Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Desetljeće sportskih i drugih uspjeha

22.02.2021. 11:36


Marko Marin, profesor povijesti i nastavnik zemljopisa, koji se dugo godina bavio i sportskim novinarstvom, objavio je ovih dana monografiju Desetljeće uspjeha 2009. – 2019. o OŠ Šimuna Kožičića Benje. Riječ je o djelu koje je svojevrsni nastavak monografije Naših 50 godina 1959. – 2009. koju je Marin prethodno napisao. Desetljeće uspjeha, sa 128 stranica tiskanih u 200 primjeraka, kronološki donosi sve važnije događaje u spomenutoj školi s naglaskom na sjajne rezultate učenika na državnim natjecanjima. Među tim dosezima bilo je i niz sportskih dostignuća pa se može reći da je knjiga i doprinos zadarskom (školskom) sportu u cjelini. Osim toga, spominju se i brojne zanimljivosti iz školske svakodnevice kao i niz projekata ove, s 1180 učenika (računajući područna odjeljenja u Diklu i na Puntamici), najveće škole u Zadarskoj županiji i jedne od najvećih u Hrvatskoj.


Posveta unucima
– Ova škola educira učenike već šest desetljeća. Od samog osnutka škole do danas, svi djelatnici, od učitelja, stručne službe, administrativno-tehničkog osoblja do ravnatelja škole, radeći predano svoj posao stvarali su uspješne slike – ugled koji ima današnja škola Šimuna Kožičića Benje o čemu svjedoče brojne nagrade i izvrsni rezultati naših učenika i učitelja naše škole. Nadam se da će knjiga Desetljeće uspjeha mnogima biti podsjetnik na rezultate rada, kako na državnim natjecanjima, tako i u ostalim projektima škole te da će knjiga pripomoći u nekim budućim pisanjima ove tematike – kaže Marin koji je zahvalio brojnim osobama i institucijama koji su dali svoj doprinos u pisanju knjigu.
– Monografiju posvećujem svojim unucima, Eleni, Roku i Marku – zaključio je Marin.
Prof. Drago Marić, umirovljeni zadarski sportski novinar i aktivni publicist jedan je od recenzenata knjige.
– Profesor Marko Marin kao publicist ide svojim putom, slijedi svoju zvijezdu. Čovjek je stil, što autor ove knjige potvrđuje. Odajući u njoj daljnje desetljeće djelovanja njegove bivše škole, kojoj je dugo bio ravnateljem, Marin nastavlja, kako je i red, istim načinom pisanja, istom metodologijom kojom je napisana prva knjiga o Osnovnoj školi Šimuna Kožičića Benje (2009.). Kad je krenuo s publicistikom bilo je to u okrilju sportskog novinarstva te je red ovdje se podsjetiti kako je monografijom Zaveslaji u povijest (2005.) pojavio se kao prvi u hrvatskoj sportskoj publicistici dokumentiranom genezom svojih članaka iz sportskog tiska u kojem je surađivao. Tako je nastavio i u pedagoškoj publicistici – ističe Marić i zaključuje
– Vrijednost novoj Marinovoj knjizi svakako podiže činjenica kako je oplemenjena izrekama velikih ljudi i narodnim mudrim umotvorinama, što je prava poruka naraštajima koji i kakav put trebaju slijediti. Knjiga je i vrijedan je doprinos pedagoškoj publicistici i praksi Zadra i Hrvatske.


Prosvjetarske duše
Marija Ivoš, danas umirovljena profesorica hrvatskog jezika i književnosti, najveći dio radnog vijeka provela je o ovoj osnovnoj školi.
– Nakon što je izišla na ovim našim prostorima jedinstvena, prva tiskana monografija naše škole teško je bilo opisati ushit kako učenika, tako roditelja a posebno djelatnika škole, jer tek tako stavljeno na papir i ukoričeno sjećanje dalo je naslutiti sve one trenutke prohujalih 50 dugih godina rada i stvaralaštva cijele jedne životne generacije. Ovakvi zapisi i ovakva putovanja kroz vrijeme trajni su doprinos inspiracije i nadahnuća za sve one generacije koje dolaze. Ne mogu a da se ne prisjetim ozračja stvaralačke kreativne atmosfera u kojoj sam uvijek provodila svoje prosvjetarske dane u Benji – piše Ivoš i dodaje:
– Nije škola zgrada i učionica. Škola je ono treptanje duše i sjećanje koje učenici nose sa sobom u život poneseni emocijama ma gdje ih život odnese. Uvijek sve počinje najmlađima jer na njima sve ostaje. Znam da sam činila pravu stvar dok sam utkivala u ta malena dječja srca one sate u izvannastavnim aktivnostima, u projektima kojima smo učinili u školi života za život puno prije na što su to raznorazni kurikulumi odredili,i nije bilo bitno da li je to rad na dramsko – scenskim projektima ili sudjelovanje u kreativnim literarnim radionicama poetske riječi jer sigurna sam da se uvijek, u svakom trenu ta ljubav gradila i da je opstala u tim malim učeničkim dušama zauvijek. Naša je škola bila i nadam se da će ostati rasadnik lijepih riječi, jer nas koji smo otišli u zaslužene prosvjetarske mirovine zamijeniti će neke nove prosvjetarske duše, a često su to i naši bivši učenici, koji će jednako im danom ljubavlju tkati snove nekih novih dječaka i djevojčica, učenika, sanjara i budućih znanstvenika.




