Sanaderu proširenje istrage zbog mita

Slika korisnika admin
Davor KOVAČEVIĆ
Iz istrage u istragu - Ivo Sanader

Bivšem premijeru Ivi Sanaderu prijeti novo proširenje istrage, ovaj put za primanje mita. Riječ je o postupku u kojem je Ivo Sanader već osumnjičen za zlouporabu položaja predsjednika Vlade, a vlasnik Diokija Robert Ježić za poticanje, sve kako bi Dioki i Dina dobili jeftiniju električnu energiju od HEP-a. USKOK, naime, razmatra mogućnost da Ježića osumnjiči za davanje, a Sanadera za primanje mita zbog kupovine famoznog blindiranog BMW-a kojim se bivši premijer vozio svega tri mjeseca.

Tajna istraga

Kako navodi Jutarnji list, Robert Ježić u svojoj je obrani priznao da je pomogao Sanaderu kupiti auto tako što je preko tvrtke u Luksemburgu isplatio tvornici BMW 330 tisuća eura. Međutim, Ježić je ustvrdio i da je to napravio tek na opetovano inzistiranje Ive Sanadera, te nakon prethodnih dogovora s bivšim HDZ-ovim rizničarom Mladenom Barišićem i zastupnikom BMW-a za Hrvatsku Franjom Tomićem.

- Ne mogu ni potvrditi, niti demantirati da je Jutarnji list objavio sadržaj obrane mog klijenta, jer se radi o tajnoj uskočkoj istrazi, kazao nam je jučer Ježićev odvjetnik Ljubo Pavasović Visković.

Kako tvrdi Jutarnji list, Ježić je u svojoj obrani naveo i da je od Barišića u njegovom uredu u Carini dobio 330 tisuća eura. Cijela operacija zamišljena je kako bi se izbjegla politička šteta koja je mogla nastati kad bi se saznalo da je HDZ kupio i platio novu blindiranu limuzinu za Sanadera. Od izvora upućenih u istragu, međutim, doznali smo da Mladen Barišić još nije ispitan o Ježićevim navodima. U svom prvom iskazu pred USKOK-om, pak, tvrdio je da je BMW kupljen donacijama ogranaka HDZ-a iz Njemačke, te da se u cijelu akciju uključio tek kad je trebalo vratiti vozilo proizvođaču. Barišić je nakon puštanja iz pritvora već u dva navrata bio pozvan da dopuni svoj iskaz i sigurno je da će opet biti pozvan da se provjere navodi Ježićeve obrane.

Odluka o kupnji

Osim USKOK-a, Mladen Barišić nakon puštanja iz pritvora često posjećuje i Sabor. Sugovornici našeg lista tvrde da su ga u nekoliko navrata vidjeli u Saboru, te da je posjećivao visokopozicionirane članove HDZ-a.

Svaki napredak USKOK-a u istrazi nabavke BMW-ove blindirane limuzine sve je teži za vladajuću stranku. U USKOK-ovoj istrazi ispostavilo se da ipak postoji odluka predsjedništva HDZ-a o kupnji blindiranog vozila. Datirana je s 11. veljače 2008. godine, a potpisao ju je Ivan Jarnjak. Ali, kako je utvrdio USKOK, tu je odluku Jarnjak sačinio 2009. godine.

- Prethodno su nas iz Državne revizije upozorili da ne postoji odluka o kupnji vozila, pa sam u dobroj namjeri izradio tu odluku, kako bismo konačno zatvorili predmet BMW-a, kazao nam je Jarnjak.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno