Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kosor: Govore da su demokršćani, a sude mi u korizmi

Autor: Dražen Ciglenečki

21.02.2013. 23:00
Kosor: Govore da su demokršćani, a sude mi u korizmi

Foto: Nenad REBERŠAK



Predsjednik stranke Tomislav Karamarko izvijestio je novinare da su dva člana predsjedništva glasovala protiv te odluke, ali nije htio reći o kome se radi. No, vrlo se brzo doznalo da se sa stegovnim postupkom nisu složili zamjenik predsjednika Drago Prgomet i međunarodni tajnik Davor Stier


HDZ je demokršanska stranka, a odluku o suđenju svojoj bivšoj predsjednici i premijerki donijeli su u korizmeno vrijeme, baš kao što su gradski odbor u Zagreba prošle godine raspustili na Malu Gospu, komentirala je jučer Jadranka Kosor zaključak predsjedništva HDZ-a kojim se odobrava Visokom časnom sudu da protiv nje pokrene stegovni postupak.
Predsjednik stranke Tomislav Karamarko izvijestio je novinare da su dva člana predsjedništva glasovala protiv te odluke, ali nije htio reći o kome se radi. No, vrlo se brzo doznalo da se sa stegovnim postupkom nisu složili zamjenik predsjednika Drago Prgomet i međunarodni tajnik Davor Stier. Prgomet je već uoči sjednice izjavio da “sve eventualne nesuglasice treba rješavati dogovorom i kompromisom, a nikako ne izbacivanjem”.
Prošlost HDZ-a
– Pluralizam mišljenja je nešto što treba njegovati u svakoj stranci, pa i u HDZ-u, ustvrdio je Prgomet. Tijekom kraće rasprave koja se odvijala pri kraju sjednice, on je, neslužbeno saznajemo, naglasio da Jadranku Kosor smatra prošlošću HDZ-a, o čemu je govorio i u jednom intervjuu, ali da će ovaj postupak nanijeti političku štetu stranci. Stoga se Prgomet zalagao da se ta tema odgodi za razdoblje nakon lokalnih izbora. Loš tajming discipliniranja Jadranke Kosor bio je i glavni razlog zašto je i Stier digao ruku protiv. I on je procjenio da treba pričekati dok ne prođu lokalni i europski izbori. Bivša premijerka kazala je da nije iznenađena glasovanjem Prgometa i Stiera.
– Pretpostavljala sam da će Prgomet tako glasati, iako ga nisam čula ni vidjela. A Stier kao međunarodni tajnik daleko više od drugih dužnosnika HDZ-a komunicira s kolegama po svijetu, osobito u Europskoj pučkoj stranci. Nisam sigurna da će ovo biti dobre poruke jer sam bila to što sam bila, objasnila je Jadranka Kosor koja u zadnje vrijeme nastupa u javnosti vrlo samouvjereno i odrješito.
Karamarko nije htio otkriti zašto će njegova prethodnica biti predmet stegovnog postupka, ističući da je “ta priča u vrlo osjetljivoj i specifičnoj fazi” zbog čega je ne želi komentirati. Jadranka Kosor, pak, s nestrpljenjem iščekuje optužnicu kako bi mogla pročitati što joj se konkretno stavlja na teret.
Presedan
– Mislim da se radi o presedanu jer sam nakon mjeseci šutnje samo odlučila reći da nisu točne neke kvalifikacije gospodina Karamarka, primjerice, o tome da smo mi deset godina detuđmanizirali i dekroatizirali HDZ i Hrvatsku, da je stranka zadnjih 18 godina bila zapuštena. U predsjedništvu su i ljudi koji su dugo godina bili članovi vodstva stranke, pa su onda vjerojatno kao i ja sudjelovali u detuđmanizaciji i dekroatizaciji. To naprosto nije istina, rekla je Jadranka Kosor. Ponovila je da je kao članica vlade i premijerka dala veliki doprinos “ostvarenju Tuđmanovih ciljeva”, ulasku Hrvatske u NATO i EU.
– Ako kao takva osoba nisam po volji čelništvu HDZ-a, onda o tome možemo otvoriti raspravu. Mogli smo je već davno, ali bit će prilika i na Visokom časnom sudu. Premda ovo jest poniženje i na neki način valjanje po blatu, poručila je nekadašnja predsjednica HDZ-a. Jadranka Kosor traži da postupak protiv nje bude otvoren za javnost, kao i izuzeće predsjednika Visokog časnog suda Tomislava Čuljka jer se, prema njezinom mišljenju, već ranije izjasnio da je ona kriva. Kako doznajemo Čuljak je i sam odlučio da neće sudjelovati u tom suđenju.


 JADRANKI KOSOR TREBA “ODSJEĆI GLAVU”




Sjednicu gradskog odbora HDZ-a u Zagrebu na kojoj je u srijedu zatraženo od predsjedništva pokretanje postupka, Jadranka Kosor definirala je kao – događanje naroda. Tako su krajem osamdesetih godina nazivani veliki protestni skupovi u sklopu takozvane antibirokrstake revolucije koju je predvodio Slobodan Milošević. Jadranka Kosor nije precizirala zašto ju je ta sjednica podsjetila na događanje naroda koja je ostalo upamćeno po iznimnim izljevima mržnje. No, možda je razlog rasprava Marija Župana, HDZ-ovca iz Peščenice koji je na sjednici gradskog odbora, neslužbeno doznajemo, rekao da “Jadranki Kosor treba odsjeći glavu kao poruku drugima”. Nakon njega se javio tajnik glavnog odbora Ivan Ćelić i zatražio odgovornost i za Dragu Prgometa i Milana Kujundžića za njihove medijske istupe.