Dijelovi recenzija
Prof. Jere Bilan: Kako onda, tako i danas, nastavnici škole Šimuna Kožičića Benje svojim su radom i entuzijazmom kroz desetljeća svoga djelovanja oblikovali učenike ove škole na način da su postali odgovorni članovi zajednice u kojoj žive. O tome svjedoče mnogobrojna priznanja o izvrsnosti nastavnika i njihovih učenika koja krase vitrine škole. Nastavnički posao temelj je društva jer se, pored obitelji, u školi stječu znanja i vještine koje nam uvelike koriste u životu….Nastavnici su važne figure koji ostavljaju dubok trag u našim životima. To se vidi po tome jer svatko od nas zna kazati ime svoje učiteljice i nabrojati imena nastavnika koji su im predavali kroz osnovnu i srednju školu. Zato im hvala na tome jer su u nas utkali dio sebe.
Dr. sc. Nedjeljko Marinov, prof: Za biti dobar učitelj i ravnatelj važno je biti dobar čovjek, imati jasnu viziju, biti svjestan identiteta i pripadanja. Moram naglasiti kako je Marko čovjek snažnih emocija, čovjek koji se predano davao poslu. Danas, kao mladi umirovljenik, ima potrebu biti aktivan. Ne traži alibi za moguću neaktivnost u narušenom zdravlju.
Prof. Rade Šimičević: Za sve one koji vole više knjigu od drugih medija, ovdje će naći tisuće podataka koji su obilježili desetljeće rada i stvaranja učenika, učiteljica i učitelja OŠ Šimuna Kožičića Benje s ravnateljem Markom Marinom na čelu. Marko Marin pribjegao je zapisivanjem otrgnuti od zaborava sve ono što je krasilo školu u desetljeću koje je iz nas…Ova knjiga je svojevrsna zahvala svim učenicima i zaposlenicima koji su obilježili ovo izuzetno plodno razdoblje stvaralačkog uspjeha OŠ Šimuna Kožičića Benje na ponos svih učenika, roditelja, učitelja i osnivača grada Zadra koji je svekolikom potporom u svim odgojno-obrazovnim područjima omogućio ovakav rezultat na općinskim, županijskim i državnim natjecanjima koji su ovu školu svrstali među najbolje osnovne škole u Hrvatskoj.


RAVNATELJI
Valentin Uranija (1959. – 1962.)
Ante Reljić (1962. – 1963.)
Marko Stanišić (1963. – 1973.)
Krešimir Barać (1973. – 1991.)
Mate Radić (1991. – 2005.)
Marko Marin (2005. – 2019.)
Dražen Adžić (2019. – ?)


Bilješka o autoru
Marko Marin rođen je u Trbounju (Drniš) 4. rujna 1953. godine. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a gimnaziju u Drnišu. U Splitu je diplomirao na Pedagoškoj akademiji povijest i zemljopis, dok je u Zadru na Filozofskom fakultetu stekao zvanje profesora povijesti. Prve učiteljske sate odradio je u Osnovnoj školi Jakov Gotovac u Unešiću, potom je radio u Hamburgu (Njemačka). Dolaskom u Zadar službu započinje u Rašteviću, Nadinu i Korlatu, potom dolazi u Škabrnju i Sukošan, a 90-tih godina prelazi u OŠ Stanovi gdje radi do studenog 2005. godine, kada je izabran za ravnatelja OŠ Šimuna Kožičića Benje u Zadru.
Uz posao učitelja prof. Marin bavio se sportom i sportskim novinarstvom. Najprije je igrao nogomet u NK Promini iz Oklaja, a 1974. u Šibeniku položio je za nogometnog suca. Nakon prestanka suđenja posvetio se obnašanju dužnosti delegata od općinske preko županijske i regionalne do Druge nogometne lige. Od 1973. godine Marin se kao izvjestitelj sa sportskih dvorana i terena javlja u Sportskim novostima, Slobodnoj Dalmaciji, Vjesniku, Večernjem, Zadarskom, Narodnom i Novom listu. Objavio je na desetke tisuća različitih članaka, a 2005. godine izdao je i knjigu – Sportsku kroniku Zadarske županije (1993.- 2004.) Zaveslaji u povijest. Autor je dvije monografije Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje kao i monografije Nogometnog kluba Raštane Ponos sela i Ravnih kotara (2017.).