U Zadru do sada ugrađeno oko 350 parkirnih senzora

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Povećanje učinkovitosti i sigurnosti sustava
Autor: 
Za sada se sve odvija planiranim tempom, postavlja se otprilike 50 senzora po danu i mislim kako će do kraja mjeseca biti postavljeni svi planirani senzori, rekao je Kociper i dodao kako će nastojati pokriti gotovo sva parkirališna mjesta u krugu Poluotoka, osim onih koja su ograđena rampama
Marin GOSPIĆ
»Senzorni« radovi u Ulici Krešimira Ćosića

U sklopu EU projekta »Implementacija pametnih prometnih rješenja upotrebom novih tehnologija te IKT Zadar Urban Mobility 4.0 (ZUM 4.0)« do sada je ugrađeno otprilike 350 parkirnih senzora u Zadru. Realizacijom projekta ZUM 4.0 i početkom postavljanja parkirnih senzora na 1000 parkirnih mjesta, Grad Zadar realizira jednu od najvažnijih projektnih komponenti za budućnost pametnog upravljanja prometom.

Radovi su započeli ugradnjom senzora na na Obali kneza Branimira, a prošlog su petka senzori postavljeni u Ulici Krešimira Ćosića te od zgrade »peglice« do stare Tehničke škole.
Direktor Inovativnog Zadra Alan Kociper rekao nam je da radovi teku prema planu.

- Senzori će biti postavljeni na javnim parkiralištima. Nastojat ćemo pokriti gotovo sva parkirališna mjesta u krugu Poluotoka, osim onih koja su ograđena rampama te time već imaju sustav za informiranje vozača o broju slobodnih mjesta te vjerojatno nekih mjesta unutar same gradske jezgre koja uglavnom koriste stanari Poluotoka. Ovog bi tjedna senzori trebali biti postavljeni na parkirališnim mjestima od Bazena na Kolovarama do zgrade Elektre. Za sada se sve odvija planiranim tempom. Tempo postavljanja je otprilike 50 senzora po danu i mislim kako će do kraja mjeseca biti postavljeni svi planirani senzori, rekao je Kociper.

Senzori detektiraju vozila iznad sebe, odnosno promjenu u zauzeću parkirališnog mjesta čiji status preko Internet of Things (IoT) bežične mreže Grada Zadra, bazirane na LoRAtehnologiji, javljaju serveru koji ih, pak, prosljeđuje mobilnim aplikacijama za krajnje korisnike. Kako najavljuje Kociper, prije samog završetka projekta, provest će se testiranja kako bi se utvrdilo da sve funkcionira.

- Smatram kako će ovaj sustav pomoći građanima te će i gužve biti manje. Vozači će moći odmah, prije odlaska prema Poluotoku, utvrditi ima li slobodnih mjesta te će se tako stvarati i manje gužve, a naravno, pomoći će i djelatnicima tvrtke Obala i lučice pri obavljanju njihovih zadataka, kazao je Kociper.

Sva navedena pametna prometna rješenja u funkciju bi trebala biti stavljena do kraja lipnja, nakon čega bi krenulo testiranje sustava na većem broju korisnika i postupno puštanje u funkciju. Naručitelj je Grad Zadar, a isporučitelj je zajednica ponuditelja Grafik.net, Callidus grupa, Intech i Paywiser Ite. Ukupna vrijednost ugovora za dobavu i implementaciju svih navedenih sustava je 9,6 milijuna kuna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno