40 raftova spustit će se kraškom ljepoticom Zrmanjom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ
Važan je adrenalin

 "I ove godine, kao i prethodnih osam, unatoč svim poteškoćama, društvenim i ekonomskim previranjima kao i evidentnoj eroziji prostora u kojem se ova regata odvija, ona po deveti put, žilavo i vjerodostojno, svojim postojanjem želi pokazati kako ovaj predivni prostor, iako zapostavljen nepoštenim povijesnim hipotekama bezuvjetno i bez alternative može i mora prihvatiti ovakav oblik turizma kao relevantan faktor i kao vrlo objektivnu i utemeljenu granu društvenog i ekonomskog razvoja." Uvodnik je to kojim su se iz Riva Rafting centra i u ime organizatora IX. Hrvatske rafting regate Zrmanja 2014. godine uz istaknuto vodstvo Đure Župana obratili javnosti.

Regate će - biti!

Najava govori sama za sebe. Ono najvažnije - regate će biti!

Iscrpio se entuzijazam kojim se pred devet godina na kraškoj ljepotici Zrmanji o regati govorilo prvi put u Hrvatskoj, tada uz gromoglasan odaziv čitavog niza čelnika i gotovo pola Vlade RH. Isrpile su ga zasigurno kao i mnoge druge stvari višegodišnje krize i nedaće koje pratimo u zemlji.

 Unatoč tome regata će svoje dati jer će se šaroliko društvo svih društvenih slojeva (turizma, medija, znanstvene zajednice, humanitarnih udruga, sportskih klubova, menadžmenta, politike i diplomacije) spustiti niz rijeku Zrmanju dana 26. travnja 2014. godine u 40-ak raftova. Time će se po deveti put potvrditi sve unaprijed napisano i podsjetiti sve relevantne čimbenike da se ovdje, kao što reče putopisac: „na zalasku svemira otvara novo svjetlo" koje bezuvjetno pokazuje da se ne želi ugasiti i na sve unaprijed namijenjene statuse ne pristaje i neće nikada pristati!

S obzirom na činjenicu da se ova regata smatra i neformalnim početkom turističke sezone aktivnog odmora i turizma pozivamo sve građane, prijatelje, partnere i zaljubljenike u prirodu da nam se pridruže u navijanju dana 26. travnja, poručuje Đuro Župan.

Važnost raftinga i Zrmanje

Hrvatska sa svojim rijekama pogodnim za rafting napokon staje uz bok država u svijetu gdje je rafting jedan od najpoznatijih adrenalinskih sportova, oblika rekreacije, "teambuildinga" i sadržaja turističke ponude. Regate na Zrmanji odigrale su u tome iznimnu ulogu. Saživjelost organizatora sa sredinom i ljepoticom Zrmanjom, donijela je i puno drugog. Istraživani su speleološki lokaliteti ovog i šireg velebitskog područja. Ronilo se i do beskraja ponora iz kojeg dobivamo - Unu. Aktiviralo se i donji tok Zrmanje pogodan odvajkada za izlete. Kraj koji se predugo uzimao za sinonim goleti i krša, pa nezanimljiv tek nam je dao naslutiti da je pojam hrvatskog krša svjetski značajan i istražen obiljem znanstvenih radova. Kao da zaboravljamo da su nam svi nacionalni parkovi i pregršt parkova prirode upravo na njemu.

- Naš cilj ostaje afirmirati i potaći razvoj aktivnog turizma u zadarskoj regiji i u RH. Okupljanjem mnoštva zaljubljenika i poštovatelja Zrmanje i Krupe odnosno ovog kraja širimo znanje o ovom predivnom kraju i njegovim neiskorištenim mogućnostima koje bi sinergijom mogli ubrzano koristiti i za uzdizanje cijelog prostora, ističe Župan.

Rafting - adut ovdašnjeg turizma

Organizator regate je Riva rafting centar, putnička agencija d.o.o. a u spektru suorganizatora ostaju vjerni ovom događaju suorganizatori: Hrvatski kajakaški savez, Hrvatska turistička zajednica, te tvrtka Terra Tedania, putnička agencija d.o.o.

Nakon što je za većinu ljubitelja prirode ovom regatom osnažena spoznaja o atraktivnosti i ljepoti Bukovice i zadarskog zaleđa ne treba sumnjati da će privući i nove simpatizere. Rafting kao iznimno značajan oblik aktivnog turizma sada već redovno živi na ovom prostoru. Turistički djelatnici svjesni su da se i ovim trudom prostor turizma od tanke crte obale digao 70-ak kilometara u kopno ove županije. Ljubitelji aktivnog odmora dobili su razlog više za posjet ovom prostoru uz izniman sadržaj. Mnogi su Zadrani pak u međuvremenu postali vrsni rafteri, obišli su i druga područja te ostali vjerni ovom čudesno lijepom sportu.

 Za one koji se nisu osmjelili uvijek valja ponoviti: ono što ćete vidjeti i doživjeti raftingom niz Zrmanju, na nikakav drugi način nećete moći vidjeti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno