Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

KNJIŽEVNA VEČER Veliki obol očuvanju starog bibinjskog dijalekta

22.02.2019. 13:02
KNJIŽEVNA VEČER Veliki obol  očuvanju starog  bibinjskog  dijalekta


U Atelieru Benini održana je književna večer, gošća koje je bila mlada bibinjska pjesnikinja Samantha Pedišić. Autoricu i njenu prvu zbirku pjesama „Dođi na kafu“ predstavio je Milan  Miočić Stošić, a s nekoliko prigodnih riječi o djevojci koja je kroz svoje  pjesme dala veliki obol očuvanju starog bibinjskog dijalekta, s obzirom  da na njemu piše, okupljenima se obratio i Ante Sikirić.
– Samantha bilježi slike iz života Bibinja, mjesta u kojem živi, koje voli i s kojim dijeli svoju svakodnevicu. A piše onako kako govori: na specifičnom bibinjskom narječju, besidi kakva se čuje samo u ovom mjestu, iako je definitivno dio dalmatinskog dijalekta. Osim svega, mlada  pjesnikinja piše s puno duha, štosa, vedro, ali i pronicljivo i emotivno,  tek ponekad malo i sarkastično, s dozom ruganja mjestu koje, opet,  neizmjerno voli, naglasio je Sikirić.
Najpoznatiji bibinjski pjesnik nije propustio priliku da i izrecitira nekoliko svojih pjesama na zadovoljstvo okupljenih ljubitelja pisane riječi  koji su pozorno slušali sve što se govorilo, uživajući u programu dok je  recenziju Samanthine knjige, spomenuto, čitao Miočić Stošić.
Na programu su bile brojne Samathine pjesme poput “Neviste”, "Sve  se vidi kroz funestru”, "Dvi kužine”, "Dođi na kafu", a mlada je Bibinjka  i zahvalila na pozivu gospođi Benini, istaknuvši kako joj je čast što je te  večeri tu, izrazivši nadu da će se tradicija književnih večeri u tom kultnom zadarskom atelieru nastaviti i dalje.