Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Županija nije osposobljena za spašavanje u velikim nesrećama

21.02.2012. 23:00
Županija nije osposobljena za spašavanje u velikim nesrećama


Nisam siguran da je spuštanje ovlasti u rukovođenju akcijama spašavanja na regionalnu i lokalnu razinu najbolje rješenje. Kad bi u nekim kriznim situacijama trebalo organizirati tehniku i ljude, bilo bi problema jer mi jednostavno nemamo dovoljno resursa, naglasio je župan Zrilić


Plan zaštite i spašavanja Zadarske županije, dokument iza čije izrade stoji Upravni odjel za razvoj i infrastrukturu Zadarske županije, predstavljen je zadarskom županu Stipi Zriliću na jučer održanom kolegiju.
Prije negoli je dao zeleno svjetlo na Plan i proslijedio ga Županijskoj skupštini, župan je prokomentirao da je cijeli sustav zaštite i spašavanja zakonski loše riješen. 
– Izmiješale su se dužnosti Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) i dužnosti nas na lokalnoj razini. Nisam siguran da je spuštanje ovlasti u rukovođenju akcijama spašavanja na regionalnu i lokalnu razinu najbolje rješenje. Kad bi u nekim kriznim situacijama trebalo organizirati tehniku i ljude bilo bi problema jer mi jednostavno nemamo dovoljno resursa. Problem je što je decentraliziran posao, a nisu decentralizirana sredstva, naglasio je župan Zrilić.
Župan je Skupštini proslijedio još jedan dokument – Program zaštite i poboljšanja kakvoće zraka na području Zadarske županije.
Dokument je uime Olivija Meštrovića, pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove, predstavio njegov zamjenik Joško Matić koji je istaknuo da je kakvoća zraka na području Zadarske županije zadovoljavajuća.
Na (ne)sreću nemamo industrije
– Stanje je dobro, ali treba raditi na tomu da se ono još dodatno poboljša. Na prostor koji imamo trebamo paziti jer je jedini i nemamo drugoga, rekao je Stipe Zrilić, napomenuvši da je dobroj kakvoći zraka doprinijela činjenica što na ovom području, na žalost, a u ovom slučaju na sreću, ima malo industrije.
Ovom je prilikom također istaknuto i da je more u Zadarskoj županiji uglavnom izvrsne kakvoće, a župan je pročelnika Upravnog odjela za more i turizam Jerolima Urodu pitao i kakva je situacija što se tiče zagađenja od nautike i marikulture.
Uroda je rekao da kad je riječ o nautici nekih ozbiljnijih problema nema, a očuvanju mora od zagađenja dodatno će doprinijeti novi zakon koji će jahte obvezivati na tzv. crne tankove. Drugim riječima, više neće biti ispuštanja nafte u more. Što se tiče marikulture, ona u Zadarskoj županiji zauzima tek 1 do 2 promila ukupne površine mora.
– To nije puno i imamo mogućnosti za daljnje proširenje. Tvrtka Cromaris je sada u ekspanziji i oni sada traže proširenje koncesije za uzgoj dodatnih 1,5 do 2 tisuće tona ribe. To proširenje koncesije je još u pripremi, ali već i sada smo najjači u marikulturi u Hrvatskoj. Ovo je djelatnost od koje ima puno koristi, gdje svi dobivaju svoja primanja i koja je iznimno izvozno orijentirana, rekao je Uroda, iznijevši podatak da se sva plava riba proizvedena u uzgajalištima na području Zadarske županije izveze. 
Kako bi se moglo krenuti u izgradnju spojne ceste i podvožnjaka ispod aerodromske piste, Općina Zemunik ide u ciljane izmjene i dopune Prostornog plana.
Kao korak u ostvarenju ovog plana župan je na zahtjev Općine Zemunik donio odluku o povjeravanju izrade ciljanih izmjena i dopuna PPU Općine Zemunik Donji Zavodu za prostorno uređenje Zadarske županije.
Župan je podržao i prijedlog odluke o stavljanju izvan snage Odluke o načinu provedbe javnog natječaja i uvjetima za članove upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava u kojima Zadarske županija ima dionice ili udjele u vlasništvu.
Ništa bez politike
Sabor je navedenu Odluku na državnoj razini izvan snage stavio još u siječnju, a sada će isto učiniti i Skupština Zadarske županije.
Drugim riječima članovi upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava u vlasništvu države ili lokalne uprave u budućnosti će se birati bez javnih natječaja.
– Teško da se išta može dogoditi bez politike. Javni natječaji su bili tu upravo stoga da bi u ova tijela bili izabrani stručni ljudi. Ne znači da sada u nadzornim odborima neće biti stručnih ljudi. No vidjet ćemo, odnosno već vidimo kako to ide na državnoj razini, kritizirao je župan izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa.
U nastavku je župan dao zeleno svjetlo na tri nove i na produženje 15 koncesija na pomorskom dobru kojima rok istječe u lipnju ili srpnju ove godine.
Donesena je odluka o sufinanciranju premija osiguranja usjeva i nasada za 2012. godinu, za što su u Županijskom proračunu osigurana sredstva u iznosu od 200.000 kuna.
Zadarska nadbiskupija i nakladna kuća Verbum uputili su zamolbu za pokroviteljstvo i sufinanciranje međunarodne manifestacije pod nazivom Dani kršćanske kulture.
Riječ je o važnoj manifestaciji koja obuhvaća preko 60 različitih kulturnih programskih sadržaja i više od 300 sudionika. Organizira se već osmu godinu, a ove godine će se prvi put održati na području Zadarske županije i to u razdoblju od 24. ožujka do 3. travnja.
Uz obrazloženje da je kršćanstvo na našim prostorima prisutno već više od sedamnaest stoljeća kao jedan od temelja i pokretača svekolikog društvenog i kulturnog razvitka i identiteta ove regije župan je prihvatio pokroviteljstvo manifestacije te odobrio njeno sufinanciranje s iznosom od 10.000 kuna.
Pozitivan odgovor župan je dao zahtjevu za sufinanciranje još jedne važne manifestacije. Riječ je o “Festivalu cvijeća Zadarske županije” u Sv. Filipu i Jakovu, a odobreno je 20.000 kuna.


 ŽUPANIJA CENTRU ZA REHABILITACIJU DAROVALA AUTOMOBIL




Župan Stipe Zrilić pozitivno je odgovorio na zahtjev Centra za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov.
Riječ je o ustanovi koja skrbi o djeci i odraslima s mentalnim teškoćama. Trenutačno je u Centru zbrinuto 98 štićenika. Za potrebe svakodnevnog poslovanja i prijevoz štićenika Centru je nužno potrebno vozilo te se ustanova za pomoć obratila Zadarskoj županiji. Kako pravo raspolaganja pokretnom imovinom Županije ima župan, on je donio odluku da se Centru daruje jedno vozilo u vlasništvu Županije. Riječ je o opel vectri registracijske oznake ZD541EG.