Dalmatinac na popisu 50 najboljih sireva svijeta

Slika korisnika admin
sirana pag
Josip PORTADA
Paška sirana proizvodi osim Paškog sira, koji je njezin krovni brend, još devet vrsta sireva od ovčjeg i kravljeg mlijeka

Sir Paške sirane Dalmatinac uvršten je u popis 50 najboljih sireva na svijetu prema mišljenju uglednog američkog časopisa Culture  Cheese Magazine.

Za Dalmatinac kažu da je sir slankastog, slatkastog, kremastog i aromatičnog okusa, a spominju i pašku ovcu u kontekstu životinje otporne  na teške uvjete života na kamenitom otoku na kojem raste tek aromatično bilje.

Dalmatinac je miješani sir od ovčjeg i kravljeg mlijeka. Najnagrađivaniji je sir Paške sirane koji je osvojio mnogobrojna priznanja u Hrvatskoj  i u svijetu, od kojih su najznačajnije medalje s World Cheese Awards-a.

Ovo je veliko priznanje za Pašku siranu koja je najstarija sirana na otoku Pagu i ove godine slavi 70. jubilej. Nastala je kao mala poljoprivredna  zadruga 1946. godine i u onim teškim vremenima okupila poljoprivredne zadruge iz Povljane, Kolana i Novalje. Kroz povijest je prolazila kroz  razne organizacijske oblike sve do 1992. kad postaje dioničko društvo.  Od svojih prvih godina do danas Paška sirana je važan i neizostavan pokretač gospodarskog života na otoku Pagu.

Vrhunac dotadašnjeg rada bio je 2008. godine kad je otvoren novi najsuvremeniji pogon financiran sredstvima iz pretpristupnih fondova Europske Unije. Paška sirana bila je među prvim tvrtkama koje su iskoristile novac iz fondova, a novi pogon je iako osuvremenjen i napravljen u  skladu s europskim propisima zadržao tradicionalnu izradu sira. Iako  posjeduje vrhunsku tehnologiju, među kojom je i investicija od 600.000  eura za biološki pročišćivač voda koji je apsolutno u skladu s visokim  ekološkim standardima EU, Paška sirana se nije odrekla tradicionalnih  načina. U njenoj zrioni daske su isključivo od drva kao prirodnog materijala.

Paška sirana proizvodi osim Paškog sira, koji je njezin krovni brend, još  devet vrsta sireva od ovčjeg i kravljeg mlijeka.

Mlijeko za proizvodnju sireva dobiva od svog stada koje broji oko  3.000 ovaca i najveće je skupno stado na otoku Pagu, ali Paška sirana od  tog stada dobiva samo 15% potrebnog mlijeka. Ostalo mlijeko otkupljuje  od svojih stotinjak kooperanata s otoka Paga. Mlijeko za kravlje sireve otkupljuje u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno