Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Kandidirali se za Savjet mladih želeći mijenjati svijet na bolje

22.02.2021. 10:44


Prije nekoliko dana na adresu Grada Zadra pristiglo je 16 pravovaljanih kandidatura za novi, trogodišnji saziv Savjeta mladih nakon što je prethodnom, na čijem je čelu bio mladi, agilni sveučilišni profesor Jurica Bosna, kojemu je istekao mandat. Osim pojedinaca, javilo se sa svojim kandidatima i nekoliko zadarskih sportskih klubova i udruga, a među njima i Udruga za promicanje audiovizualnog stvaralaštva Donat.


Osluškivati potrebe mladih u zajednici
– Kandidirali smo se za Savjet mladih jer držimo da na taj način možemo sudjelovati u radu predstavničkog tijela jedinica lokalne i područne te regionalne samouprave davanjem mišljenja, prijedloga i preporuka o pitanjima i temama od interesa za mlade. Kandidirali smo članove za koje smo mislili da će moći nešto doprinijeti svojim radom. Ne znamo hoćemo li nešto promijeniti. Prvi put se kao Udruga kandidiramo za Savjet mladih. Međutim, ako ne sudjelujemo nećemo sigurno ništa ni promijeniti. Zakon o savjetima mladih propisuje obvezu jedinicama lokalne samouprave, a samim time daje i mogućnost mladima da nešto naprave, pokušaju promijeniti na bolje… Mišljenja smo da smo mi mladi, bilo da je riječ o pojedincima ili, pak, nama koji smo okupljeni u udruge, dužni osluškivati potrebe mladih u zajednici pri donošenju lokalnih programa, kaže predsjednik zadarske Udruge za promicanje audiovizualnog stvaralaštva Donat i majstor forografije Boris Zubčić, dodajući da će ako na kraju budu i izabrani, zapravo tek vidjeti kako cijela priča funkcionira u praksi.


U Udruzi i umirovljenici
Prema njegovim riječima, sigurno je jedino da će imati određenih ideja i prijedloga o pitanjima i temama od interesa za mlade posebice, kad u konačnici saživi Centar za mlade koji je u izgradnji.
Inače, Udruga je osnovana i upisana u registar 2014. godine i kako je dalje objasnio Zubčić, s ciljem unaprjeđenja audiovizualnog stvaralaštva, a sastavljena je od članova koji su radili ili rade na filmskim, dokumentarnim i glazbenim projektima te fotografima. Stoga je logično bilo povezati sve djelatnosti u jednu Udrugu. U ostvarenju ovog cilja, članovi tako, rade fotografske izložbe, prikazuju dokumentarne filmove, produciraju glazbu za filmove i slično. Udruga broji 15-ak članova svih dobnih skupina sa širokim spektrom zanimanja. Televizijski snimatelji, novinari, fotografi, a ima i umirovljenika.
Na pitanje kako se financiraju Zubčić je odgovorio iz raznih izvora, ali uglavnom vlastitim sredstvima i sponzorima. Dio im daje i lokalna samouprava u obliku namjenskih sredstava s točno naznačenim troškovima unutar određenih projekata.
Kad je riječ o projektima, Zubčić bi mogao puno i dugo pričati jer doista ih ima i većih i manjih i kako je naglasio, ponosni su na sve njih…




Sudjelovali i u raznim ekspedicijama
– U suradnji s drugim udrugama realizirali smo niz projekata. Naši pojedini članovi sudjelovali su u raznim ekspedicijama, putovanjima, umjetničkim projektima itd. Mnogi su od njih sudionici projekata kao što je primjerice, dokumentarni film Kavkaz i istoimena izložba, putopisni film o dalekom Sibiru pod naslovom – U Carstvu Zlatne planine. Ponosni smo i na zahtjevnu organizaciju fotografske izložbe grupe 5.exe »Osjeti »i »Retrospektiva« s kojima smo osim u Zadru, gostovali u Splitu i u Zagrebu. A, tu je i multimedijalni »Kulturni Majdan« te niz fotografskih samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Održavali smo i održavamo i niz edukativnih radionica iz fotografije kao i radionice dokumentarnog filma, ispričao je Zubčić.
I na kraju o tome što trenutačno u Udruzi rade, čime se bave i kakvi su im daljnji planovi, Zubčić je otkrio kako pojedini članovi upravo završavaju putopisni dokumentarni film o penjanju u zimskim uvjetima u Škotskoj, a pripremaju i nekoliko fotografskih izložbi koje će rado predstaviti javnosti, ukoliko to dopuste epidemiološke mjere.