Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Živjeti i raditi u Americi

21.02.2011. 23:00
Živjeti i raditi u Americi


Jučer je u Rektoratu zadarskog sveučilišta održana prezentacija o studentskim poslovima i mogućnostima zapošljavanja u SAD-u. Predstavnica agencije Ianus Work & Travel, Ana Genzić predstavila je tri programa preko kojih je moguće ostvariti nekima dosad neostvarenu želju: živjeti i raditi u Americi. Bunac je neprofitna udruga za putovanja studenata u Velikoj Britaniji koja nudi razne kampove i projekte za volontiranje diljem svijeta.
Njihov partner u Hrvatskoj je Ianus Work & Travel. Za programe Kamp i Work America uvjet je da ste redovan student. Tako studenti koji žele raditi u kampu tijekom ljetnih mjeseci (8-9 tjedana) mogu izabrati između poslova koji su vezani za kamp: rad u kuhinji, praonici rublja, administrativni poslovi, briga za okoliš kampa i drugo.
Plaća za Kamp program je 1.350 dolara mjesečno, radi se četiri sata dnevno i jedan dan u tjednu je slobodan. No da biste mogli ići raditi morate uplatiti 550 eura agenciji, a unutar te cijene vama je osigurano: povratna karta Zagreb – New York – Zagreb, smještaj i hrana, četveromjesečno osiguranje, smještaj u New Yorku i prijevoz do kampa koji odabarete, telefonska kartica, pomoć i savjetovanje u SAD-u, članstvo u Bunac-u.
Agencija se brine o dobivanju četveromjesečne vize za koju troškove snosi student. Ako želite raditi u Americi, nevezano za ljeto već kada vama najbolje odgovara postoji program Work America, a unutar njega dvije opcije: možete sami naći posao s provjerenim poslodavcima s kojima agencija ima kontakte, a to plaćate 530 eura, ili vam agencija može pronaći posao nudeći vam sve moguće opcije a vi izabarete tri posla koja želite raditi, no za to treba izdvojiti 610 eura, a plaća ovisi o tome koliko i što radite (pola ili puno radno vrijeme).
U cijenu su uračunati administrativni troškovi, 4-mjesečno osiguranje, članstvo u Bunac-u,, pomoć i savjetovanje u SAD-u… Plaćanje je moguće preko rata. Za one koji nisu studenti, a htjeli bi raditi u SAD-u postoji program Summer Camp USA u kojem ste obvezni raditi s djecom između šest i šesnaest godina, a potrebno je imati iskustvo u određenoj aktivnosti (sport, ples, glazba, razne radionice). Za ovaj program također je potrebno izdvojiti 550 eura, a plaća je u rasponu od 790 do 1.215 dolara, ovisno o godinama, a u cijenu su uračunate iste stavke kao i kod programa Kamp.
Stoga svi vi koji želite raditi u Disneylandu, Grand Canyonu, New Yorku ili bilo gdje u Americi, prijavite se što prije kako biste na vrijeme dobili i posao koji želite. Onima koji se odluče na ovakav posao svakako slijedi nezaboravno iskustvo rada u SAD-u, stjecanje novih prijateljstava, usavršavanje jezika i ljeto provedeno u SAD-u, jer mnogi se odluče na proputovanje “obećanom zemljom” nakon odrađenih obveza budući da im viza vrijedi četiri mjeseca. Detaljnije informacije možete potražiti na www.bunac.ianus.hr.