Jedan život sa sedam poglavlja

Slika korisnika admin
Autor: 
Ivan JAMIČIĆ
Prof. Gracin knjigu je objavio u vlastitoj nakladi

"Jedan u sedam" naslov je knjige prof. dr. sc. Jurja Gracina, predstavljene jučer u Znanstvenoj knjižnici Zadar. Izdana u vlastitoj nakladi, knjiga donosi autorov život podijeljen u sedam poglavlja.

Juraj Gracin sveučilišni je profesor u miru, talijanist i kroatist. Na hrvatskom i talijanskom jeziku objavio je više stotina raznovrsnih članaka i prijevoda, te četiri autorske i četiri prijevodne knjige. Svoj je obzor širio u Zagrebu, Dubrovniku, Perugi, Milanu...

Ivo Babić, predsjednik Matice Zadrana, organizatora jučerašnjeg predstavljanja, o knjizi je kazao kako je riječ o profesorovoj romansiranoj lapidarnoj autobiografiji. Podsjetio je kako je profesor imao pet godina kad je gledao razaranje Zadra u Drugom svjetskom ratu. Profesor Gracin je, pak, istaknuo kako su on i Ivo Babić rođeni u istoj kući.

- Na Dan mrtvih, 2. studenog 1943. Zadar je doživio katastrofu, a 28. studenog doživio je prvu veliku katastrofu.. Tad sam bio s ocem i dandanas osjetim taj strah kad čujem neke zvukove. To su tako snažni doživljaji, pa sam ih odlučio prenijeti u knjizi, kazao je profesor Gracin prisjetivši se trenutka kad je dobio papir da je mirovini, te šoka koji je doživio, svojevrsne katarze. A što znači broj sedam, pojasnio je profesor pobliže.

- Knjiga nosi naslov "Jedan u sedam". Ja jedan, kao jedinka, i sedam poglavlja mog života. U svim vjerama broj sedam je svet. U našoj religiji broj sedam predstavlja sedam darova Duha Svetoga, kazao je profesor Gracin, napomenuvši kako je s jednim ključem zatvorio jedna vrata, profesionalnog života, a otvorio druga koja vode u neizvjesnu izvjesnost.

Tijekom predstavljanja knjige ulomke iz knjige čitale su studentice s Odjela za kroatistiku u slavistiku Sveučilišta u Zadru, a o knjizi su govorili i dr. sc. Zlatko Begonja i dr. sc. Divna Mrdeža-Antonina.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno