Vlasnici pasa i mačaka više se smiju!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Koliko je zdravo imati kućnog ljubimca?
Važna je i uloga kućnog ljubimca u razvoju djece, jer djeca tako razvijaju empatiju, prosocijalnu orijentaciju, pozitivnu obiteljsku klimu, razvijaju samostalnost i samopoštovanje, naglasila je dr. Ombla

Jedno sasvim drugačije prijateljstvo - koliko je zdravo imati kućnog ljubimca, naziv je predavanja kojeg je u utorak navečer u Studentskom klubu Božo Lerotić održala dr.sc. Jelena Ombla s Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru. 

Psihologija zna da je emocionalna dobrobit dobrim  dijelom uvjetovana odnosima, tj. vezama koje pojedinac razvija s drugim ljudima u svojoj okolini. Jedan od takvih privrženih odnosa je i onaj koji se odnosi na vlasnik-kućni ljubimac. Dr. Ombla tako je uzela primjer psa kao čovjekovog najvjernijeg prijatelja.

- Što dobivamo u odnosu s psom? Dobivamo utjehu, društvo, recipročnost, slobodu, bezuvjetnu ljubav, pozitivno raspoloženje, fizički kontakt-društvo itd. Važna je i uloga kućnog ljubimca u razvoju djece, jer djeca tako razvijaju empatiju, prosocijalnu orijentaciju, pozitivnu obiteljsku klimu, uspješnije se suočavaju, razvijaju  samostalnost i samopoštovanje, naglasila je dr. Ombla.

Vlasnici pasa poznaju više ljudi u okviru vlastitog susjedstva u odnosu na pojedince koji nemaju pse, a prijateljstva preko psa izvor su socijalne podrške. Odnos između čovjeka i životinje obostrano je koristan, karakteriziraju ga ponašanja ključna za zdravlje i dobrobit kako životinje, tako i čovjeka. Vlasnici pasa, i oni koji imaju psa i mačku, više se smiju tijekom dana, a odnos s ljubimcem je potencijal za razvoj emotivne veze koja doprinosi općoj dobrobiti kao što su: pozitivni ishodi u razvojnom kontekstu, blagotvorni (fiziološki) efekti milovanja, okidač socijalnih kontakata/interakcije, vrsta (emocionalne) podrške, podrška u teškim trenucima/rizičnijim skupinama, čulo se na predavanju.

Mačke su pametnije od pasa

„Pas ima sve odlike čovjeka, a nijednu njegovu manu“. (Vilim Svečnjak)

“Mačke su pametnije od pasa. Nemoguće je natjerati osam mačaka da vuku saonice kroz snijeg.” (Jeff Valdez)

“Mi dajemo psima naše slobodno vrijeme, raspoloživo mjesto i višak ljubavi. Zauzvrat, psi nam daju sebe cijele – to je najbolja pogodba koju je čovjek ikada sklopio.” (M. Facklam)

„Niti jedna životinja nema toliko slobode kao mačka... Mačka je najveći anarhist. (Ernest Hemingway)

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)