Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

PROJEKCIJA FILMA “GLAVU GORE, RUKE NA LEĐA” Prikaz dramatičnih trenutaka zarobljavanja, odvođenja, mučenja i ubijanja hrvatskih branitelja i civila u srpskim koncentracijskim logorima

22.02.2019. 09:32
PROJEKCIJA FILMA “GLAVU GORE, RUKE NA LEĐA” Prikaz dramatičnih trenutaka zarobljavanja, odvođenja, mučenja i ubijanja hrvatskih branitelja i civila u srpskim koncentracijskim logorima


Danas, s početkom u 18 sati u Multimedijalnoj dvorani Znanstvene knjižnice (Ante Kuzmanića 3) održat će se projekcija dokumentarno — igranog filma pod nazivom "Glavu dole, ruke na leđa". Premijeru filma autora Stipe Majića Pipe organizira Zajednica udruga veterana Vojne policije iz Domovinskog rata RH i Udruga veterana Vojne policije sudionika Domovinskog rata Zadarske županije zajedno sa suorganizatorima: HVIDRA Zadar, Znanstvena knjižnica Zadar i studenti zadarskog Sveučilišta: OdjeI povijesti i teologije.
Film obrađuje događanja u Vukovaru za vrijeme Domovinskog rata i prikazuje dramatične trenutke zarobljavanja, odvođenja, mučenja i ubijanja hrvatskih branitelja i civila u srpskim koncentracijskim logorima. Dio hrvatskih branitelja koji su preživjeli odlučili su iznijeti hrvatskoj javnosti svoju bol i u svojim svjedočanstvima kroz film prenose istinu o Domovinskom ratu i patnju hrvatskih branitelja kroz srpske logore smrti.
„GIavu dole, ruke na leđa" donosi dramatične detalje posljednjih dana borbe i govori o zločinima za koje još nitko nije odgovarao. Film je režirao, scenirao i producirao autor dokumentarnog filma "Srce Vukovara" i hrvatski branitelj s Trpinjske ceste — Stipo Majić Pipe. Dionici dokumentarno — igranog filma su Josip Pinjuh, Branko Solin, Antonio Matić, Tomislav Josić, Miroslav Josić, Ilija Ačkar, Mojo Bendra, Dražen čović, Predrag Peđa Mišić.
Na zadarskoj premijeri prisutni će biti autor, scenarist i producent Stipo Majić Pipe i Predrag Peđa Mišić. U sklopu premijere filma u Zadru nastupiti će Ivan Sikirić Ićo i klapa Bibinje, a moderatorice su Maja Raguž i Nola Lisica.