Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Riječju i kipom protiv nasilja na internetu

22.02.2021. 14:00


Svake se godine na drugi dan drugog tjedna drugog mjeseca tisuće ljudi diljem svijeta udružuje u događajima i aktivnostima kojima žele podići svijest o sigurnosnim problemima na internetu. Povodom Dana sigurnijeg interneta Volonterski centar Zadar organizirao je, u sklopu projekta »Edukacija – prvi korak prema prevenciji nasilja na internetu II«, i nagradni natječaj »NE nasilju!« u kojem su mogli sudjelovati učenici i učenice svih srednjih škola s područja Zadarske županije. Cilj ove akcije bio je podići svijest o ovom problemu i upozoriti mlade na opasnosti koje vrebaju na internetu, a učenici i učenice koji su sudjelovali svojim radovima pridružili su se u borbi protiv elektroničkog nasilja.


U mreži interneta
Učenici Gimnazije Vladimira Nazora i njihove mentorice pridružili su se ovoj akciji te tako podržali hvalevrijednu inicijativu. Učenici su sudjelovali u svim kategorijama natjecanja, a prvo mjesto odnijeli su u čak dvije. U kategoriji »Likovni radovi« prvo mjesto osvojila je Ema Rašin, dok su se u kategoriji »Literarni radovi« istaknule Tereza Klečina koja je osvojila prvo mjesto i Marta Martinović osvojivši drugo mjesto.
U Gimnaziji Vladimira Nazora razgovarali s ove tri učenice.
Za natjecanje su saznale od svojih profesora koji su im sugerirali da se prijave. Sve tri učenice na natječaj su se prijavile bez razmišljanja o nagradi, ali na kraju, kažu, drago im je što su dobile ovo priznanje.
Ema Rašin učenica je 3. razreda, a na ovom je natjecanju osvojila prvo mjesto za svoju skulpturu »Zarobljenik virtualnog svijeta« i nagrađena je tabletom. Na natječaj ju je uputila profesorica likovne kulture koja je, kaže Ema, podupire od prvog razreda te joj uvijek preporučuje slična natjecanja na koja se prijavi.
– Ne radim često skulpture i htjela sam se okušati u tome, inspiraciju sam tražila na raznim stranama, najviše na internetu, i na kraju sam došla na ideju – napraviti praznu bijelu prostoriju u koju je smješten jedan lik, a okružuju ga ispisani komentari s društvenih mreža. Htjela sam pokazati kako komentari utječu na osobu, na taj lik te kako se osoba može osjećati zarobljeno u tom virtualnom svijetu, zato i naziv »Zarobljenik virtualnog svijeta«. Konci koji izlaze iz laptopa pokazuju mrežu interneta koja čvrsto drži lik u središtu te sobe, odnosno prikazuje kako nas internet može vezati, objašnjava nam darovita Ema značenje svog rada za koji joj je trebalo otprilike dva tjedna.
– Radila sam postupno i polako, paralelno uz školske obveze, a najviše mi je vremena trebalo za rezanje drveta jer u tome nisam baš spretna pa je tata morao nadgledati, priča Ema.


Virtulani i stvarni svijet
Tereza i Marta dobitnice su nagrada za prvo i drugo mjesto u kategoriji literarnih radova. One su za svoje radove dobile tablet, odnosno slušalice.
– Profesorica hrvatskog jezika preporučila mi je prijavu. S obzirom na to da i inače pišem, savjetovala mi je da bih se mogla okušati i u ovome. Poslušala sam njezin savjet, a za pjesmu »Dijete s moćnim oružjem« trebalo mi je otprilike sat vremena, jednostavno sam na papir izbacila sve što mislim o temi nasilja na internetu, otkriva nam Tereza, također učenica 3. razreda.
– Razrednica je natječaj preporučila cijelom razredu, ali prijavila sam se samo ja, sa smijehom govori Marta, učenica 1. f razreda.
– Ovo mi je bila jako zanimljiva tema. Nasilje na internetu je vrlo često u našem društvu, a posebno je prisutno u našoj generaciji, a kako sam i sama pripadnica te generacije nije mi bilo teško pisati o tome. Željela sam doprijeti do čitatelja i svojim im tekstom dati do znanja da se takvo nešto ne smije raditi, ističe Marta koja je nagrađena za rad pod naslovom »Ekran ne zna za uzrok, ali itekako zna pokazati posljedice«.
Talentirane učenice u svojim literarnim radovima progovaraju o problemima s kojima se često susreću upravo mladi, osuđivanje preko društvenih mreža, uvrede, cyber bulling. Marta je u svom radu iznijela i zanimljivu ideju kako učenicima o nasilju koje se događa online ne bi trebali pričati samo psiholozi i policija već i osobe koje su doživjele takvo nasilje. Tako bi, zaključuje Marta, lakše shvatili da cyber bulling nije šala i igra. I Tereza u svojoj pjesmi ima sličnu poruku koja upozorava čitatelje kako bi svi trebali dobro razmisliti prije nego u lažnom, online svijetu, unište nečiji stvarni svijet.




Važna tema
Djevojke su se na kraju složile kako je nasilje na internetu vrlo važna tema o kojoj svi moramo razgovarati.
– Ja mislim da je ovo jedan od najvećih problema naše generacije, a bit će i veliki problem za sljedeće generacije koje će, sasvim sigurno, imati još više tehnologije nego mi danas, zaključuje Ema.
I Tereza se složila kako je ovo važno pitanje koje ne smijemo ostaviti po strani i problem koji treba srezati u korijenu.
– Svakako je to veliki problem, ali smatram kako treba odmah spriječiti da uopće dođe do toga da imamo žrtve nasilja na internetu.
Marta svojim radom želi poslati poruku svim žrtvama nasilja.
– Znam neke svoje vršnjake koji su bili žrtve nasilja i htjela sam im poslati poruku kako se o tome priča, kako nisu sami, ističe na kraju Marta.