “Dalmacija EKO”, ujedno i suradnik na projektu COAST Programa Ujedinjenih naroda zarazvoj (UNDP), čija je zadaćaočuvanje tradicijske baštine ibioraznolikosti ovog priobalnog područja.
Svoje predavanje započeoje upoznavanjem sudionika sasuvremenim ekološkim maslinarstvom za koje je rekao daje nastavak na tradicionalnomaslinarstvo ali s brojnim tehničkim poboljšanjima i inovacijama.
– Tehnološke inovacije riješile su najveći dio dosadašnjih problema u proizvodnji. Ekološko maslinarstvonije samo zamjena preparata,to je preusmjerenje cijelog gospodarstva i njegovog razvojana ekološki i samoodrživi sustav, sa zaokruženim proizvodnim ciklusima ali i novimnačinom promišljanja. U konačnici ekološko gospodarstvo teži samodostatnosti, rekao je Bencarić te prisutneupoznao i s agrotehničkimmjerama u ekološkom maslinarstvu.
– Sve ono što moramo raditiu konvencionalnoj radimo i uekološkoj proizvodnji, što podrazumijeva gnojidbu maslina, poboljšivače tla, održavanje tla, zaštitna sredstva,ojačivače biljaka i rezidbu.
Bencarić je informirao maslinare i uljare kako su za izlazak na tržištebitne dovoljnekoličine, vrhunska kvaliteta,dodane vrijednosti, treba seimati konkuretna cijena, a zasve to neophodno je udruživanje.
– Usprkos trenutnoj ekonomskoj situaciji, raste svijestpojedinca o važnosti prehraneza zdravi život, a time i tržišteekohrane. Ekološka poljoprivreda je jedan od prioriteta ustrategiji proizvodnje hrane,što dokazuju i znatne potporetom vidu proizvodnje. Ekološka proizvodnja je potvrdada kvalitetom proizvoda konkuriramo masovnoj proizvodnji, zaključio je Bencarić.
Agronom Josip Ražov saSveučilišta u Zadru upoznaoje maslinare sa metodamazaštite maslina od bolesti ištetnika te korova koji su dozvoljeni pravilnikom o ekološkoj proizvodnji.
– Takve mjere su u praviluneopasne za okoliš i vrlo prihvatljive u smislu očuvanja bioraznolikosti. Upravo bioraznolikost je temelj ekološke poljoprivrede pa i u maslinarstvui nju treba održati i očuvati,rekao je Ražov te dodao kakopored nekih uobičajenih mjera zaštite koje su maslinarimapoznate cilj predavanja je bioupoznati ih i sa nekim novimmetodama za koje možda nisuznali a odnosi se na praćenje isuzbijanje štetnika lovkama saferomonima i atraktantima,zatim uporaba sredstva zazaštitu bilja na mehaničkomprincipu (dijatomejska zemlja, kaolin, biljni ekstrakti.)
– Vrlo je važno podizanjesvijesti maslinara za očuvanjem i održavanjem nekih autohtonih biljnih vrsta pa i korova koji omogućavaju razvoj istanište korisnim organizmima (žižula, kapari, komorač ismrdela), naglasio je JosipRažov te upoznao maslinaresa određenim korisnim organizmima koje svakodnevnoviđaju u prirodi a možda nisuni znali da su korisni.


 KAKO DO EKOMARKICE


Gordana Dragun upoznala je proizvođače s postupkom dobivanja ekomarkice, navodeći pritom da trebaju prvo se upisati u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava i Upisnik proizvođača u ekološkoj proizvodnji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Nadalje, istaknula je da trebaju imati osnovno znanje o sustavu ekološke proizvodnje i o istom trebaju voditi zapisnik o proizvodnji te da moraju provoditi agrotehničke mjere.
– Potrebno je izabrati kontrolno tijelo, koji će pregledati vaš nasad i napraviti zapisnik o obavljenoj stručnoj kontroli. Nakon zapisnika će vas staviti u prijelazno razdoblje koje traje od jedne do tri godine. Nakon prijelaznog razdoblja javljate se kontrolnom tijelu i ono izdaje potvrdnicu koja znači da ste zadovoljili sve uvjete koji su propisani zakonom pri proizvodnji i preradi i možete očekivati ekoznak, što znači da je vaše maslinovo ulje proizvedeno po ekološkim principima, navela je Dragun.