Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Diklo s tri nove lučice i brojnim kupalištima

Autor: Anamarija Bilan

21.02.2013. 23:00
Diklo s tri nove lučice i brojnim kupalištima

Foto: Zvonko KUCELIN



Na obalnom pojasu dužine gotovo 3.500 metara pokušali smo dati nove sadržaje i od Dikla učiniti zanimljivu turističku lokaciju, ali prvenstveno nam je želja bila da taj dio grada uredimo kao dnevni boravak za njegove žitelje, rekla je u izlaganju Renata Čobrnić iz Arhitektonskog studija Rene


U gradskoj vijećnici jučer je održan javni uvid i rasprava prijedloga urbanističkog plana uređenja obalnog pojasa Diklo, koji je predstavila arhitektica Renata Čobrnić iz Arhitektonskog studija Rene, autora projekta.
 – Na obalnom pojasu dužine gotovo 3.500 metara pokušali smo dati nove sadržaje i od Dikla učiniti zanimljivu turističku lokaciju, ali prvenstveno nam je želja bila da taj dio grada uredimo kao dnevni boravak za njegove žitelje. Tako smo planom predvidjeli uređenje i nadogradnju postojećih lučica čime bi se dobilo ukupno 200-tinjak vezova. Duž obale smo planirali proširenja postojećih plaža i njihovu nadogradnju svojevrsnim paviljonima i drvenim platformama, po uzoru na one na Boriku, čime bi se dobilo mnogo novih površina za kupališta i sunčališta. Uz te površine izgradili bi se paviljoni gdje bi se smjestili sanitarni čvorovi, spremišta za plažne sadržaje i slične popratne sadržaje, rekla je Čobrnić u svom izlaganju i dodala kako bi se na kopnenom dijelu ispred paviljona uredio i sportsko rekreacijski prostor s igralištem za odbojku, minigolf te parkiralište. Ovim planom Diklo bi dobilo ukupno 300-tinjak parkirališnih mjesta. Postojeća lučica ispred taverne bi se nasula i na tom bi se mjestu napravio mjesni trg i okretište, dok bi se luka “izbacila” i napravila novim lukobranom, čime bi se dobilo 70-ak vezova.
 – Na prostoru ispred Taverne predvidjeli smo dva platoa, odnosno platforme koje bi se tijekom dana mogle koristiti kao sunčališta, a navečer za razne manifestacije. Ispred cijelog obalnog pojasa planom je predviđeno postavljanje zaštitnih školjera koje bi štitile obalu od valova, objasnila je Čobrnić.
Planom su arhitekti obuhvatili i uređenje prometnica koje bi se uz minimalna nasipanja obale trebale proširiti tako da dobiju i nogostup, te bi za početak bile dvosmjerne dok bi se kasnijom izgradnjom nove prometnice ova uz obalu postala jednosmjerna. Htjeli su, također uz minimalne intervencije u prostor i koliko je god moguće zadržati postojeću liniju obale.
Poslije njenog izlaganja nije bilo rasprave jer nitko od okupljenih građana nije imao što za iznijeti. Zainteresirani građani mogu pogledati plan do 11. ožujka.