Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kanalizacijom protiv onečišćenja ljekovitog blata

Autor: Josip Portada

21.02.2013. 23:00
Kanalizacijom protiv onečišćenja ljekovitog blata

Foto: Josip PORTADA



Ljekovito blato koje se nalazi na Lokunji koristi se za liječenje reumatskih bolesti, a na tom području je u posljednjih tridesetak godina izgrađen velik broj kuća, a kuće imaju septičke jame. Željeli smo spriječiti onečišćenje mora i ljekovitog blata, a to se moglo samo izgradnjom kanalizacije, kazao je gradonačelnik Fabijanić


Na području Lokunje u Pagu izgrađen je kanalizacijski sustav na koji se može priključiti osamdeset kuća. Na Lokunji se nalazi ljekovito blato koje se koristi za liječenje reumatskih bolesti i jedan od razloga izgradnje kanalizacije je sprječavanje onečišćenja mora i ljekovitog blata.
Hotel i bazeni
– Ljekovito blato koje se nalazi na Lokunji koristi se za liječenje reumatskih bolesti, a na tom području je u posljednjih tridesetak godina izgrađen velik broj kuća, a kuće imaju septičke jame jer do sada nije bilo kanalizacije. Željeli smo spriječiti onečišćenje mora i ljekovitog blata, a to se moglo samo izgradnjom kanalizacije. Kuće na Lokunji će se priključiti na kanalizaciju i tako će more i ljekovito blato ostati čisto, rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.
Ljekovito blato na Lokunji stoljećima se koristi za liječenje reumatskih bolesti, a po istraživanjima koja su provedena ne sveučilištu u njemačkom gradu Münchenu, paško ljekovito blato korisno je i za liječenje dermatoloških bolesti. Nedaleko od Lokunje, na mjestu nekadašnjega starog pogona solane, izgradit će se hotel gdje će se ljekovito blato s Lokunje koristiti za liječenje. Uz hotel izgradit će se otvoreni i zatvoreni bazen.
– Izgradnja hotela s bazenima i liječenje ljekovitim blatom je značajan projekt za Pag. Tim projektom turistička sezona će se produžiti od tri na devet ili deset mjeseci i od toga će imati koristi svi koji se bave turizmom. Koristi će imati iznajmljivači soba i apartmana, ugostitelji, obrtnici, a povećat će se i prihodi gradskog proračuna, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Projekt vrijedan 9 milijuna kuna
Kanalizacija na Lokunji proširit će se i na obližnju plažu Prosika, najveću plažu u gradu Pagu. Kuće i ugostiteljski objekti koji se nalaze uz plažu i na plaži dobit će priključak na kanalizaciju što će spriječiti onečišćenje mora. Izgradnja kanalizacije na Lokunji je početak izgradnje znatno većega kanalizacijskog sustava koji vodi do predjela Sveta Jelena i Sveti Grgur. Vrijednost projekta iznosi devet milijuna kuna, a sredstva su osigurale Hrvatske vode u visini od 90 i Grad Pag u visini od 10 posto. Uz kanalizaciju na Lokunji, izgrađen je velik dio kanalizacije na Bašaci, Vodicama, na Macelu te na obalnom dijelu srednjovjekovne jezgre Paga, na šetalištu Katine.
– Pag je turističko mjesto i moramo se brinuti o čistoći mora u Paškoj uvali, a bez dobroga kanalizacijskog sustava to nije moguće. Zbog toga smo pokrenuli ove velike projekte, ali pokrenuli smo ih i kako bi sve kuće te svi ugostiteljski i turistički objekti dobili priključak na kanalizaciju, rekao je gradonačelnik Fabijanić.