Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Barić: Za otoke u državnom proračunu 200 milijuna kuna manje

21.02.2012. 23:00
Barić: Za otoke u državnom proračunu 200 milijuna kuna manje


Poskupljenje goriva, a posebice plavog dizela najviše će osjetiti ribari i mali brodari, a na poskupljenje života na otocima utjecat će i povećanje PDV-a, istaknuo je Barić


Iz analize prijedloga državnog proračuna za 2012. godinu proizlazi kako se za otoke planira izdvojit oko 200 milijuna kuna manje nego lani, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Otočnog sabora Denis Barić navodeći kako je riječ u okvirnoj procjeni s obzirom da javno dostupan prijedlog proračuna nije do te mjere detaljan da bi bile razvidne sve stavke unutar kojih otoci mogu očekivati državne potpore, poticaje ili ulaganja.
– Poskupljenje goriva, a posebice plavog dizela najviše će osjetiti ribari i mali brodari, a na poskupljenje života na otocima utjecat će i povećanje PDV-a, istaknuo je Barić navodeći kako će Otočni sabor tražiti hitan razgovor s predsjednicima države i Sabora Ivom Josipovićem i Borisom Špremom.
Ni lipe za ribarske luke
U Ministarstvu poljoprivrede je došlo do smanjenja  za oko 665 milijuna kuna u odnosu na prethodnu godinu što će osjetiti i otočni poljoprivrednici jer je došlo do gotovo pedesetpostotnog smanjenja iznosa za poticaje u poljoprivrednoj proizvodnji i za intervencije na tržištu. Smanjena su sredstva za regionalni vodoopskrbni sustav Neretva-Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet za 3,5 milijuna kuna, a također i za vodoopskrbni sustav Krka-Ponikve sa 3,4 milijuna na 750.000 kuna. U Ministarstvu zaštite okoliša došlo je do drastičnog smanjenja sredstava za pripremu projektne dokumentacije za pretpristupne fondove s 2 milijuna na 100.000 kuna. Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture nije predvidjelo niti jednu lipu za modernizaciju, obnovu i izgradnju ribarskih luka. Što se tiče Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, došlo je do smanjenja iznosa za poticanje komunalne i društvene infrastrukture na otocima i priobalju za 18 milijuna kuna. Također je smanjen iznos za razvoj jadranskih otoka za 14 milijuna kuna, a iznos za poboljšanje životnih uvjeta stanovništva otoka smanjen je za 9 milijuna kuna i sad iznosi 43 milijuna kuna. Došlo je i do smanjenja poticanja otočkog javnog cestovnog prijevoza za 36,7 na 28 milijuna kuna, a Ministarstvo turizma smanjilo je sredstva za turističku promidžbu, tako da će se naši otoci manje reklamirati, kazao je Barić navodeći kako u proračunu ima i pozitivnih pomaka kad su otoci u pitanju.
Nema ukidanja brodskih linija
– Ministarstvo gospodarstva povećalo je subvencije za razvoj gospodarstva za nešto više od milijun kuna, a došlo je i do povećanja iznosa poticaja za gospodarske aktivnosti na otocima i u priobalju za 1,1 milijun kuna. Ova sredstva obuhvaćaju poticaje gospodarstvu i poticaje za dobivanje oznake otočnog proizvoda. Pod stavkom koja se odnosi na morsko ribarstvo imamo povećanje od 13 milijuna kuna. došlo je do povećanja sredstva za prilagodbu ribarske flote za oko 3,5 milijuna kuna, za praćenje biološkog bogatstva mora od oko 3,2, milijuna kuna. Povećana su sredstva za intervencije na tržištu proizvoda ribarstva za 5 milijuna kuna. Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture povećalo je stavku gradnje brodova za hrvatske brodare i stavku za izgradnju i rekonstrukciju plovnih objekata u hrvatskim brodogradilištima za 4 milijuna kuna i ona sad iznosi 29 milijuna kuna. Povećane su subvencije za redovite pomorske putničke i brzobrodske linije za 8 milijuna kuna što pokazuje da neće doći do ukidanja brodskih linija. U Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU povećana je stavka za razvitak energetike na otocima i sad iznosi 2 milijuna kuna, a došlo je i do povećanja sredstava za izradu studijske, projektne i programske dokumentacije razvitka otoka za 900.000 kuna, kao i stavke za integralni razvoj lokalne zajednice za 8 milijuna kuna, te ova stavka  ukupno iznosi 50 milijuna kuna. Ministarstvo graditeljstva i prostornog planiranja povećalo je sredstva za uređenje posjedovne i vlasničko-pravne evidencije na otocima za milijun kuna i sad iznos oko 5 milijuna kuna, iznio je Barić.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU