Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zaštita žrtava kaznenog djela trgovanja ljudima

22.02.2019. 10:09
Zaštita žrtava  kaznenog djela  trgovanja ljudima


Povodom obilježavanja „Europskog dana žrtava kaznenih djela“, koji se svake godine obilježava  22. veljače, jučer su policijski  službenici za prevenciju Ureda načelnika održali edukativna predavanja učenicima završnih razreda Srednje škole „Bartul Kašić“ Pag.
Učenici su educirani o obilježjima kaznenog djela trgovanja ljudima,  rizicima kojima su izloženi, važnosti prevencije odnosno važnosti samozaštitnog ponašanja svakog pojedinca te važnosti dojave policiji  svakog sumnjivog ponašanja koje se može dovesti u vezu s ovim kaznenim djelom.
Tijekom predavanja koristili su se sadržaji iz kampanje „Dvije djevojčice“  i  akcije „Zajedno“  u kojima aktivno sudjeluju djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova.


Manjak životnog iskustva
Navedene aktivnosti i kampanje provode se s ciljem osvještavanja rizika kojem su izložene mlade osobe privučene privlačnim ponudama o  zaposlenju ili iz nekih romantičnih razloga odlučile putovati u druge  zemlje. U Republici Hrvatskoj kampanju provodi CESI u suradnji s Veleposlanstvom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske,  Ministarstvom unutarnjih poslova RH, Pravobraniteljicom  za ravnopravnost spolova i Uredom VRH za ljudska prava i prava nacionalnih  manjina.
Učenicima škole Bartul Kašić policijski službenici su skrenuli pozornost na činjenicu da manjak životnog iskustva i nedostatak informacija  čini mlade ljude najranjivijom  i najrizičnijom grupom žrtava trgovanja  ljudima. Oni teže od starijih mogu prepoznati tko su glavni negativci u  svijetu oko njih. Žrtve trgovanja ljudima nerado prijavljuju i svjedoče o  paklu koji su prošli, o čemu su policijski službenici izložili svoja iskustva.
Objasnili su učenicima da je trgovanje ljudima jedan proces koji  obuhvaća više faza od vrbovanja preko transporta do eksploatacije osobe koja se tada pretvara u robu te se s njom postupa po principu ponude i potražnje.


Opasnosti društvenih mreža
U suvremenim uvjetima sve veću opasnost predstavlja pronalazak  žrtve preko društvenih mreža preko kojih mladi ljudi sve više komuniciraju, što je posebno naglašeno tijekom predavanja. Prikazan je i kratki film pod nazivom „Dvije djevojčice“ u kojem se prikazuju primjeri  načina na koji se varaju djevojke, odnosno kako počinje njihovo iskorištavanje, a navedeni su i primjeri iskorištavanja mladića koji su bili   žrtve trgovanja ljudima.
U sklopu ovih aktivnosti i učenicima prvih razreda navedene škole  održana su predavanja iz Prve komponente nacionalnog projekta  „Zdrav za 5“, koja uključuju  prevenciju ovisnosti o drogama.
Nakon predavanja u Srednjoj školi u Pagu, tijekom drugog polugodišta školske godine 2018/2019  predavanja će se nastaviti i u  Srednjoj  školi u Biogradu na Moru, kao  i u drugim srednjim školama.