Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ponovno zaposlite Ledenka u TLM-u

22.02.2018. 09:41
Ponovno zaposlite Ledenka u TLM-u


Netko se grubo poigrao s Antom Ledenkom. On je eklatantan primjer gdje se krše prava radnika koji su se razbolili na poslu. Stoga tražimo njegov hitan povratak na posao, a spremni smo, ukoliko zatreba, obratititi se i Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, poručio je Vedran Uranija, pravni zastupnik Teritorijalnog ureda Saveza samostalnih sindikata Hrvatske kojemu se, za zaštitu svojih prava obratio 30-godišnjak iz Vukšića kod Benkovca, bivši zaposlenik na radnom mjestu ljevača u šibenskom TLM Aluminiumu, nakon jučerašnjeg sastanka s novim vlasnicima iz slovenskog Impola, koji su tvornicu preuzeli nakon što je otišla u stečaj.
Uranija je pojasnio kako su slovenski vlasnici TLM preuzeli uz određene uvjete- pokretanje proizvodnje, nova ulaganja, namirenje potraživanja vjerovnika i povratak bivših radnika na posao.


Ne smije u tvornicu
– Većinu uvjeta su ispunili, do sada su vratili oko 400 radnika na posao, ali ne i Ledenka jer im on zbog svog zdravstvenog stanja nije interesantan. On je u više navrata novoj Upravi TLM "Impola" slao zahtjev za povratak na posao, no njegovi dopisi nisu dolazili do direktorice Marijane Lažete. Štoviše, Ledenku je zabranjen i pristup u krug tvornice nakon što je došao upitati zašto ga ignoriraju, istaknuo je ovaj sindikalist te dodao kako se u ovom slučaju radi o nizu prekršaja iz Zakona o radu, ali i kršenju Međunarodne konvencije 11., budući da je diskriminiran radi bolesti.
– Danas nam je direktorica Lažeta pojasnila kako je za Ledenkovo zapošljavanje potreban natječaj, ali i odobrenje stečajnog upravitelja Branka Morića, budući da je tvrtka još uvijek u stečaju. S gospodinom Morićem dogovorili smo sastanak već sutra i nadamo se pozitivnom odgovoru. Lažeta je spomenula i kako konačnu riječ mora reći predsjednik Upravnog odbora u Sloveniji, Jernej Čok, pa ćemo, ako bude potrebno, otići i k njemu u Sloveniju, rekao je Uranija nakon jučerašnjeg sastanka podsjećajući kako upravo Međunarodna konvencija 11., koju je Republika Hrvatska usvojila, jamči invalidima rada prioritet pri zapošljavanju.


Ledenko probija led
Pravni zastupnik SSSH raspitao se i kako stvari stoje u susjednim zemljama EU te otkrio da u većini zemalja invalidi rada imaju prednost pri zapošljavanju i na nova radna mjesta, a ne samo ona gdje su nekoć radili i na kojima su se razboljeli.
– U drugim zemljama, ljude s ovakvim problemima cijene i poštuju, a u Hrvatskoj ih svega 15 posto uopće radi. Ispravak ove nepravde prema Ledenku, koji sada probija led, koji je zapravo predvodnik svih obespravljenih u Hrvatskoj, isključivo je hitan povratak na rad, ustvrdio je Uranija te je, iako je već za drugi tjedan s direktoricom Lažeta dogovorio novi sastanak, dao upravi tvrtke krajnji rok za ispunjenje zahtjeva do konca ovog mjeseca.
Budući da zbog teških zdravstvenih problema Ledenko više ne može obavljati teške fizičke poslove, pa tako ni posao ljevača koji je ranije radio, s novom upravom razgovaralo se o adekvatnijem radnom mjestu za poslove operatera, kadrovnika, glasnogovornika i slično, za koja je educiran.
Ledenko živi s majkom u obiteljskoj kući u Vukšiću od svega 1500 kuna majčine mirovine koju je naslijedila iza pogibije njegova oca u prometnoj nesreći prije deset godina. Nezaposlen je već dvije godine, a godinu dana primao je naknadu od 1100 kuna sa Zavoda za zapošljavanje, nakon što ga je zadesila ista sudbina kao i 450 ostalih radnika ove šibenske tvornice. Tvrtka mu duguje 40 tisuća kuna, što je tek dio ukupno priznatog duga radnicima od 26 milijuna kuna, no za razliku od ostalih, Ledenko nije vraćen na posao.




Gotovo gladuju
– U TLM-u sam se zaposlio 2006. godine. Bio sam potpuno zdrav, a onda, nakon tri godine rada, obolio sam od Crohnove bolesti i celijakije. Zbog ove teške bolesti tražio sam neko lakše radno mjesto unutar tvrtke, ali se tadašnja uprava oglušila na moje brojne vapaje pa sam morao nastaviti raditi kao ljevač. Zbog stalnog doticaja s otrovnim kemikalijama i tvarima i izloženosti alergenima staklene vune i azbestnih ploča, 2014. mi je dijagnosticirana fibroza pluća, a u međuvremenu sam zbog jakih lijekova koje sam zbog svih tih bolesti pio, dobio i srčanu miokardiopatiju, govori Ledenko koji se, usprkos dosadašnjim neuspjesima, sada kada ima uza se sindikalnog pravnog zastupnika Vedrana Uraniju, nada skorom povratku na posao.
U njegovim liječničkim nalazima sa zagrebačkog Rebra i Jordanovca stoji da je fibroza pluća njegovo profesionalno oboljenje te ga je TLM dužan premjestiti na neko drugo, lakše radno mjesto, na kojemu neće biti izložen otrovnim tvarima, a to je mišljenje podržala i priohvatila i Invalidska komisija HZMO-a.
– U međuvremenu sam stekao zvanje računalnog operatera na šibenskom Pučkom učilištu, tako da sam educiran za neki uredski posao, kaže Ledenko kojemu je vrijeme nezaposlenosti, zapravo vrijeme teške agonije, budući da nema sredstava ni za najosnovnije stvari, pa tako ni bezglutensku prehranu koje se mora pridržavati zbog oboljenja koje ima i zbog kojih pije 24 tablete na dan.
– Minimalno dva puta mjesečno moram u Dnevnu bolnicu za Crohnove bolesti KBC-a Rebro u Zagrebu te na Kliniku za plućne bolesti Jordanovac gdje primam injekcije. Često mi se dogodi da pregled moram odgoditi jer nemam novca za put. Ususret mi je maksimalno izlazio dr. Rajko Ostojić i ovom prilikom mu zahvaljujem od srca. Da njega nije bilo, ja danas ne bi ni bio živ, priča Ledenko te ujedno koristi priliku i za zahvalu Denisu Latinu, novinaru HTV-a koji i sam boluje od Crohnove bolesti, na nesebičnoj pomoći u nastojanju da njegova priča dođe do šire javnosti.


Podaci za pomoć
Svi ljudi dobre volje koji mogu i žele pomoći Anti u prevladavanju teške situacije u kojoj se našao mogu to učiniti uplatom na račun njegove majke Marije Ledenko u Splitskoj banci, IBAN HR0623300033259039254.