Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ispitivanjem novih svjedoka sutra se nastavlja suđenje Sanaderu

21.02.2012. 23:00
Ispitivanjem novih svjedoka sutra se nastavlja suđenje Sanaderu


Suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu, kojega se u objedinjenom postupku tereti za ratno profiterstvo u aferi “Hypo” te za primanje 10 milijuna eura mita od mađarskoga MOL-a, sutra bi se nakon višetjedne stanke trebalo nastaviti ispitivanjem novih svjedoka
Suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu, kojega se u objedinjenom postupku tereti za ratno profiterstvo u aferi “Hypo” te za primanje 10 milijuna eura mita od mađarskoga MOL-a, sutra bi se nakon višetjedne stanke trebalo nastaviti ispitivanjem novih svjedoka.
U veliku sudnicu zagrebačkoga Županijskog suda kao svjedoci su pozvani Branko Horaček, bivši ravnatelj Uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva, i odvjetnik Zoran Marković, koji je na optuženičkoj klupi u slučaju “Spice” zbog sumnje da je s bivšim menadžerima Podravke i njihovim poslovnim partnerima oštetio koprivničku prehrambenu tvrtku.
Dan poslije na sudu bi trebala svjedočiti bivša ravnateljica Agencije za zaštitu tržišnoga natjecanja Olgica Spevec, a početkom ožujka u sudnici bi se trebali pojaviti negdašnji Sanaderov suradnik, bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec, bivši direktor austrijske Hypo banke Wolfgang Kulterer, vlasnik Diokija Robert Ježić te bivši ministar financija Ivan Šuker.
Od posljednje rasprave 13. siječnja Sanader je kao osumnjičenik ispitan zbog prodaje jeftine struje TLM-u i mostarskome Aluminiju, čime je HEP navodno oštećen za 650 milijuna kuna, te zbog afere “Dioki”. U toj se aferi Sanadera sumnjiči da je zloporabio premijersku dužnost i Diokiju omogućio struju po nižoj cijeni, a upravu HEP-a naveo i da vlasniku te tvrtke Ježiću isplati zajam od 15 milijuna kuna. Nakon toga na štetu JANAF-a Diokiju je pokušao pribaviti nezakonitu dobit od 10 milijuna eura, a za sve je od Ježića navodno nagrađen luksuznim BMW-om vrijednim 4,2 milijuna kuna.
Prije dva tjedna Županijski sud potvrdio je i optužnicu u slučaju “Fimi media” u kojem se uz Sanadera i još osam pravnih i fizičkih osoba za “izvlačenje” više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i ministarstava prvi put tereti i politička stranka (HDZ) kojoj je Sanader bio na čelu.
Procjenjuje se da šteta koja se Sanaderu stavlja na teret u svim slučajevima premašuje 150 milijuna kuna.
Bivši premijer, koji tvrdi da je žrtva političkog progona, polovicom prosinca pušten je da se brani sa slobode pošto je uplatio jamčevinu vrijednu 12,6 milijuna kuna, predao putovnicu i obvezao se da se neće kriti i bez odobrenja suda napuštati boravište. Kao mjera opreza, određena mu je i obveza da se svakog prvog ponedjeljka u mjesecu javlja sucu istrage.