Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Splitski studenti projektiraju za bibinjsku školu

21.02.2012. 23:00
Splitski studenti projektiraju za bibinjsku školu


Riječ je o prvoj suradnji ovakve vrste u Hrvatskoj, istaknuo je župan Stipe Zrilić, a bibinjski načelnik Nino Šimunić je napomenuo da će se zahvaljujući projektu “Školski paviljon” stvoriti prostor koji će biti jezgra društvenog života učenika i lokalne zajednice


Zadarski župan Stipe Zrilić, dekan Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu Alan Harapin, ravnateljica Osnovne škole Stjepana Radića u Bibinjama Mirka Sikirić i načelnik Općine Bibinje Nino Šimunić potpisali su danas u Domu županije Sporazum o suradnji na projektu “Školski paviljon”.
– Na projektu surađuje jedna škola, jedan fakultet i lokalna te regionalna samouprava, a riječ je o prvoj suradnji ovakve vrste u Hrvatskoj, istaknuo je župan Stipe Zrilić.
– Zahvaljujući projektu ‘Školski paviljon’ stvorit će se jedan prostor, jezgra društvenog života učenika Osnovne škole Stjepana Radića, ali i lokalne zajednice, rekao je načelnik Općine Bibinje Nino Šimunić. Razloga za zadovoljstvo imala je i ravnateljica Osnovne škole Stjepana Radića u Bibinjama Mirka Sikirić. Ona je izrazila uvjerenje da će zahvaljujući ovom projektu bibinjska osnovna škola biti jedinstvena u Hrvatskoj.
 Petnaest idejnih rješenja
– Dobit ćemo prostor u kojemu će učenici moći realizirati sadržaje koje ne mogu u okviru redovne nastave, rekla je Sikirić.
Naime, “Školski paviljon” zamišljen je kao prostor dnevnog boravka u školi, izvan učionice, u kojemu bi se učenicima omogućilo bavljenje raznim aktivnostima, rad u radionicama, razne izložbe i glazbeni programi.
No, osim predstavnika Škole, lokalne samouprave i regionalne samouprave, koristi od suradnje imaju i na samom Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu.
– Zahvaljujući ovoj incijativi naši studenti ne moraju crtati fiktivne zgrade, već imaju priliku raditi nešto korisno, nešto što će stvarno zaživjeti u prostoru, rekao je dekan Alan Harapin.
Ideja o sinergiji akademske i lokalne zajednice u praksu je provedena tako što je Fakultet u okviru nastave na jednosemetralnom kolegiju “Radionica arhitektonskog projektiranja 3” vršio istraživanja i izradu studija na temu “Školskog paviljona” po projektnom zadatku Škole. Studenti su boravili u OŠ Stjepana Radića, održali arhitektonske radionice učenicima i prezentirali svoje projektne ideje. A sve te projektne ideje će u petak biti izložene u Kneževoj palači u Zadru.
Kolegij “Radionica arhitektonskog projektiranja 3” vodila je zadarska arhitektica Iva Letilović koja je vanjska suradnica Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu.
– Tema ‘Školskog paviljona’ se u nastavi produžuje i na ljetni semestar tijekom kojega će učenici izraditi glavni izvedbeni projekt. Na kraju će se izraditi i projekcija troškova svakog od 15 paviljona te će biti izabran najbolji. Najesen bi se onda krenulo u ishodovanje lokacijske dozvole, pojasnila je Letilović.
Financiranje iz EU fondova?
Na pitanje o vrijednosti, vremenu realizacije i načinu financiranja projekta, dekan Fakulteta Alan Harapin je odgovorio:
– Ako sve bude gotovo kroz dvije ili tri godine, možemo biti sretni i zadovoljni. No pravi odgovor o vremenu realizacije sada ne možemo dati. Sredstva za ovakve projekte obično osiguravaju županije i lokalne samouprave. No često govorimo da nismo povukli dovoljno novca iz europskih fondova. Uvjet da bi se dobili ti europski novci jest da projekt ima jedan jasan plan i program. Upravo današnje potpisivanje Sporazuma je, možemo reći, prvi korak jednog jasnog plana i programa, rekao je Harapin, dajući prostora zaključku da će “Školski paviljon” vrlo vjerojatno biti financiran iz EU fondova.
Iako na prvi pogled izgleda tako, projektna dokumentacija za “Školski paviljon” što će izraditi splitski studenti, nisu u potpunosti poklon OŠ Stjepana Radića i Općini Bibinje.
Naime, Općina je o svom trošku u Bibinjama ugostila 45 studenata i nekoliko profesora, a također će u sljedećoj fazi projekt biti proslijeđen Zavodu za arhitekturu pa će i taj dio troškova snositi Općina Bibinje.
– Fakultet, nažalost, nema financijsku moć da bi mogao sam financirati neke stvari. No Škola u Bibinjama i Općina dobit će od Fakulteta 15 idejnih rješenja od kojih će biti izabrano najbolje. Neće, dakle, morati ugovarati na slijepo preko javne nabave. Osim toga, u projekt je uložena silna energija mladih studenata koji se žele izboriti za prvu realizaciju svojeg projekta, zaključio je Harapin.