Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Priča koja plijeni pažnju kao i u doba svoje dramatične izvedbe

21.02.2011. 23:00
Priča koja plijeni pažnju kao i u doba svoje dramatične izvedbe


Knjiga «Zvonko Bušić», hrvatskog književnika, publicista i slikara Tomislava Marijana Bilosnića, poslije predstavljanja u Splitu, Grudama, Slavonskom Brodu i Vinkovcima, bit će predstavljena u Zagrebu, Vrgorcu i Dugopolju.
U Zagrebu će u utorak 22. veljače 2011., s početkom u 19 sati, u prostorijama Hrvatske kulturne zaklade (HKZ) i Hrvatskog slova, uz autora T.M. Bilosnića i Zvonka Bušića, knjigu predstaviti Damir Pešorda i Mate Kovačević.  U glazbenom dijelu programa sa skladbama hrvatskih skladatelja Ivana pl. Zajca, Jakova Gotovca i Vinka Glasnovića nastupaju Ana Lice, sopran, Zrnika Posavec, mezzosopran Vatroslav Maltar, bariton i Eva Kirchmayer Bilić, klavir.
Potom slijedi predstavljanje u Vrgorcu, u četvrtak 24. veljače s početkom u 19 sati, u organizaciji Matice hrvatske, Ogranak Vrgorac, i Gradskog kulturnog središta, u Višenamjenskog dvorani u Vrgorcu, gdje će o knjizi govoriti Željko Primorac i autor Tomislav Marijan Bilosnić, te Zvonko Bušić, čovjeka s najdužim uzničkim stažom u povijesti Hrvatske (preko 32 godine izdržane zatvorske kazne u američkim zatvorima).
Predstavljanje u Dugopolju, pod pokroviteljstvom Općine Dugopolje, a u organizaciji Narodne knjižnice Dugopolje, zakazano je za subotu 26. veljače 2011. godine s početkom u 19 sati. Uz Tomislava Marijana Bilosnića i Zvonka Bušića, kao recenzenti knjige nastupit će i prof. dr. Ivan J. Bošković i prof. Stanko Balić.
Kao što je poznato, knjiga «Zovonko Bušić» (Kronika o povratku Zvonka Bušića u Domovinu) je izišla u nakladi Matice hrvatske – Ogranak Grude (Bosna i Hercegovina), i Udruge 3000 godina Za dar iz Zadra.     
Knjiga jednostavno nazvana „Zvonko Bušić” niz je dokumentarističkih feljtona, koji predstavljaju svojevrsnu i do sad nepoznatu kroniku o otmici i otmičarima putničkog zrakoplova američke tvrtke TWA (Trans World Airlines) nad New Yorkom, a koju je10. rujna 1976. godine izvela skupina Hrvata i jedna Amerikanka. Radi se, naime, o knjizi koja je nesvakidašnji dokumentarac o hrvatskom uzniku Zvonki Bušiću Taiku i njegovoj supruzi Julienn Bušić, ali i o životu i sudbini ostalih otmičara Frani Pešutu, Petru Mataniću i Marku Vlašiću.    
Knjiga o slučaju Zvonka Bušića, opremljena je s nizom izvornih dokumenata, obiljem fotografija i faksimila, dosad nepoznatih dokumenata, te kazalom imena gotovo svih osoba na bilo koji način vezanih za ovaj slučaj.
O knjizi su do sad govorili i pisali mnogi, a među njima i prof. dr. Ivan J. Bošković, dr.Miroslav Švagelj, Petar Bašić, dipl. povj., dr.sc.Igor Šipić i Sanja Knežević. Šipić je knjigu «Zvonko Bušić» T. M. Bilosnića, ocijenio kao sam vrh hrvatske dokumentarističke publicistike s naglaskom na historiografske izvore.
Ukratko, ova priča o događaju iz rujna 1976. godine, koja je uzburkla cijelu ondašnju svjetsku javnost, svojom uzbudljivošću plijeni pažnju i današnjih generacija.