Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

USTAŠKI SIMBOLI U ŠKOLI? Ravnatelji nisu vidjeli grafit

22.02.2019. 10:14
USTAŠKI SIMBOLI U ŠKOLI? Ravnatelji nisu  vidjeli grafit


Nedavno smo u redakciju našeg lista dobili fotografiju zida  iznad vrata na drugom katu u zgradi srednjih škola u Parku Vladimira  Nazora na kojem pišu slova "UZD".
Koje je značenje ovoga grafita i što je autor htio reći ne možemo saznati, možemo samo nagađati. Je li riječ o mladenačkom buntovništvu ili  o provokaciji, te što sama slova znače ne možemo reći sa sigurnošću. Je li  ovo "U" povezano s ustaškim "U", ili ima neko drugo značenje pokušali  smo dobiti odgovore.
Provjerili smo s ravnateljima spomenutih škola znaju li oni išta o ovome te jesu li svjesni da je ovaj grafit napisan u unutrašnjosti škole već  duže vrijeme.
Napisan je na mjestu pored kojega svakodnevno prolazi na stotine  učenika, a najviše je učenika iz Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn,  koja se nalazi na katu iznad Gimnazije Vladimira Nazora. Grafit je iznad  pomoćnih vrata Gimnazije Vladimira Nazora, ali učenici te škole ne ulaze na toj strani već na drugoj strani škole, dok ova uvijek stoje zatvorena.  Na toj strani je i ulaz u Gimnaziju Jurja Barakovića, ali na prvom katu.
Ravnatelj Gimnazije Jurja Barakovića Ranko Artuković rekao nam je  kako nije upoznat s tim grafitom te kako će obavijestiti kolegu Radu  Šimičevića iz Gimnazije Vladimira Nazora.
– Nisam znao da je taj grafit tamo jer mi taj ulaz ne koristimo te ni profesori ni djeca ne idu na onu stranu škole. Svakako ćemo to provjeriti te  ukloniti, rekao nam je Šimičević.
Marjana Bakmaz, ravnateljica Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn, rekla nam je kako oni svakodnevno pregledavaju dijelove škole te  kućni majstori uklanjaju bilo kakve natpise.
– Ukoliko postoji nekakav grafit svakako ćemo ga ukloniti, najavila je  ravnateljica Bakmaz dodavši kako učenike uče o čuvanju školske imovine te sami ukrašavaju prostore škole.