Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sjećanja ne smiju izblijedjeti

21.02.2011. 23:00
Sjećanja ne smiju izblijedjeti


Jučer je na mjesnom groblju u Vrsima upriličena komemoracija na kojoj je dostojanstveno i s dužnim poštovanjem obilježena 18 godišnjica pogibije mladog hrvatskog viteza i branitelja Ivice Matuslovića iz Vrsi. On je 21. veljače 1993. godine u svojstvu pripadnika 7. domobranske pukovnije u svojoj 37. godini života poginuo na bojišnici zadarskog zaleđa u neposrednoj blizini Novigrada.
Ispred Ivičinog vječnog počivališta nakon kratke molitve položili su vijence i cvijeće te su zapalili svijeće čelnici vrškog UHVDR-a, predsjednik Ivan Božić, dopredsjednik Ivica Vukić Ćoža te Alen Nemarić. U ime odsutnog Šime Maraša, vlasnika vrške tvrtke “Maraš” kao i svih njegovih djelatnika, vijenac je položio izaslanik Marijan Kocijan.
Evocirajući uspomene na svog sumještanina i suborca, čelnici UHVDR-a Božić i Vukić uz ostalo su istaknuli kako pokojni Matuslović i brojni njemu slični hrvatski branitelji i vitezovi nisu uzalud dali ono najvrjednije, a to je život.
– Zahvaljujući njima i njihovoj hrabrosti i odlučnosti te posebno ljubavi prema domovini i hrvatskom narodu, mi danas živimo u slobodi. Bili su i ostat će dio nas vječno. Sjećanja nas branitelja prema njima nikada i ni pod koju cijenu neće i ne smiju izblijediti. Oni su naprosto dio nas. Ovaj naš skromni znak zahvalnosti i pijeteta bio je i ostat će naša trajna obaveza, poručili su Ivan Božić i Ivica Vukić.
Komentirajući po završetku komemoracije posljednja događanja glede zatočenih hrvatskih branitelja Tihomira Purde i Veljka Marića vrški branitelji upozorili da je na sceni iznova srbijanska lukavost i pokvarenost te hrvatska naivnost.
– Sve aktivnosti braniteljskih udruga za nas su potpuno legitimne i opravdane. No, to nije dovoljno jer one moraju biti neprikosnoveno podržane od cjelokupnog hrvatskog vrha kako bi se zaštitili hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji. Nama Srbija nikada nije bila prijateljska država i od nje nikad hrvatski čovjek nije doživio nikakvo dobro. Danas mi koji smo krvarili za Lijepu našu ne osuđujemo se prelaziti hrvatsku granicu u strahu da možemo biti oteti, uhićeni i odvedeni u srpske kazamate poput naša dva branitelja Purde i Marića. Zamislite koliki nemir se uvukao u duše hrvatskih branitelja i članova naših obitelji, a mi smo bijesni i nemoćni. mZar je ovo ona hrvatska za koju smo se borili?, pitali su uz ostalo čelnici vrškog UHVDR-a.