Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Purda uskoro na slobodi?

21.02.2011. 23:00
Purda uskoro na slobodi?


Ukoliko Tihomir Purda ipak završi u Srbiji, to bi moglo biti neugodno i za Srbiju jer bi se onda na suđenju moralo raspravljati i o logorima na njezinom teritoriju devedesetih


Vukovarski branitelj Tihomir Purda mogao bi uskoro biti pušten na slobodu, kako se čini iz jučerašnjeg razvoja događaja u Sarajevu gdje je saslušavan pred tužiteljm i istražnim sucem iz Beograda. Kako je nakon saslušanja doznao HTV, srbijanski tužitelj Milan Dilparić izjavio je da je potpuno jasno da je Purdin iskaz u srbijanskom logoru uzet na nezakonit način, te da Srbija daljnja postupanja neće temeljiti na tom iskazu. Baš te, nezakonito uzete izjave Purde temelj su srbijanske optužnice. Ukoliko, ipak, Purda završi u Srbiji, to bi moglo biti neugodno i za Srbiju jer bi se onda na suđenju moralo raspravljati i o logorima na njenom teritoriju devedesetih.
Fotokopija izjave
Sam Tihomir Purda, pak, potvrdio je jučer kako 5. studenoga 1991. u Borovu naselju nije počinio ratni zločin nad ratnim zarobljenicima, nego obrnuto: da je sudjelovao u pokušaju spašavanja ranjenog vojnika JNA Bobana Gačića, osporavajući i svoj potpis pod izjavu koju je bio prisiljen potpisati u zatočeništvu u Srbiji poslije pada Vukovara.
“Do detalja je odgovorio na svako pitanje istražnoga suca i tužitelja. Pristao je odgovarati na njihova pitanja, premda to nije bio dužan. Svjedočio je o događajima od 5. studenog 1991. Rekao je da su on i njegovi suborci, poslije žestoke bitke i granatiranja, pronašli mrtva tijela vojnika JNA. Čuli su i za jednog preživjelog. Bio je to Boban Gačić. Prišli su mu, donijeli mu vodu, imobilizirali ga na nekim odbačenim vratima, nakon čega su ga Petar Janjić i drugi suborci odvezli u vukovarsku bolnicu”, prepričao je jučer našem listu sadržaj Purdina iskaza njegov odvjetnik Josip Muselimović, koji je bio na ročištu zatvorenom za javnost. Muselimović je dodao da je Purda istražiteljima rekao kako Gačića zasigurno ne bi vozili u bolnicu da su ubili njegova dva suborca. Odvjetnik nam je kazao i kako je Purdi predočena fotokopija izjave koju je bio prisiljen potpisati u logoru. “Osporio je i svoj potpis i sadržaj te izjave”, kazao nam je Muselimović, koji smatra da je Purda uspio dokazati nevinost.
Neugodan iskaz
Odvjetnik je uvjeren da će i prizivno vijeće Suda BiH uzeti u obzir današnji Purdin iskaz, ali i da će ga što prije pročitati u tužiteljstvu i u Ministarstvu pravosuđa Srbije. Dio iskaza, naime, u kojemu je Purda govorio o uvjetima u logoru “posebno je neugodan”, pa Muselimović očekuje da će tužiteljstvo Srbije zato što prije odustati od progona. Purdina je obrana jučer podnijela žalbu na prvostupanjsko rješenje o izručenju Srbiji. Prizivno vijeće nema roka u kojemu je dužno donijeti odluku. U četvrtak će u Hrvatskoj još jednom biti saslušani Petar Janjić i Danko Maslov, Purdini suborci koje tužiteljstvo Srbije tereti za isti ratni zločin. “Nakon tih saslušanja očekujemo odustanak od svakog daljeg kaznenog progona Janjića i Maslova, a sukladno tome i prekid ekstradicijskog postupka i puštanje Purde na slobodu”, kazao je jučer u Sarajevu odvjetnik Krešimir Krsnik, branitelj Janjića i Maslova, koji je također bio na saslušanju Tihomira Purde.


 KOSOR: BRANITELJIMA SAM DALA RESPEKTABILNE MIROVINE




Premijerka Jadranka Kosor kazala je jučer u Omišlju da je osobno razgovarala sa srbijanskim predsjednikom Tadićem.
– Zamolila sam ga da zajedničkim snagama pokušamo pomoći čovjeku za kojeg smatram da je nevin. Nemoguće je da bilo tko danas kao činjenicu prihvati posljedice Miloševićeva režima odnosno to što je Purda upravo zbog učinaka tog režima bio odveden iz Vukovara, bio mučen, ponižen do krajnjih granica i da su bila pogažena sva njegova ljudska prava. Za nas je relevantno ono što su hrvatske institucije utvrdile ispitavši svjedoke a to je da je Purda nevin, odnosno da je iskaz potpisao u apsolutno neprihvatljivim uvjetima. Sigurna sam da te činjenice ne može preskočiti niti jedna neovisna institucija niti jedne demokratske države, zaključila je premijerka dodavši kako neprihvatljivim i anakronim drži zveckanje oružjem koje naslućuje iz izjava predstavnika nekih braniteljskih udruga.
– Takve poteze čine ljudi koji me sad politikantski nazivaju maćehom zaboravljajući da im je ista ta maćeha kroz Zakon o hrvatskim braniteljima još 2005. godine osigurala respektabilne mirovine, zaključila je Kosor. (M.T.)