Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Lončar: Investitori spremni uložiti nevjerojatnih milijardu kuna u zelenu energiju!

22.02.2021. 13:30


Općina Poličnik (Briševo, Lovinac, Murvica, Murvica Gornja, Ninski Dračevac, Poličnik, Poličnik Gornji, Rupalj, Suhovare, Visočane) od 2017. godine do kraja 2020. godine ima ukupne prihode od preko 90 milijuna kuna, dok u istom razdoblju ukupna ulaganja iznose oko 70 milijuna kuna, prvenstveno u komunalnu infrastrukturu.
– Razlika od oko 20 milijuna kuna su svi režijski troškovi među kojima su i troškovi zaposlenika Općine i općinskih ustanova kojih ima četiri s ukupno 55 zaposlenika, kazao je 60-godišnji Davor Lončar, koji je od uspostave Općine Poličnik 1993. do 1966. bio predsjednik Općinskog vijeća, dok je posljednjih 25 godina općinski načelnik, od 1966. do danas.
Lončara je 1995. godine dolaskom u načelničku fotelju dočekao proračun od 980.000 kuna. Danas je općinski proračun nevjerojatnih 30 milijuna kuna vlastitih prihoda, i ne samo to. Dok su u većini gradova i općina strmoglavi padovi i negativni rebalansi proračuna, ova Općina kao da prkosi koronakrizi.


Hala od 15 milijuna kuna
– U posljednjih šest do sedam mjeseci ŽUC je asfaltirao 3.200 metara županijskih cesta oko 5,5 kilometra vodovodne mreže, izgradili smo dva kilometra javne rasvjete, 40 novih grobnica, dva boćališta, šest autobusnih stajališta, itd. Općina brine brigu, kaže, za sve žitelje od novorođenčadi, vrtićke djece, učenika, studenata do ljudi treće životne dobi. Skrbi i o svim udrugama. Društveni dom Briševo u suradnji sa zadarskom Osnovnom školom Smiljevac se rekonstruirao za športske aktivnosti učenika susjedne područne škole. Vrijednost projekta sa sanacijom krova iznosi 300.000 kuna, nabraja Lončar.
Općina Poličnik će, kaže Lončar, izdvojiti 256.500 za sufinanciranje 57 studenata u 20./21. godini. Općina i Osnovna škola Poličnik u suradnji sa Zadarskom županijom sklopile su sporazum o sufinanciranju projekta uređenja sportskog igrališta u Suhovarima, postavljanje tartana tzv. gumenog granulata u iznosu od 200.000 kuna.
– Općina se priključila akciji prikupljanja sredstava za kupnju linearnog akceleratora Onkološkom odjelu Opće bolnice Zadar. U tu svrhu donirala je 25.000 kuna, kaže Lončar.
Tvrtka Vagner Pool, veleprodajna tvrtka s bazenskom tehnologijom i opremom, u Poslovnoj zoni Murvica Jug u vrijednosti od preko 15 milijuna kuna podiže novu halu površine od oko 2.800 m2. U Poslovnoj zoni Grabi ribarska tvrtka proširila je poslovnu zgradu za oko 500 m2 površine, dok se srodna tvrtka Marikomerc proširila dvostruko i sad posluje na površini od oko 5.000 m2.
– U dvije poslovne zone, Murvica i Grabi, u kojima posluje 80-ak tvrtki, sada ima oko 1.700 zaposlenika. Ukupno je u općini 98 poduzetnika i preko 2.000 zaposlenika, navodi Lončar.


Prepreka investicijama
Međitim, problemi koji proizlaze iz zemljišnih knjiga i gruntovnica te pitanja vlasništva zemljišta, u nas su, kaže Lončar, i dalje velika prepreka.
– U ovom trenutku od investitora gubimo oko 10 milijuna kuna i nova radna mjesta jer nije riješeno državno zemljište, tvrdi lončar.
Zelena knjiga koja je predstavlja predložak za novu Energetsku strategiju Hrvatske, govori o čak 1.500 km2 zemljišta potrebnog za energiju vjetra i sunca.
– Zelena energija postaje sve bitnija, za 84 hektara zemljišta u Poslovnoj zoni Grabi sređena je prostorno-planska dokumentacija za postavljanje solarnih panela za proizvodnju električne energije, ističe Lončar dodajući kako je zeleni oporavak prijeko potreban u vrijeme izlaska iz krize uzrokovane koronavirusom.
– Imamo pisma namjere i investitore koji bi uložili nevjerojatnih milijardu kuna u obnovljive izvore energije što će donijeti ekonomsku, okolišnu i društvenu korist. Štoviše, u procesu izgradnje bilo bi oko 200 djelatnika, a nakon izgradnje stalno zaposleno 15-ak djelatnika, dok bi Općina godišnje imala oko dva milijuna kuna prihoda od zelene energije, zaključuje Lončar.




Stambene zone
U stambenoj zoni Grabi ima 51 građevinska parcela za gradnju kuća, 8 velikih parcela za gradnju stanova, a u Suhovarima 60 parcela za gradnju kuća. Dok je u Suhovarima problem državno vlasništvo nad zemljištem u Stambenoj zoni Grabi je u tijeku javni natječaj za kupnju posljednjih slobodnih sedam zemljišta.
– Ugovor o financiranju izrade projektne dokumentacije za izmještanje dalekovoda u zoni Grabi kojega smo potpisali s DP Elektrom Zadar, prije točno godinu dana napokon je dobio lokacijsku dozvolu, kao preduvjet za samo izmještanje kojega smo platili 87.318,75 kuna, objašnjava Lončar, te nastavlja:
– Ugovor o izvođenju radova za izmještanje dalekovoda s DP Elektrom Zadar smo potpisali u listopadu 2020. godine. Uplatili smo DP Elektri Zadar za posao izmještanja do sada 400.000,00 kuna te očekujemo da se posao izmještanja i dovođenja niskog napona izvede najkasnije do svibnja 2021. godine. Ukupni trošak izmještanja iznosi 788.750,00 kuna, ostatak će Općina platiti kad se radovi završe.
Nadalje, kroz plan Vodovoda Zadar i Hrvatskih voda za 2021. godinu osigurali smo izgradnju vodoopskrbe, za koju će biti proveden natječaj za izvoditelja i očekujemo do kraja ove godine završetak radova.
Ostala infrastruktura po izdanoj dozvoli izvodit će se u fazama, a ono što treba najprije izvesti je infrastruktura koja se nalazi pod zemljom, kao odvodnja, DTK-instalacije, javna rasvjeta, a iza toga ide asfaltiranje prometnica unutar stambene zone. Također smo s ovim projektom ušli u prioritete kandidature putem Zadarske županije (Zadra Nova) koja čini sve da u suradnji s Ministarstvu regionalnog razvoja i europskih fondova osiguramo financiranje ovoga projekta.
Električni priključci na objekte su u nadležnosti DP Elektre Zadar, onako kako je u skladu zakonskih pravila koje provodi HEP. A svi koji zatraže akte za gradnju, posebne uvjete javno pravnih tijela i prilože projektnu dokumentaciju nemaju apsolutno nikakvih zapreka za ishođenje dozvola za izgradnju, što potvrđuju i vidljivi radovi na izgradnji onih koji ne slušaju prazne priče, poručuje Lončar.