Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ryanair otvara sezonu početkom travnja

21.02.2014. 23:00
Ryanair otvara sezonu početkom travnja


U zračnom prometu ovo je godina borbe za zadržavanje postojećeg prometa, jer temeljni nositelj Ryanair neće povećavati broj linija i letova


Slažu se “kockice” ovogodišnje turističke sezone. Ključne poruke smo dobili sa sajmova koji su intenzivno odrađivani posljednjih mjesec i pol, a i nastavit će se.
No ovdje nas prije svega zanima zadarski turistički početak, a on je posljednjih sedam godina pomaknut na – početak zračnih letova koje redovito otvara Ryanair. Lani je to zbog vrlo ranog Uskrsa bilo krajem ožujka da bi se linije stabilizirale početkom travnja. Ove nam godine Uskrs pada kasno. Mogli bismo sporiti oko “cjepidlačenja” naših turističkih djelatnika što njima odgovara, no najsretnije rješenje ja Uskrs krajem prve polovice travnja. Ovogodišnji Uskrs 20. travnja dobro će doći mnogima jer bi potom 1. svibanj trebao osigurati kontinuitet, a sa svibnjem već stižu i redovitije ture i počinje kupanje, barem za hrabrije. Raspored Uskrsa određuje i raspored Duhova i Tijelova koje će ove godine biti kasnije, ali turističkim djelatnicima pogodno jer će zahvaćati lipanj kojeg lani nije dohvatilo pa je promet bio manji a lipanj imao “rupe” do razine histeričnih predviđanja katastrofe.
 U sezonu ulazimo nakon rekordne lanjske. U njoj se zastalo na preko 1,3 milijuna gostiju i 9,6 milijuna noćenja u Zadarskoj županiji. Osnovne projekcije kažu – treba ponoviti lanjsku godinu, a svaki postotak gostiju preko toga bit će uspjeh. Ipak većina se nada rastu od 1 do 3 %. Početak ove godine sa siječnjem koji u nas nije turistički mjesec ipak je ohrabrujući jer je Zadarska županija predvođena Zadrom imala najveći rast u državi od 41 %. No rezultat je to male baze prethodne godine.
Nakon 32 % rasta – stabiliziranje postojećeg
Kad govorimo o zrakoplovima, treba kazati da je Zračna luka Zadar već šest-sedam godina rekorder rasta u Hrvatskoj. Od malih brojki, koje su prijetile gašenju prometa i luke, vinula se ZL Zadar na četvrto mjesto među hrvatskim aerodromima preuzevši mjesto predvodnika srednjih zračnih luka (u našim uvjetima to znači nastojanja hvatanja pola milijuna putnika). Zračna luka Zadar nadmašila je nekad nedostižnu Zračnu luku Pula s oko 475.000 putnika i stopom rasta od 32 posto. Kažimo i da je Split nadmašio nekad nedostižni mu Dubrovnik. Znači kasnije probuđena odredišta, s kasnije složenim zračnim linijama rastu i privlače sve više gostiju. Nakon Istre koja je i dalje predvodnik, i Dubrovnika koji je naše najčuvenije odredište, uvećanje prometa i turista širi spoznaje i atraktivnost i drugih turističkih odredišta u dalmatinskim županijama.
Možda je simptomatično to što nam je rečeno u TZ Zadarske županije nakon nedavnog londonskog sajma Discovery gdje je mnoštvo putnika osim nekad jedinog Dubrovnika sada govorilo “Yes, Zadar nice…”
London, Pariz, Bruxelles… već od 1. travnja
Uglavnom Ryanair kreće 1. travnja s Londonom, Parizom, Bruxellesom i Billundom, te kroz nekoliko dana otvara Baden Baden, Haugesund, Gothenburg, Dublin, London, Stockholm, Marseille, Dusseldorf, Frankfurt, Oslo, Manchester. Otvara sve svoje linije, a ostaju to lanjske linije sa zamjenom za Manchester. 
I Germanwings jako rano, već u drugom tjednu travnja otvara Stuttgart, Koln, Dusseldorf…
Nakon toga kreću sve linije.
I naš prvi značajniji čarteraš koji ugovara smještaj i letenje ScandJet zadržava sve linije s ambicijom što većeg širenja sezone.
 Croatia Airlines uz stalnu domaću liniju kreće s Franfurtom već u travnju. Naravno da važnost Frankfurta s kojeg je tranzit moguć iz svake točke svijeta ima svoje značenje i težinu. I s Munchenom kreću već u svibnju. Lufthansa s Varšavom također ide već u travnju.
InterSky s Friedrichshafenom 19.04.
Ohrabruje trend koji već niz godina pratimo u Zadru – početak sezone je u travnju i Zadar je tada dostupan mnoštvu europskih metropola (London, Pariz, Bruxelles) odakle su moguće poveznice na sve druge točke ne samo Europe već svijeta.
Imamo i nastavak širenja hostelskih i apartmanskih kapaciteta u samom Zadru ali i drugdje. Radost je kod ugostitelja kojima se sezona ipak bitno pomakla. I konačno osjećamo živost grada ali i ukupnog prostora, jer znamo da gosti koji nam stižu u nekupališnim mjesecima iznimno široko zahvaćaju prostor, ne samo Zadarske županije već nerijetko cijele Hrvatske.
U procjenama zračnog prometa, gdje bitnih povećanja linija nema, valja biti oprezan i boriti se za zadržavanje ostvarenog lanjske godine.