Ražanac, Vrsi i Benkovac dobili 4,8 milijuna kn, zaposlit će se 22 žene

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
»ZAŽELI« Nastavlja se projekt skrbi o starijima i nemoćnima
Općinama Ražanac i Vrsi te Gradu Benkovcu u programu »Zaželi – program zapošljavanja žena« odobreno je ukupno 4.837.853 kuna što će omogućiti zapošljavanje 22 žene starije od 50 godina. One će u razdoblju od 24 mjeseca brinuti o ukupno 95 potrebitih osoba
Vlada RH
Gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić s ugovorom

U Vladi Republike Hrvatske na Trgu sv. Marka u Zagrebu potpisano je 28 novih ugovora vrijednih više od 65 milijuna kuna u okviru Faze 1 programa »Zaželi – program zapošljavanja žena« kojim će se zaposliti 323 žene koje će brinuti o 1.376 starijih i nemoćnih osoba. Na potpisivanju su bili Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH, Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskoga sustava, te Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.
- Mi smo 2017. lansirali ovaj projekt, on je ostvario jako dobre rezultate, ukupno su financirana 322 projekta za koja je odobreno više od milijardu kuna, i to bespovratnih, iz sredstava Europskog socijalnog fonda, kazao je Plenković, prenosi Središnji državni portal Vlade Republike Hrvatske.
Do sada su u okviru Poziva »Zaželi – program zapošljavanja žena« donesene 32 odluke o financiranju za 322 projektna prijedloga ukupne vrijednosti više od milijardu kuna kojima je zaposleno 6.000 žena za 30.000 krajnjih korisnika.
- Faza 2 programa »Zaželi« ima fond od 300 milijuna kuna, a trajat će 18 mjeseci. Poziv je objavljen 19. veljače 2020. a zaprimanje prijava će započeti 2. ožujka 2020., kazao je ministar Aladrović.
Među potpisnicima ugovara su i općine Ražanac i Vrsi te Grad Benkovac kojima je za 30-mjesečni program odobreno ukupno 4.837.853 kuna što će omogućiti zapošljavanje 22 žene starije od 50 godina. Naime, radi se o ženama u nepovoljnom položaju na tržištu rada. One će u razdoblju od 24 mjeseca brinuti o ukupno 95 potrebitih osoba.
- Općini Ražanac je odobreno 1.534.780,06 kuna, bespovratnih sredstava u okviru Poziva »Zaželi – program zapošljavanja žena«, kazao je Nikola Miletić, načelnik Općine Ražanac.
Potpisivanjem ugovora Ražanac, Vrsi i Benkovac u programu »Zaželi« pridružili su se Gradu Zadru te općinama Gračac i Sv. Filip i Jakov, koji je u projektu još od 2018. godine
- Na projektu će zaposlenje naći pet žena starijih od 50 godina koje će se brinuti za 20 korisnika, kazao je Miletić dodajući kako na početku neće bilo lako ni korisnicima koji nepoznatu osobu primaju u privatnost svojega doma, a ni djelatnicama koji ne poznaju osobe kod kojih idu.
Žene će najprije završiti verificirani program »Njegovatelj starijih i nemoćnih osoba« te po završetku dobiti javnu ispravu koja se može evidentirati u e-radnoj knjižici.


Benkovac zapošljava 10 žena za 40 korisnika

Među potpisnicima ugovora bio je i Tomislav Bulić, gradonačelnik Grada Benkovca. Programom »Zaželi - korak naprijed« u Benkovcu je predviđeno zapošljavanje 10 žena (5 gerontodomaćica i 5 njegovateljica) za 40 krajnjih korisnika. Također kroz projekt će se zaposliti jedan projekt manager i jedan administrator na 100 posto radnog vremena. Partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Centar za socijalnu skrb te Centar »Sv. Ante«. Projekt je vrijedan 2.191.282,00 kuna i trajat će 30 mjeseci.


Vrsi će zaposliti 7 žena za 35 korisnika

Na svečanosti uručenja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava bio je i Luka Perinić, načelnik Općine Vrsi (Vrsi, Poljica). Tijekom prigodne svečanosti potpisao je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt »Zaželi« s kojim službeno započinje provedba projekta vrijednog 1.111.790,99 kuna u sklopu kojega se planira zapošljavanje 7 nezaposlenih žena na 24 mjeseca i skrb o 35 korisnika koje odredi Centar za socijalnu skrb Zadar i time će se poboljšati njihova kvaliteta života i bit će više uključeni u lokalnu zajednicu.


Filipjanci sufinanciraju plaće i korisničke potrepštine

Općina Sv. Filip i Jakov prva je od 34 jedinice lokalne samouprave u Zadarskoj županiji, šest gradova i 28 općina, koja je u projektu »Zaželi – program zapošljavanja žena«. Projekt traje od 25. siječnja 2018. do 25. srpnja 2020. godine, dok je vrijednosti dodijeljenih bespovratnih sredstava 917.952,42 kuna. Zaposleno je pet žena koje zahvaljujući općinskim poticajima sada umjesto 16 krajnjih korisnika skrbe o 21 korisniku.
Naime, djelatnice su imale mjesečnu plaću u iznosu od tek 2.800 kuna, međutim, općinski tim načelnika Zorana Pelicarića Pece je smatrao kako je to mala plaća za dostojanstvo čovjeka te je svakoj djelatnici dodan bruto iznos od 1.100 kuna, odnosno 700 kuna neto te plaće sada iznose 3.500 kuna neto. Općina također mjesečno za svakog korisnika za kućne potrepštine dodatno uplaćuje od 100 do 200 kuna, po potrebi. Projekt »Zaželi« u ovoj Općini nastavit će se i u Fazi 2.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)