Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Miodrag Čulina i Nina Bašić osvojili srca Podravca

21.02.2012. 23:00
Miodrag Čulina i Nina Bašić osvojili srca Podravca


Tema ovogodišnjeg natjecanja je bila svečana odjeća. Tijekom prezentacije nošnji parovi su trebali objasniti iz kojeg je vremenskog perioda nošnja, koji su dijelovi nošnje te kojom se prigodom navedena nošnja nosila, objašnjava Čulina


Kulturno-umjetničko društvo Sidraga iz Tinja bilo je gost prijateljskog KUD-a Ivan vitez Trnski iz Novigrada Podravskog gdje se natjecalo na šestoj po redu folklornoj manifestaciji pod nazivom “Izbor najsimpatičnijeg para u originalnoj ili rekonstruiranoj narodnoj nošnji”. Tinjski par u narodnoj nošnji, Nina Bašić i Miodrag Čulina, u Podravini su predstavljali Zadarsku županiju.
– U natjecanju su sudjelovali parovi iz devet županija. Pored Zadarske županije natjecali su se parovi iz Splitsko-dalmatinske, Primorsko-goranske, Zagrebačke, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske, Sisačko-moslavačke, Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije, nabraja Miodrag Čulina, rizničar KUD-a Sidraga.
Simpatična Nina Bašić u sportskoj dvorani u Novigradu Podravskom je nosila rekonstruiranu tinjsku nošnju iz sredine proteklog stoljeća, a Miodrag Čulina čak iz 19. stoljeća.
– Tema ovogodišnjeg natjecanja je bila svečana odjeća. Tijekom prezentacije nošnji parovi su trebali objasniti iz kojeg je vremenskog razdoblja nošnja, koji su dijelovi nošnje te kojom se prigodom navedena nošnja nosila. I ne samo to jer trebalo je sve prezentirati na dijalektu kraja iz kojeg dolaze, objašnjava Čulina, dodajući da je izbor najsimpatičnijeg para pratio i ocjenjivao ocjenjivački sud sastavljen od kvalificiranih kustosa i etnologa iz Koprivnice i Zagreba.
Sama manifestacija odvijala se u dva dijela. U prvom dijelu manifestacije održalo se natjecanje za “Izbor najsimpatičnijeg para u originalnoj ili rekonstruiranoj narodnoj nošnji” s područja Koprivničko-križevačke županije, a u drugom dijelu iz svih nazočnih županija.
– Svi su bili i više nego simpatični pa su kod odluke presuđivale nijanse. Najsimpatičnijim parom proglašen je par iz KUD-a Klaruš iz Maruševca u Varaždinskoj županiji. Program su uveličali KUD Ivan Goran Kovačić iz Zagreba i KUD Zabok iz Zaboka, kazao je Čulina.
Ova manifestacija još je jedan uspješan pokušaj da se zaboravu otrgnu običaji i narodna nošnja, naše neprocjenjivo kulturno blago.
– Osnovni zadatak KUD-a Sidraga je u prvom redu očuvanje i spas od propadanja i zaborava tradicijskih, kulturnih vrijednosti, narodnih običaja i nošnje ovog kraja, posebno Tinja i Ravnih kotara te njihovo pokazivanje gledatelju i slušatelju, naglasio je Miodrag Čulina, navodeći kako je tinjski KUD osnovan 23. studenoga 2008. godine.
Tinjski volonteri i entuzijasti predsjednika KUD-a Sidraga Tomislava Vrkića, dopredsjednika Nike Erlića, tajnika Krešimira Erlića, rizničara Miodraga Čuline i voditelja folklorne sekcije Dragana Kutije, čuvari su našeg narodnog blaga i jamstvo da će baština naših predaka preživjeti i postati i dijelom naslijeđa budućih naraštaja.