Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Ruski fašnik uz tradicionalne palačinke

23.02.2020. 14:15


U organizaciji zadarskog Hrvatsko-ruskog društva prijateljstva jučer je u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice organiziran Ruski fašnik, manifestacija ruskog običaja opraštanja od zime i dočekivanja proljeća. Ova vesela manifestacija, kako nam je objasnila predsjednica Hrvatsko-ruskog društva prijateljstva Zadar Irina Pašić, naziva se Maslenica, od ruske riječi maslo, što znači maslac. Naime, riječ je o narodnom običaju koji se održava tjedan prije Velikog posta, kada se jedu samo mliječni proizvodi, a ne konzumira meso i mesne prerađevine.
– To je posni tjedan u kojem se građani vesele i plešu, dočekujući s radošću proljeće. Tih se dana peku palačinke, pa smo ovom prigodom i pripremili ovu slasticu s raznim namazima, od onih od smokava do višnja i drugog voća, kaže Irina Pašić, ističući kako je ovo druga ovakva manifestacija u Zadru kojom ovo Društvo želi Zadranima približiti tradicionalni ruski običaj.
Na projektnom platnu prikazan je i film obilježavanja ruske Maslenice, a posjetitelji su osim upoznavanja ruske fašničke tradicije mogli probati i ukusne palačinke, poznate ruske blini, tradicionalno jelo Maslenice koje svojim okruglim oblikom simbolizira sunce, odnosno proljeće.