Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

DVIJE CRKVE U bokanjačkoj crkvi sv. Pavla ubrzo prva misa

22.02.2019. 12:48
DVIJE CRKVE U bokanjačkoj crkvi sv. Pavla ubrzo prva misa


Nove crkve na Bilom brigu i na Novom Bokanjcu počinju pokazivati buduću formu, što znači da se radovi bliže kraju.
Nova župna crkva sv. Pavla na Novom Bokanjcu već ima i obojanu fasadu, a kako doznajemo, očekuje se da bi svoja vrata za vjernike mogla otvoriti čak već za Uskrs. No, kako rokovi u crkvenoj gradnji nisu tako strogi kao oni u civilnoj, a ni informacije se ne dobivaju tako lako, još se ne zna točno kad će u novoj bokanjačkoj župnoj crkvi biti prva misa.
Radi se o trobrodnoj crkvi sa zvonikom klasičnog oblika čija je korisna površina cijelog objekta više od 600 kvadrata. Sastoji se od crkve, pjevališta, sakristije, zvonika i spremišta. Dužina crkve je 28 puta 16 metara. Kako je najavljeno na početku gradnje, radove izvodi zadarska tvrtka Ibis 92, dok nadzor vrši Željko Čirjak. Projekt je napravila Tina Morožin Majica, a prema prvoj procjeni, iznos investicije je između 5 i 6 milijuna kuna.
Na veliku radost tamošnjih vjernika, nova crkva zamijenit će malu montažnu crkvicu koja je im je i dobro poslužila sve ove godine.
Što se tiče crkve na Bilom brigu, koja će biti novi dom Župe Blaženog Alojzja Stepinca, veliko zdanje je već zauzelo svoje mjesto, gradi se i zvonik, no ima još puno posla, tako da se očekuje da će radovi trajati najvjerojatnije do kraja ove godine. U međuvremenu, nedjeljna misa se održava u obližnjoj Osnovnoj školi Zadarski otoci. Idejni projekt za ovaj pastoralni centar izradio je Aleksandar Bašić, arhitekt iz Zagreba, projektnu dokumentaciju zagrebačka tvrtka Modulus d.o.o,, a glavni projektant je arhitekt Oskar Fleischer.
Prema projektu je u središte građevine smještena crkva s pjevalištem, desno od ulaza vjeronaučne dvorane, a u prizemlju multimedijalna dvorana koja se može koristiti za proširenje lađe crkve ukoliko je prisutan veći broj vjernika. Na katu su predviđene dvorane. Površina prizemlja iznosi 1.128 kvadrata, a površina kata 508. Na lijevoj strani pastoralnog centra bi se trebao nalaziti stambeni dio koji bi sadržavao prostorije župnog ureda, kuhinju, blagovaonicu i garažu u prizemlju te stambene jedinice za župnika, župnog vikara i gosta na katu.
Građevinske radove izvodi tvrtka Barić gradnja d.o.o. iz Zadra, a stručni nadzor povjeren je Željku Čirjaku, dipl. ing. građevine. Kako je rečeno na početku gradnje u studenom 2017. godine, cijena ponuđenih radova iznosi oko 15 milijuna kuna, a troškove snosi Zadarska nadbiskupija.